Rusia amenință Occidentul
Ploile, vântul și vremea nefavorabilă, precum și viitura de pe Dunăre, care este așteptată în aceste zile să ajungă și în România, țin prima pagină a presei de azi. IGSU a intervenit deja în mai multe localități din țară, unele dintre ele, cum sunt cele din județul Galați, deja afectate de inundațiile din ultimele săptămâni.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe (Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Bărila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Iilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, vrancea și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, o instituție publică, un depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile”, transmite IGSU, scrie News.ro.
„Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea. În acest interval, o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane – 8 adulți și 3 copii, care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier. Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic”, mai arată News.ro.
„Reprezentanții IGSU sfătuiesc cetățenii ca, în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale”, mai scrie News.ro.
Meteorologii au emis o atenționare Cod galben de ploi și intensificări ale vântului, valabilă până marți dimineață, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, în timp ce în zonele de munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, în Carpații Orientali și Meridionali, este Cod galben de ninsori și vânt puternic.
„Un alt Cod galben, valabil în același interval, vizează ninsori și intensificări ale vântului, la altitudini în general de peste 1.700 de metri, în Carpații Orientali și Meridionali. Aici, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h. Aceste două atenționări vizează județele Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași și în unele zone ale județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Bistrița-Năsăud”, relatează News.ro.
PNL a cerut săptămâna trecută BEC să adopte o hotărâre prin care să clarifice noțiunea de „candidat independent”. Vineri, Biroul Electoral Central s-a pronunțat asupra acestei chestiuni.
„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune și nu candidează pe lista unui partid politic/alianță politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianță politică și acceptă candidatura, indiferent că deține sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianței politice respective, nu este candidat independent și nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC, scrie Agerpres.
Candidatul PNL la președinție, Nicolae Ciucă, deschide și lista PNL Dolj, pentru Senat.
„Pe următoarele locuri pe lista PNL Dolj pentru Senat, după Nicolae Ciucă – general (r), se află Veta Păsculescu – inginer, Irina Broscaru – profesor, Cosmin Călin – jurist, Gheorghe Popa – inginer și Cristian Mitrică – economist”, relatează Agerpres.
Sute de cetățeni britanici au luat cu asalt străzile Londrei, într-un manifest pentru revenirea Regatului Unit în Uniunea Europeană, la cinci ani de la Brexit.
„Britanicii au ieșit pe străzile Londrei pentru a cere întoarcerea Regatului Unit în interiorul Uniunii Europene (UE), la aproape cinci ani de la Brexit. Cetățenii din Marea Britanie se așteaptă ca noul premier al partidului laburist, Keir Starmer, să construiască relații mai apropiate cu Uniunea Europeană și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.(…) Premierul laburist Keir Starmer, ales în iulie, este așteptat săptămâna viitoare la Bruxelles, unde urmează să fie primit de către președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în vederea unei relansări a relațiilor între Regatul Unit și UE, la aproape cinci ani de la Brexit”, scrie Gândul.
Partidul Libertății de extremă-dreapta din Austria este foarte aproape de o victorie fără precedent, în alegerile generale.
„Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui Herbert Kickl, un procent de 29,1%, cu aproape trei puncte înaintea Partidului Popular Conservator, care este cotat cu 26,2%, dar cu mult sub o majoritate”, scrie România liberă, citând BBC.
„Secretarul general al Partidului Libertății, Michael Schnedlitz, a fost încântat de proiecțiile inițiale, declarând că «bărbații și femeile din Austria au făcut istorie astăzi» și a refuzat să spună ce fel de Coaliție ar încerca să construiască partidul său. Din cele 183 de locuri din Parlament, extrema dreaptă este pe cale să obțină aproximativ 57 de locuri, conservatorii 51 de mandate și social-democrați, 41”, mai arată România liberă.
De la tribuna ONU, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, amenință statele europene, în cazul unei confruntări cu Rusia alături de Ucraina și a unei aderări a Ucrainei la NATO.
„Occidentul speră să înfrângă Rusia servindu-se de regimul neonazist și ilegitim de la Kiev, dar el pregătește deja Europa să se arunce într-o aventură sinucigașă”, a spus sâmbătă șeful diplomației ruse, scrie News.ro.
Lavrov a evocat, „ideea smintită și periculoasă de a te bate până la victorie împotriva unei puteri nucleare”, mai arată News.ro.
„China, Brazilia și alte zece țări din Sud au îndemnat vineri, într-o scrisoare comună, la «abținere de la folosirea amenințării (recurgerii) la armament de distrugere în masă, mai ales armament nuclar și chimic»”, relatează News.ro.
Și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, amenință „țările mici” din jurul Rusiei că ar putea fi atacate nuclear în caz că mențin o politică ostilă Rusiei și de sprijin pentru Ucraina.
„În opinia sa, revizuirea doctrinei nucleare ar putea contribui la «răcorirea capetelor» unora dintre adversarii Rusiei, «care nu și-au pierdut încă instinctul de conservare»”, scrie Libertatea, citând agenția rusă de presă Tass.
Seară liniștită!