Scumpiri peste scumpiri

11 mai 2022
Vizualizari: 653

Deschidem Revista din această seară cu un raport publicat miercuri de Institutului Național de Statistică, care ne indică majorările de prețuri la bunuri și servicii intervenite în ultimul an.

„În intervalul aprilie 2021 – aprilie 2022, prețurile la gaze naturale au urcat cu 85,27%, la cartofi cu 41,84% și la uleiul comestibil cu 38,19%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi și ulei, creșteri mari au mai fost înregistrate la făină (plus 26,70%) și mălai (plus 28,12%). (…) La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creșteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili, 35,69%, la energia termică (22,98%) și la energia electrică (18,82%). Față de luna anterioară, gazele s-au scumpit în aprilie 2022 cu 26,47%, energia electrică cu 28,65%, iar combustibilii și energia termică s-au scumpit cu 1,65%. În cazul serviciilor, cele mai mari creșteri anuale au fost consemnate la cele de transport aerian (19,38%), poștale (17,50%) și la cele de apă, canal, salubritate (17,78%), precum și alte servicii (11,45%)”, relatează Agerpres.

Rata anuală a inflației a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS)”, mai arată Agerpres.

Ministerul Sănătății anunță că a început vaccinarea anti-COVID cu doza a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

„Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de – a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a  persoanele  peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager”, a transmis, miercuri, MS, scrie News.ro.

„Vaccinarea cu doza a 4-a se poate face la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) respinge categoric proiectul Legii offshore și cere ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către companii românești.

Liderul AUR, George Simion, afirmă că „este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică”, arată News.ro.

„Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care niște investitori să vină și să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea prețurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio rațiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condițiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societățile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparțin României pe piața internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei pe MW, statul român s-ar putea să nu obțină niciun leu”, a mai  declarat președintele AUR, George Simion, notează News.ro.

PSD se pregătește pentru alegerile interne care se vor desfășura la nivelul tuturor localităților unde PSD a câștigat alegerile.

„Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că în cel mult o lună va fi stabilită procedura de desfășurare a alegerilor locale interne. Toate detaliile vor fi puse la punct în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național al PSD. Alegerile se vor desfășura, a precizat președintele PSD, în toate unitățile administrativ teritoriale și în toate localitățile în care partea de administrație locală a fost câștigată de social-democrați”, relatează Evenimentul Zilei.

„O să pregătim un Consiliu Politic Național într-o perioadă cât mai apropiată, maxim o lună de zile, pentru declanșarea alegerilor interne în PSD de jos în sus, în toate unitățile administrativ teritoriale și toate localitățile din județele în care în acest moment autoritățile locale, primăriile de municipiu și consiliile județene au fost câștigate de PSD. Urmează să avem un program și pentru restul județelor”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, mai scrie Evenimentul Zilei.

Cehia a devenit membru în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, în urma votului din Adunarea Generală a ONU.

„Cehia a fost singurul candidat pentru locul rezervat țărilor din estul Europei. Locul devenise vacant după ce Rusia a fost suspendată din această poziție. Suspendarea Rusiei fusese decisă la 7 aprilie 2022, în cadrul sancțiunilor legate de invazia Rusiei în Ucraina. Rusia continuă totuși o serie de activități în cadrul Organizației Națiunilor Unite, cea mai importantă dintre ele fiind cea de membru permanent în Consiliul de Securitate”, scrie România liberă.

Dincolo de comentariile legate de planurile lui Putin în războiul din Ucraina, presa internațională scrie despre  înlocuirea unor guvernatori  din Rusia, cu oficiali din aparatul guvernamental din Moscova.

„Decretele de înlocuire din funcții a acestor demnitari au fost publicate în ziua de marți, 10 mai 2022. Au fost schimbați guvernatorii din regiunile Tomsk, Saratov, Ryazan și Kirov, precum și din republica Mari El. Presa de stat din Rusia nu indică motivele acestor retrageri din funcție. Ar putea fi vorba de nemulțumirile președintelui Putin față de cei demiși. Dar ar putea fi vorba și de o pedepsire a unor oficiali de la centru, prin trimiterea lor în posturi îndepărtate de Moscova”, scrie România liberă.

În încheierea Revistei, scriem despre Noaptea muzeelor, programată pe 14 mai, eveniment la care participă anul acesta 22 de instituții de cultură din subordinea Primăriei Capitalei, cu expoziții, spectacole de muzică și teatru, recitaluri, prezentări interactive și tururi ghidate ale unor case memoriale.


„Potrivit municipalității, printre evenimentele organizate se numără: Expoziții la Palatul Șuțu (inclusiv expoziția permanentă «Timpul Orașului», care, pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, propune o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut); Mini-recitaluri de jazz și muzică clasică la Muzeul Theodor Aman; Observații astronomice la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu; Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti se vor putea auzi la Casa Artelor Dinu Lipatti, iar bursierii Fundației Regale Margareta a României vor susține un recital extraordinar de muzică clasică; Prezentarea interactivă a păpușilor de la Teatrul Țăndărică unde vizitatorii pot vedea, printre altele, cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpușă sau o marionetă. De asemenea, la Muzeul Național al Literaturii Române va cânta, în concert, trupa Sarmalele Reci, iar invitatul de la miezul nopții va fi Florin Piersic Jr.”
, relatează Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II


Seară liniștită!

Scumpiri peste scumpiri was last modified: mai 11th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: