Patronii staţiei GPL din Crevedia, audiaţi de Parchetul General

6 sept. 2023
Vizualizari: 184

Deschidem Revista din această seară cu un eveniment găzduit de Președintele Klaus Iohannis miercuri, la Palatul Cotroceni: a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

„În marja summitului I3M, va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei.(…) La summit vor fi prezente cele 12 state participante – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – dintre care nouă vor fi reprezentate la nivel de șef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vice-premier și unul la nivel de șef al Parlamentului. Totodată, vor fi o serie de invitați speciali, dintre care Grecia (care va deveni la summit al 13-lea stat participant la I3M), Republica Moldova și Ucraina (care vor deveni state participante asociate la I3M), care vor fi reprezentate de șefii de stat (Ucraina, în format online). De asemenea, partenerii strategici ai Inițiativei – SUA, Comisia Europeană, Germania – vor fi reprezentați la summit. Din partea SUA va participa reprezentantul special al președintelui SUA pentru climă și asistentul secretarului de stat pentru energie, John Kerry.  La summit vor fi prezenți și președintele BERD, vicepreședintele BEI și reprezentanți ai OCDE. Mesaje vor transmite premierul Japoniei, directorul general al FMI și directorul general pentru operații al Băncii Mondiale”, relatează Agerpres.

„Fondul de Investiții înființat după summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în cinci proiecte din mai multe țări, inclusiv din România valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro. Proiectele românești sunt: Cargounit – platformă investițională în sectorul de transport/achiziție locomotive etc.; Energy – platformă investițională în sectorul energetic/investiții în parcuri eoliene, hidrocentrale, parcuri fotovoltaice; R. Power Renewables – producție energie fotovoltaică”, mai scrie Agerpres.

Absorbția fondurilor europene este, în prezent, de 84% și va ajunge la 88%, la finele lunii septembrie, a declarat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„Absorbția era la 76%, acum este 84%. Cu ceea ce am ‘în casă’, în sensul de declarație de cheltuieli care trebuie trimise la Comisie, de 1,5 miliarde, ajungem la 88%, la finalul lunii septembrie, să fie returnați banii de către Comisie. Încă o dată, obiectivul pe care l-am fixat și prin ordin de ministru este ca 94% să avem gradul de absorbție la final de an, dar plăți către beneficiari, și asta e foarte important, pentru că până la urmă eligibilitatea se face pe cheltuieli efectuate la 31 decembrie, să fie 110%. De ce fac 110%? Pentru că avem și proiecte care au asupra lor suspiciuni de fraudă, de nereguli sau pot comporta alte suspiciuni în cadrul auditării acestor cheltuieli, atât de către Autoritatea de Certificare și Plată, dar și de către Autoritatea de Audit a României. Atunci, pentru a avea această rezervă, plățile către beneficiari la 31 decembrie trebuie să fie de 110% și vorbesc per total programe, evident, în interiorul axelor”, a spus ministrul Câciu, scrie Agerpres.

Un pompier, în vârstă de 28 de ani, din București, care a fost tratat la Spitalul universitar Graz, din Austria, a revenit în țară în noaptea de marți spre miercuri, anunță Guvernul, printr-un comunicat de presă. El a fost așteptat la aeroport de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună și va putea să revină la viața normală în scurt timp. I-am mulțumit pentru curaj și pentru că împreună cu colegii săi au intervenit să-și salveze semenii și să securizeze zona afectată de exploziile puternice. Avem vești bune și despre ceilalți doi români tratați în Austria”, a spus premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicatul transmis de Guvern, notează Libertatea. .

„În acest moment, alți 11 pacienți răniți în exploziile din 26 august de la Crevedia mai sunt internați în străinătate. Este vorba despre doi pacienți în Belgia, doi în Italia, doi în Austria, patru în Germania și unul în Norvegia”, se mai arată în comunicat, scrie Libertatea.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, care deține stația GPL din Crevedia unde s-au produs explozii săptămâna trecută, au fost aduși miercuri dimineață pentru audieri la Parchetul General, după o noapte petrecută în arest.

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 din Codul Penal”, a anunțat marți seara Parchetul General, scrie România liberă.

„De asemenea, procurorii au pus sub acuzare firma Flagas SRL pentru comiterea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.(…)Anchetatorii anunță că au efectuat patru percheziții (la sediile a două firme și domiciliile a două persoane), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, mai arată România liberă.

Senatul a reglemetat marți folosirea insectelor în produsele alimentare.

„Senatul a adoptat marți, în plen, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare și comercializarea acestor produse în România, operatorilor economici interzicându-li-se includerea noilor alimente în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate. Au fost înregistrate 66 de voturi „pentru”, 10 «împotrivă» și 12 abțineri. Proiectul de act normativ a fost inițiat de social-democrații Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea și Diana Tușa și a intrat în circuit parlamentar în aprilie 2023. Comisiile raportoare (de agricultură și economică) din Senat au înlocuit în proiect sintagma «făină de insecte» cu «alimente noi autorizate»”, scrie Agerpres.

„Potrivit unui amendament introdus de comisiile raportoare și însușit de plen, sunt enumerate Regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parțial degresată), condițiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza și proporțiile maxime admise. (…) Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcție de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parțial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă”
, mai arată Agerpres.

Cotidianul scrie că deputata USR Chichirău Cosette-Paula a demisionat, luni, din partid.

„Astăzi mi-am dat demisia din USR. Mișcarea reformistă a generației noastre trebuie continuată și revigorată, iar la USR motorul e cam gripat și nu mai trage. Când faci aceleași lucruri cu aceleași metode și aceiași oameni ani de zile și nu obții rezultate, e cazul să încerci altceva. N-am vrut să renunț la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puțin cam târziu. Avem nevoie sa regăsim vigoarea și dinamismul anilor trecuți. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidați aleși pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu și clar de reforme anti-corupție și pro-dezvoltare. Partidele în sine, prin statutul lor care prevede nenumărate organe de conducere, ierarhii, funcții etc, se degradează și osifică – așa e de sute de ani în toate țările. SOLUȚIA este să avem o organizație care e partid doar juridic. Dar organizațional, să fie ceva orizontal, fără prea multe funcții, cu limite de mandate. Parlamentari – un singur mandat. Servești patria 4 ani și apoi mergi înapoi de unde ai venit. Dacă ai fost candidat de la acest partid, se presupune că ai venit dintr-un loc foarte bun unde te poți întoarce fără probleme. Primari și consilieri locali – două mandate. La nivel local, ai nevoie de mai mult timp să construiești ceva. În felul ăsta, nu se formează o «elită» inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcții, chiar dacă ia decizii proaste/dezastruoase”, se arată într-o postare pe Facebook a deputatei Chichirău, notează Cotidianul.

„Grupul USR din Camera Deputaților rămâne cu 41 de membri. De la începutul legislaturii, USR a pierdut 14 deputați”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

Patronii stației GPL din Crevedia, audiați de Parchetul General was last modified: septembrie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: