Aproape jumătate de milion de premise auto expiră până în februarie 2023

4 oct. 2022
Vizualizari: 263

În timp ce toată lumea privește cu atenție la războiul din Ucraina și la amenințările unor politicieni ruși în legătură cu folosirea armei nucleare, Japonia s-a confruntat cu o situație fără precedent, în ultimii ani.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acțiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei”, noteaază BBC, citată de News.ro.

„Acest lucru a dus la emiterea, de către Guvernul Japoniei, a unei avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete și la suspendarea temporară a unor operațiuni feroviare. (…) Oficialii au spus că racheta a căzut în Oceanul Pacific la circa 3.000 de kilometri de Japonia și că nu au fost raportate persoane rănite în legătură cu acest incident. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acțiunile, descriind lansarea ca un «comportament violent», iar Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională’’, scrie News.ro.

„Lansarea pare a fi o escaladare intenționată, cu scopul de a obține atenția Japoniei și a SUA, care l-au ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA și Coreea de Sud au organizat exerciții militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se știe că provoacă Phenianul”, relatează News.ro.

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, i-a solicitat Președintelui rus, Vladimir Putin, să utilizeze o armă nucleară în Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, i-a răspuns președintelui Ceceniei.

„Chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui excluse din orice evaluări”, a afirmat Peskov, scrie  Adevărul, citând agenția rusă TASS.

„Folosim arme nucleare în baza a ceea ce este afirmat în doctrina relevantă, nu pot exista alte considerente aici”, a ținut să precizeze purtătorul de cuvânt al Kremlinului, mai notează Adevărul

Directorul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Murașov, arestat vineri de trupele ruse care dețin controlul asupra complexului atomoelectric, a fost eliberat.

Salut eliberarea lui Ihor Murașov, directorul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie; am primit confirmarea că domnul Murașov a fost eliberat și s-a reunit cu familia”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de cotidianul Le Monde, potrivit Ziarul Financiar, citat de România liberă.

„Directorul Centralei nucleare Zaporojie fusese arestat vineri de o patrulă militară rusă, în timp ce se deplasa spre orașul Enerhodar, aflat sub ocupație rusă. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a catalogat arestarea drept «act de terorism»”, mai notează România liberă.

La București, fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion le cere liderilor coaliției să suspende dezbaterea în Parlament a legilor justiției, până în decembrie, când va fi publicat avizul Comisiei de la Veneția.

„Comisia de la Veneția urmează să prezinte o opinie pe legile justiției în luna decembrie, potrivit calendarului oficial publicat astăzi. Asta înseamnă că este timp suficient, din decembrie până în iunie 2023, ca legile propuse de Cătălin Predoiu să fie adoptate, astfel încât să fie respectat termenul din PNRR. Și adoptate într-o formă care să respecte standardele europene și opinia Comisiei de la Veneția. Le solicit liderilor coaliției să suspende dezbaterea în Parlament a legilor lui Predoiu până în decembrie, când va fi publicat avizul Comisiei de la Veneția”, a scris deputatul Stelian Ion pe Facebook, notează  Agerpres.

Presa mai scrie despre faptul că patru angajați ai NIS Petrol din Timișoara și București sunt acuzați de procurorii DIICOT că ar fi transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse din România către o firmă din același consorțiu din Serbia.

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, a transmis, luni seară, DIICOT, într-un comunicat de presă, scrie News.ro

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”, a mai transmis DIICOT, notează News.ro.

„Cinci la sută din cele peste 8 milioane de permise de conducere existente în România urmează să expire, în perioada următoare”, a anunțat Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), scrie Adevărul.  

„Mai exact, este vorba de peste 450.000 de astfel de documente care își vor pierde valabilitatea în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, iar instituția le cere șoferilor să ceară din timp preschimbarea permiselor înainte de expirare, pentru evitarea aglomerației la ghișee. DRPCIV a explicat pașii pe care trebuie să-i urmeze șoferii care sunt în această situație. În primul rând, se face o programare online pe site-ul www.drpciv.ro, urmată de achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 de lei prin intermediul CEC, BCR sau prin rețeaua de stații SelfPay, dar și pe internet la ghișeul.ro sau drpciv.ro secțiunea servicii online – plăți”, mai notează Adevărul.

Așa cum era de așteptat, fostul consilier prezidențial, Ligia Deca, a depus, luni, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Educației, în fața Președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Șeful statului a semnat, luni, decretele privind eliberarea Ligiei Deca din funcția de consilier prezidențial și numirea în funcția de ministru al Educației. Anterior, Biroul Politic Național al PNL a decis să o propună pe Ligia Deca în funcția de ministru al Educației”, relatează Agerpres.

Copiii români din străinătate, care revin în țară împreună cu părinții s-ar putea acomoda mai ușor  la sistemul de învățământ din România.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ care vizează completarea Legii educației și prevede că unitățile de învățământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preșcolarii și elevii care nu au fost înscriși pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învățământ din România”, notează  Agerpres.

„Potrivit legii promulgate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învățământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul școlar județean organizează în cadrul unităților de învățământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noțiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educației”, mai scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Aproape jumătate de milion de premise auto expiră până în februarie 2023 was last modified: octombrie 4th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: