99 views
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma au fost trimiși în judecată de procurorul de caz din cadrul Secției de parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în Dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.
„Conform anchetatorilor, în luna iunie 1990, cei mai înalţi factori decizionali în statul român la acel moment – Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, printre care Măgureanu Virgil – directorul Serviciului Român de Informaţii, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, «au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane»”, relatează Gândul.
„Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din municipiul Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a întins pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi prin alte forme de protest ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de solicitări de factură democratică”, mai scrie Gândul.
„Începând cu 7 aprilie 2025, toți solicitanții de viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat același formular de cerere DS-160 pentru a-și programa interviul”, a transmis, miercuri, Ambasada SUA din România, scrie Libertatea.
„Guvernul SUA a anunțat, pe 25 martie, că nu ridică vizele pentru români și suspendă pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver. Anterior, Ambasada SUA a transmis un mesaj pentru români, în care avertizează asupra imigrației ilegale”, mai arată Libertatea.
Partidul condus de Marcel Ciolacu i-a cerut luni, 31 martie, candidatului la prezidențiale, Nicuşor Dan, să arate public cine sunt persoanele care i-au donat sume mai mari de 40.500 de lei, echivalentul a 10 salarii minime brute pe ţară.
„În numele transparenţei şi al României oneste pe care le invocă, Nicuşor Dan are obligaţia morală de a prezenta alegătorilor cine sunt finanţatorii săi ÎNAINTE de începerea campaniei electorale, NU DUPĂ ALEGERI, cum a procedat în cazul altor scrutine electorale”, a transmis PSD, scrie Libertatea.
„Dacă nu are nimic de ascuns, Nicuşor Dan ar trebui să prezinte identitatea celor care susţin din umbră campania sa”, a precizat PSD, mai arată Libertatea.
Primarul Capitalei a răspuns marți, 1 aprilie, PSD.
„Tupeul PSD este o ofensă adusă celor 9.000 de oameni care au donat din economiile lor pentru a susține campania România onestă. Eu nu somez pe nimeni, dar sunt curios câți bani publici au fost deja cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu. Ar fi bine să vedem măcar suma cheltuită, într-un gest de transparență, așa cum eu am făcut publice toate donațiile private folosite în campania mea. După aceea, putem purta o discuție”, a spus edilul Capitalei, arată Libertatea.
Şi tot Nicușor Dan spune că ar cere intervenția militară a NATO dacă Rusia ar ataca Republica Moldova.
„Da, însă important este ca noi să facem tot ce ține de noi pentru ca să nu ajungem la acest scenariu”, a mai adăugat Nicușor Dan, fiind întrebat de redactorii Fanatik, dacă ar cere intervenția militară a NATO în cazul în care, în timpul mandatului său, Rusia ar ataca republica Moldova, scrie România liberă.
Nicuşor Dan spune că Europa trebuie să-și consolideze capacitatea militară tocmai pentru a descuraja astfel de agresiuni.
„În primul rând, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina pentru că asta este o garanție pentru securitatea Republicii Moldova și în al doilea rând Europa împreună, mărindu-și cheltuielile militare și în felul aceste echilibrând balanța de securitate cu Statele Unite trebuie să negocieze cu administrația americană astfel încât o eventuală retragere a lor să fie progresivă și să poată fi suplinită”, a mai arătat Nicușor Dan, notează România liberă.
Banca Europeană de Investiții (BEI) și Guvernul Ucrainei au convenit asupra unei finanțări de 50 de milioane de euro destinate modernizării punctelor de trecere a frontierei feroviare cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România.
„Fondurile vor fi direcționate către Ukrzaliznytsia, compania națională de căi ferate a Ucrainei, pentru îmbunătățirea infrastructurii critice de transport. Proiectul include: reparația căilor ferate deteriorate, relocarea inspecțiilor vagoanelor pentru un proces mai eficient, reconstrucția unui terminal intermodal pentru creșterea capacității logistice, instalarea de echipamente moderne, precum macarale, pentru gestionarea mai rapidă a transportului de mărfuri și pasageri. Investiția are scopul de a reduce blocajele din trafic, îmbunătăți viteza transportului de marfă din Ucraina mai profund în rețelele europene de transport”, relatează România liberă.
Casa Albă pregătește o estimare a costurilor pe care Guvernul federal ar trebui să le suporte pentru a controla Groenlanda.
„Aceasta după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat în repetate rânduri că SUA ar trebui să ocupe Groenlanda, atrăgând critici atât din partea Danemarcei, care deține insula, cât și din partea restului comunității international”, arată Washington Post, citat de Gândul.
„Potrivit surselor, oficialii de la Casa Albă au luat în ultimele săptămâni măsuri pentru a determina ramificațiile financiare ale transformării Groenlandei care devin în teritoriu al SUA. Astfel, Administrația calculează inclusiv costul furnizării de servicii guvernamentale pentru cei 58.000 de rezidenți ai Groenlandei. Groenlanda fost văzută multă vreme ca fiind esențială pentru securitatea SUA, în special pentru a respinge un potențial atac din partea Rusiei, a declarat Ulrik Pram Gad, cercetător senior la Institutul Danez de Studii Internaționale. Totuși, ceea ce ar putea fi și mai atrăgător pentru Trump este potențialul uriaș al Groenlandei în domeniul resurselor naturale, spune Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway. din Londra”, mai arată Gândul.
Seară liniştită!