USR îşi abandonează candidatul la preşedinţie

10 apr. 2025
Vizualizari: 938

Deschidem Revista din această seară cu un sondaj INSCOP Research, realizat la comanda Confederației Patronale Concordia, în perioada 13- 17 martie 2025. Potrivit sondajului INSCOP, peste 61% dintre români consideră că „alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state”, 44% cred că cea mai mare problemă a României este „corupția care amplifică nedreptățile din societate”.

„40.9% dintre români cred că «alegerea președintelui depinde doar de votul cetățenilor» în foarte mare măsură, 24.6% în destul de mare măsură, 12.6% în destul de mică măsură și 19.6% în foarte mică măsură sau deloc. 2.3% nu știu sau nu răspund. 32.6% dintre români cred că «alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state» în foarte mare măsură, 28.5% în destul de mare măsură, 17.1% în destul de mică măsură și 18.1% în foarte mică măsură sau deloc. 3.7% nu știu sau nu răspund”, relatează News.ro, potrivit datelor din sondaj.

Uniunea Salvați România a decis, miercuri, să-l sprijine în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2025 pe Nicușor Dan, în detrimentul Elenei Lasconi.

„Hotărârea a fost luată de conducerea partidului cu o majoritate covârșitoare, înregistrându-se doar două voturi împotrivă. Dominic Fritz, primarul Timișoarei și vicepreședinte USR, a explicat că decizia nu a fost deloc ușoară, dar a fost motivată de «responsabilitatea față de țară». Potrivit acestuia, Nicușor Dan este singura opțiune reală din rândul candidaților pro-europeni care are o șansă clară de a ajunge în turul al doilea”, relatează România liberă.

„Pentru Lasconi nu mai există un drum viabil către turul doi. Este o zi dureroasă pentru partid, dar mizăm pe viitorul democratic al României. Am ales rațiunea, în locul orgoliului de partid. Vom convoca Comitetul Politic și sperăm ca această decizie să fie confirmată”, a declarat Fritz, mai scrie România liberă.

„Dominic Fritz a făcut și un apel către PNL și UDMR, rugându-le să lase deoparte calculele politice și să-l susțină pe Nicușor Dan, în fața unei posibile dominații PSD”, mai arată România liberă.

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a comentat miercuri, la Antena 3 CNN, despre retragerea sprijinului USR pentru Elena Lasconi în cursa la prezidențiale.

„Sunt mâhnit nu doar pentru că nu voiam să vorbesc despre asta, ci pentru că s-a petrecut un fapt trist. Încă unul din faptele triste, mizerabile chiar, care se petrec de atâtea decenii în viața politică românească”, a declarat Crin Antonescu, mai scrie România liberă.

Antonescu a reamintit că Elena Lasconi a acceptat o candidatură dificilă, la solicitarea propriului partid și a obținut un rezultat remarcabil în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate.

„Un om, la urma urmei vorbesc de doamna Lasconi, nu cu foarte multă experiență politică, a avut curaj, s-a bătut, a obținut un rezultat excepțional (…), locul 2 în acea cursă, cu un scor mult peste al partidului”, a mai spus Antonescu, mai notează România liberă.

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că decizia conducerii USR de a-l susține în campanie reprezintă un gest „absolut corect”.

„Pentru Elena Lasconi îmi închipui că este extrem de dificil în plan personal, pentru că a avut o campanie, o muncă pe care a dus-o, însă în opinia mea aici nu este vorba de Elena Lasconi sau de mine sau de Crin Antonescu. Este vorba de o chestiune foarte, foarte serioasă pentru România. În Republica Moldova există o mare luptă între pro-europeni și pro-ruși. Parcursul european al Republicii Moldova și al cetățenilor noștri de acolo depinde de alegerile parlamentare care vor fi în toamna acestui an. Noi avem acolo un partid, fondat de primarul Chișinăului, domnul Ceban, despre care Departamentul de stat al SUA spune că e finanțat de Rusia. Și noi avem un candidat, Victor Ponta, care se duce în Republica Moldova și ca să culeagă niște voturi nu sprijină cauza europeană, se duce și se întâlnește cu domnul Ceban și în felul aceasta îi arată o susținere”, a spus Nicușor Dan, notează Cotidianul.

El a adăugat că în cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Victor Ponta sau de George Simion, există riscul ca aceștia să blocheze diferite parteneriate sau sprijinul pentru Ucraina.

„Despre asta este vorba, despre posibilitatea ca România să aibă un președinte Victor Ponta, care a făcut lucrul acesta și multe altele; posibilitatea ca România să aibă un președinte George Simion, oameni care pot să blocheze în CSAT diferite parteneriate ale noastre cu aliații, pot să blocheze sprijinul pentru Ucraina. Deci nu e vorba nici de Crin Antonescu, nici de mine, nici de doamna Lasconi ca persoană. E vorba de direcția în care va merge România. Și din perspectiva aceasta, gestul pe care l-a făcut astăzi USR este unul absolut corect”, a menționat edilul general, mai scrie  Cotidianul.

Și pentru că este timpul  luptelor interne din partide, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că pleacă definitiv din partid. Târziu a publicat o „Scrisoare de despărțire” pe site-ul său despre care scrie Cotidianul.

„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc. Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, scrie Claudiu Târziu în scrisoarea sa, notează Cotidianul.

Claudiu Târziu a anunțați că se desparte definitiv de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), exprimându-și nemulțumirea față de conducerea partidului și de acțiunile președintelui George Simion.

„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanților la ședința Consiliului Național de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face… Am sentimentul că sunt alungat din propria casă de către copiii mei, pentru că am încercat să-i opresc să-i dea foc.  Dar măcar salvez moștenirea pe care mi-am propus de la început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală și cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR și nu le-o las, mai ales că nici nu își dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă și de jertfă, voi putea clădi o altă formațiune politică, mai performantă și mai trainică”, a scris Claudiu Târziu pe site-ul său, notează România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa mai consemnează o declarație a președintelui interimar Ilie Bolojan care privește viitorul magistraților. Președintele Bolojan consideră că aceștia nu ar trebui să se mai pensioneze la 47 sau 50 de ani. În același timp, în Parlament, a fost depus un Proiect de lege prin care se urmărește creșterea vârstei de pensionare a magistraților.

„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale și după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experiență în serviciul public. Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate și de încredere în sistemul de justiție, pentru că, cu cât ai sentințe mai de calitate, mai predictibile, care respectă spețele – în spețe identice, la instanțe diferite să ai aceleași sentințe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Și va scădea mult numărul de procese”, a afirmat miercuri Bolojan, la podcastul „Friendly Fire”, scrie România liberă.

Marți a fost depus la Parlament un Proiect de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare.

„Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Totodată, se prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrați în 2045”, mai notează România liberă.

„Președintele Donald Trump a surprins miercuri piețele internaționale, anunțând o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor «reciproce» pentru toate țările, cu excepția Chinei. Decizia a fost motivată de reacțiile pieței”, scrie Libertatea, citând Yahoo Finance.

„Au început să devină puțin nervoși, puțin speriați”, a declarat Trump în fața reporterilor, mai arată Libertatea.

„Anunțul a venit la o săptămână după introducerea tarifelor de bază de 10% și la doar o oră după ce secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, susținea că totul face parte dintr-o strategie planificată. (…) Indicele S&P 500 a înregistrat o creștere spectaculoasă de peste 9,5%, cea mai mare din 2008 încoace”, mai scrie Libertatea.

„Președintele SUA a păstrat tarifele de bază pentru majoritatea țărilor, însă a majorat taxa impusă Chinei la 125% din cauza ‘lipsei de respect’”, mai notează Libertatea.

Seară liniștită!

USR își abandonează candidatul la președinție was last modified: aprilie 10th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: