După 1 februarie, noi reguli de intrare în ţările UE

26 ian. 2022
Vizualizari: 405

În timp ce experții militari și analiștii politici privesc cu îngrijorare la situația de la granițele Ucrainei, marți, la Kiev, a avut loc un protest violent al micilor comercianți, care au forțat intrarea în Duma de Stat.

„Proteste violente au avut loc la Kiev, Ucraina. Mai mulți protestatari au încercat să intre cu forța în Parlament, dar forțele de ordine au ripostat rapid. În urma acestor incidente, 2 persoane au fost reținute. Protestul a pornit din cauza unei legi adoptată anul trecut prin care micii comercianți sunt obligați să folosească case de marcat din ianuarie 2022. Comercianții sunt nemulțumiți și vor să își închidă afacerile. Aceștia precizează că obligativitatea caselor de marcat le va pune și mai multe piedici micilor antreprenori, care deja sunt dezavantajați față de comercianții de renume”, relatează Adevărul.

România liberă scrie despre posibilele divergențe care ar putea să apară între țările NATO referitoare la participarea în cadrul unui conflict cu Rusia.

„Încep să apară divergențe în NATO, în relația dintre această alianță și Rusia. Unii membri NATO ezită să ia parte la un conflict cu Rusia. Prima țară care afișează o asemenea poziție echivocă este Croația. Președintele țării, Zoran Milanović, a făcut o declarație controversată”, notează România liberă.

„Croația nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a conflictului. Dimpotrivă, va rechema toate unitățile, până la ultimul soldat croat”, a anunțat Președintele Zoran Milanović, citat de site-ul Politico, relatează România liberă.

„El a mai susținut că actualele tensiuni, legate de Ucraina, se află «în holul Rusiei» și că alte țări trebuie să respecte «interesele de securitate» ale Rusiei. În replică, ministrul de Externe, Gordan Grlić-Radman, a declarat că șeful statului a vorbit în nume propriu. Ministrul de Externe a subliniat că Croația rămâne «un membru loial al NATO». (…) Șeful statului croat este un politician social – democrat. În schimb, guvernul de la Zagreb este de centru dreapta. Această situație ar putea explica contradicțiile în declarații ale oficialilor croați”, mai notează România liberă.

NATO anunță că va trimite Kremlinului o propunere scrisă la sfârșitul acestei săptămâni pentru a „încerca să găsească o cale de urmat” pentru retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

„Vom sublinia faptul că suntem gata să ne așezăm la masă (…) și să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparență în ceea ce privește activitățile militare, mecanisme de reducere a riscurilor și alte aspecte care sunt relevante pentru securitatea europeană. Și, de asemenea, să ne așezăm și să ascultăm preocupările Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Antena 3.

La București, creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 stârnește îngrijorare.

„Grupul de Comunicare Strategică anunță că până miercuri, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 34.000 de cazuri noi de COVID-19. Au fost raportate 94 de decese. Incidența cazurilor în București a crescut la 11,71, de la 11,03 în urmă cu o zi”, notează News.ro.

Următoarea variantă de COVID-19 care va ajunge în atenția lumii va fi mai contagioasă decât Omicron, susțin reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

„Aproximativ 21 de milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate către OMS în cursul săptămânii trecute, stabilind un nou record mondial de cazuri săptămânale ca urmare a răspândirii Omicron, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri transmise în direct pe canalele de socializare ale organismului ONU”, relatează CNBC, citat de Cotidianul.

„Următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depășească varianta care circulă în prezent”, a mai spus Van Kerkhove, scrie Cotidianul.

„Pfizer și BioNTech au început marți să testeze un vaccin COVID-19 care vizează în mod specific varianta Omicron, în timp ce cresc îngrijorările că vaccinurile actuale nu rezistă împotriva infecțiilor și a formelor ușoare cauzate de tulpina descoperită în urmă cu puțin peste două luni”, mai scrie Cotidianul.

De la 1 februarie intră în vigoare noi reguli de călătorie în țările UE.

„Cetățenii europeni vor putea călători în UE cu dovada de vaccinare anti-COVID-19, de trecere prin boală sau cu un test negativ, fără a fi nevoiți să se confrunte cu măsuri de carantină sau de testare suplimentară, potrivit unui acord la care au ajuns marți, 25 ianuarie, miniștrii UE, în urma unei propuneri din noiembrie a Comisiei Europene”, relatează Politico, citat de Libertatea.

„Vor putea călători liber în țările UE și persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar și pasagerii care au un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen din ultimele 24 de ore. Excepție vor face țările colorate cu «roșu închis» pe harta de risc a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În prezent, cea mai mare parte a UE se încadrează în această categorie. Noile măsuri modifică și harta existentă a ECDC, care servește în prezent drept bază pentru restricțiile de călătorie. Conform noilor valori, harta, care evaluează nivelul de risc epidemiologic în diferite regiuni europene, va lua în considerare și ratele de vaccinare”, mai scrie Libertatea.

Fostul ministru al fondurilor europene, Marcel Boloș, ar putea fi viitorul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Boloș a confirmat că a acceptat propunerea PNL de a prelua acest minister.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Am acceptat această propunere după multe discuții și sub rezerva acestei componente tehnice care ține de digitalizare. Eu vreau ca toate proiectele de digitalizare să fie duse la bun sfârșit, ca atare va fi nevoie și de expertiza secretarului de stat pentru acest domeniu”, a spus Boloș, care este acum șeful Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest, scrie Digi 24.

Boloș a mai spus că nu are nicio emoție în privința gestionării eficiente a banilor care vor veni în cadrul acestui minister, pentru că deține o vastă experiență în domeniu. (…) Boloș adăugat că în cazul în care nu va avea rezultatele pe care și le-a propus, se va retrage”, mai notează Digi 24.

 

Seară frumoasă!

După 1 februarie, noi reguli de intrare în țările UE was last modified: ianuarie 26th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: