100.000 de părinţi au semnat pentru susţinerea proiectului de lege privind protejarea minorilor în mediul online

2 nov. 2023
Vizualizari: 242

Un sondaj CURS realizat în perioada 19-27 octombrie, în București, pe un eșantion de 1007 respondenți adulți rezidenți în București, relevă faptul că unii dintre primarii de sectoare au reușit să răspundă exigențelor cetățenilor, spre deosebire de primarul Capitalei care nu are o imagine la fel de bună.

„73% dintre cei intervievați sunt mulțumiți de activitatea primarilor de sectoare. De asemenea, 56% au o părere «proastă și foarte proastă» despre activitatea Primarului General, Nicușor Dan. În ceea ce privește Bucureștiul, 58% consideră că lucrurile merg «mai degrabă într-o direcție greșită». 36% cred că lucrurile se îndreaptă «mai degrabă într-o direcție bună», 6% nu au răspuns sau nu au avut o părere clară. Sondajul indică o evaluare predominant pozitivă a activității primarilor de sector, cu o majoritate covârșitoare a respondenților care au avut o opinie bună despre aceștia”, notează Evenimentul Zilei.

Sondajul CURS evidențiază și care este principala problemă a Bucureștiului, după cum spun respondenții: „Traficul, aglomerația – 17%, Nivelul de trai – 15%, Curățenia, salubritatea – 9%, – Spitale, sănătate, medicamente – 8%, Apa caldă, termoficarea – 8%”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a anunțat miercuri că 100.000 de părinți au subscris, într-un timp record, campaniei și proiectului de lege privind protejarea minorilor în mediul online.

„Aceștia au semnat pentru inițiativa legislativă prin care minorii sub 16 ani vor avea acces la platforme de tip social media doar în baza unui acord explicit exprimat de părinți. Interesul atât de mare, fiind una dintre campaniile la firul ierbii de mare succes pentru PNL, ne arată că este o temă foarte importantă pentru români și ne responsabilizează să continuăm dialogul cu toate părțile implicate pentru a avea cea mai bună lege posibilă. (…) Organizația Femeilor Liberale (OFL) a înțeles cât de importantă este tema (…) și a deschis o cale de dialog cu părinții, cu tinerii, cu profesorii, cu societatea civilă, cu providerii de servicii online. Sunt mândră de ceea ce am realizat împreună în ultima lună și jumătate și decisă să văd acest proiect transformat în lege și aplicat. Pentru că îmi doresc foarte mult să protejăm viitorul”, a afirmat Pauliuc, scrie Agerpres.

„Conform sursei citate, PNL propune un proiect de lege menit să creeze un mediu online mai sigur pentru minori, care prevede că pot crea și utiliza conturi online copiii până în 16 ani doar cu acordul parental. Se propune instituirea unui set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului și eliminarea oricărei publicități destinate copiilor. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) urmează să verifice respectarea obligațiilor instituite”, mai scrie Agerpres.

România Liberă scrie azi că Președintele sârb a dizolvat Parlamentul și anunță alegeri anticipate, care sunt programate pe 17 decembrie a.c.

„Pentru a treia oară în aproape patru ani, sârbii se vor îndrepta spre urne pentru a vota în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate”, notează Euronews.com., citat de România liberă.

„Miercuri, președintele Aleksandar Vučić a anunțat că a dizolvat parlamentul și a stabilit data alegerilor generale pentru 17 decembrie. În aceeași zi vor avea loc alegeri locale în mai multe municipalități, inclusiv în capitala Belgrad. Data alegerilor nu a fost o surpriză, deoarece liderul populist sârb a făcut campanie în favoarea Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare, timp de mai multe săptămâni, deși a renunțat oficial la conducerea acestuia.(…) Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți, la Belgrad, că atât Serbia, cât și Kosovo trebuie să-și intensifice eforturile de normalizare a relațiilor după cea mai recentă izbucnire de violență, dacă vor să se alăture blocului comunitar. Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor occidentale contra Rusiei, să elimine corupția și crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătățească sistemul de justiție, climatul de afaceri și situația drepturilor omului”, scrie România liberă.

„Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că bombardarea de către Israel a taberei de refugiați palestinieni de la Jabaliya din Fâșia Gaza ar putea constitui crimă de război”, transmite AFP, potrivit România Liberă.

„Având în vedere numărul mare de victime civile și amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiați de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporționate care ar putea echivala cu crime de război”, scrie Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X, arată România liberă.

„Israelul a explicat marți că a vizat un comandant Hamas, Ibrahim Biari, prezentat ca fiind unul din responsabilii atacului sângeros al mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie din Israel. Aceste atacuri fără precedent au provocat peste 1.400 de morți, majoritatea civili, potrivit autorităților israeliene. Israelul a răspuns imediat cu artilerie și bombardamente aeriene intense și neîncetate asupra Fâșiei Gaza. Potrivit Hamas, acestea au provocat aproape 8.800 de decese în rândul populației palestiniene, inclusiv 3.648 de copii”, mai notează România Liberă.

Cotidianul scrie azi despre descoperirea unui contract inedit de vânzare-cumpărare datând din 1267, descoperit cu ocazia lucrărilor de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni.

„Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseul drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H. Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină. Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română. Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a declarat primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă, citată de stiridecluj.ro, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

100.000 de părinți au semnat pentru susținerea proiectului de lege privind protejarea minorilor în mediul online was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: