Dosarul Revoluției, retrimis în judecată

4 aug. 2022
Vizualizari: 487

Deschidem Revista din această seară cu Dosarul  Revoluției, care revine în atenția opiniei publice. Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a anunțat, miercuri, retrimiterea în judecată a Dosarului Revoluției.

„Anunțul vine după aproape nouă luni de când Curtea Supremă a decis restituirea dosarului, în care Ion Iliescu (92 de ani), Gelu Voican Voiculescu (81 de ani) și Iosif Rus (86 de ani) sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, la Parchet. Procurorii susțin acum că neregulile semnalate au fost rezolvate.  În cadrul unei conferințe de presă, procurorul general a subliniat că «reluarea urmăririi penale s-a dispus după ce dosarul a fost restituit fizic de ÎCCJ, iar actele de urmărire penală și redactarea rechizitoriului au fost făcute în 5 luni și 15 zile»”, relatează Libertatea.

„Se impune o clarificare în privința evenimentelor din 1989. Foarte multe dintre dosare se găsesc reunite în dosarul pe care astăzi îl înaintăm la ÎCCJ”, a mai spus Procurorul General, Gabriela Scutea, scrie Libertatea.

„Într-un comunicat de presă, procurorii militari, aflați în subordinea Parchetului General, susțin că Ion Iliescu, în calitatea de șef de stat și lider al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), în dorința de a-și consolida puterea politică, «a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin aparițiile sale televizate și emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) și și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN»”, mai notează Libertatea.

Bloomberg găzduiește un interviu pentru premierul României, Nicolae Ciucă. Acesta susține că se așteaptă ca România să adere la Schengen în acest an.

„Ciucă a declarat, de asemenea, că se așteaptă ca România – după mai mult de un deceniu de așteptare – să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările lungi la granițele României cu alte state UE și ar crește atractivitatea României pentru investitorii străini. Bruxelles-ul va renunța, de asemenea, la un regim care monitorizează progresele înregistrate de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și eradicarea corupției, a mai afirmat oficialul român, după ani de critici din partea executivului UE”, scrie Digi 24.

„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru Schengen. (…) Chiar ne așteptăm ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a spus premierul  Ciucă, referindu-se la spațiul UE fără controale la frontiere, mai arată Digi 24.

Guvernul a aprobat, miercuri, și Proiectul de Lege privind asigurarea finanțării Spitalului Regional de Urgență Craiova.

„Este vorba despre asigurarea finanțării pentru construcția Spitalului Regional Craiova, cel de-al treilea care va intra în proiectare în cursul acestei toamne. Celelalte două, respectiv Spitalul Regional Iași și Spitalul Regional Cluj-Napoca, sunt deja în procedura de proiectare, a fost atribuită. (…) Am avut o întâlnire cu reprezentanții companiilor care au câștigat aceste proiecte. Până în primăvară se vor finaliza proiectele celor două spitale Iași și Cluj și sperăm că, în cursul anului viitor, în a doua parte, pentru că este necesară o perioadă de circa un an de zile după atribuire, să avem proiectul finalizat și la Craiova și să se poată trece la etapa de licitație și de începere a construcțiilor efective la cele trei spitale regionale”, a declarat ministrul Rafila, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

„Proiectul de Lege adoptat de Guvern prevede aprobarea contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova dintre România și Banca Europeană de Investiții, semnat la București la 6 aprilie 2022 și la Luxemburg la 11 aprilie 2022”, mai notează Agerpres.

Presa mai scrie că Guvernul a aprobat modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii de irigații din România, în valoare de 1,5 miliarde de euro.

„Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027. Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare suprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, scrie Cotidianul.

„Conform acestuia, se prevede și înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156”, mai notează Cotidianul.

Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este „complet scăpată de sub control”, potrivit BBC, citat de Cotidianul.

„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat”, a declarat Rafael Grossi pentru agenția de presă Associated Press, scrie Cotidianul.

„Grossi a declarat luni că echipa sa a fost pregătită să viziteze centrala în ultimele două luni. Dar până acum nu au reușit să îndeplinească misiunea, a spus el. Între timp, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie a declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de Occident pentru a ataca unitatea. Rusia a ocupat centrala în primele zile după invazie, iar bombardarea clădirilor din interior către forțele rusești a provocat un protest internațional. Centrala din sudul Ucrainei funcționează în continuare, cu personal ucrainean, sub control rusesc”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Dosarul Revoluției, retrimis în judecată was last modified: august 4th, 2022 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: