90 views
Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a cărui avizare de către Ministerul Justiţiei a provocat criza din coaliţia guvernamentală, a intrat vineri pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.
„Lucian Bode, numit ministru interimar la Justiție după revocarea lui Stelian Ion, a declarat că, în ședința de Guvern de astăzi, 3 septembrie, se va discuta Planul Național de Investiții «Anghel Saligny», după ce aseară au fost transmise ultimele observații către Ministerul Dezvoltării, care este inițiatorul proiectului. El a menționat că Ministerul Transporturilor nu a avizat proiectul în termenul legal, dar se consideră că este aviz tacit, drept urmare toate condițiile legale sunt îndeplinite”, scrie Libertatea.
„În opinia ministrului Bode, Ministerul Dezvoltării are două variante: fie integrează observațiile Ministerului Justiției, fie răspunde cu argumente de ce nu le preia. Bode a susținut însă că sunt «toate condițiile legale îndeplinite» pentru ca în ședința de Guvern de astăzi PNDL 3 să fie discutat, spre adoptare”, mai arată Libertatea.
Presa mai scrie despre declaraţia preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, care susţine că nu va permite niciunui membru de partid să susţină o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern condus de PNL.
„Atât timp cât sunt preşedintele PNL, nu voi permite niciunui parlamentar al PNL să voteze o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern condus de PNL”, a arătat Orban, într-o declaraţie acordată presei, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PNL, scrie România liberă.
În plină criză guvernamentală, în care liderii PNL şi USR PLUS se acuză reciproc, liderul UDMR pledează pentru un ton mai cumpătat.
„Experienţa noastră de foarte mulţi ani este că în politică nici prietenii, nici amicii sau inamicii nu trebuie să-i pui la colţ atât de tare încât să nu aibă loc de întors. Şi, dacă vrei să ajungi la consens cu ei, să nu ceri niciodată lucruri care nu pot fi îndeplinite. (…) Atitudinea ninja de pe Facebook nu ne ajută să ieşim din criza în care ne aflăm. Trebuie să înceteze, cel puţin până ce ambele formaţiuni îşi organizează congresul, până atunci poate că apele se vor linişti, iar după cele două congrese vom fi în stare să găsim o soluţie care să asigure guvernarea eficientă a acestei coaliţii”, a arătat Kelemen Hunor, scrie România liberă.
„Niciodată nu am negat că între cele trei formaţiuni care formează coaliţia guvernamentală există foarte multe divergenţe de mentalitate. Totuşi, credem şi astăzi că, în 2021 şi în anii următori, această coaliţie nu are altă alternativă. Aşa că este răspunderea noastră comună să ne ajutăm să ieşim din această criză a coaliţiei, deoarece fiecare partener răspunde de ceilalţi şi răspunde, în primul rând, de valorile comune ale ţării, pe care trebuie să le avem în vedere”, a mai spus Kelemen Hunor, la Cluj, notează România liberă.
Deşi USR PLUS cere PNL să propună un nou premier, PNL nu vrea să renunţe la Florin Cîţu.
„Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, le-a transmis partenerilor din coaliție că negociază orice, dar la Florin Cîțu nu renunță. El i-a rugat «din suflet» pe liderii USR PLUS să nu continue discuțiile cu AUR, pentru că «își va arunca în aer credibilitatea câștigată în 15 ani»”, relatează Cotidianul.
Rareș Bogdan susține că partidul său nu se teme de moțiunea de cenzură.
„Nu, nu ne temem, pentru că nu cred că Dacian Cioloș, Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Vlad Voiculecu și Dragoș Tudorache și ceilalți lideri, Ionuț Moșteanu și ceilalți se vor putea pune la braț cu domnul Claudiu Târziu, cu domnul George Simion și cu doamna Șoșoacă, pentru că cel puțin pentru domnul Tudorache și domnul Dacian Cioloș, care sunt la fel ca mine, membri ai Parlamentului European, va fi extrem de greu, dacă nu imposibil de explicat colegilor dânșilor din Renew Europe faptul că s-au pus la aceeași masă, au făcut o alianță, chiar și de conjunctură, pentru a da jos un Guvern proeuropean extrem de bine perceput la Bruxelles, la Londra, la Washington, la Paris, pentru a da jos un Guvern cu cine? (…). Deja, ieri, am fost sunat de către Manfred Weber, liderul popularilor europeni, să mă întrebe ce se întâmplă în România. De asemenea, chiar de oameni din interiorul grupului Renew. Dacă Dacian Cioloș face orice act politic alături de AUR, lucrurile nu vor rămâne așa și se va afla la nivel european ce face USR PLUS”, a declarat Rareş Bogdan, mai scrie Cotidianul.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi invită, printr-o postare pe Facebook, pe liderii USR PLUS și AUR la consultări, în ceea ce privește textul moțiunii de cenzură inițiate de social-democrați împotriva premierului Florin Cîțu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că „aceasta este singura variantă care a fost prezentată public și care beneficiază de numărul de semnături necesar pentru inițierea procedurii parlamentare”, notează Digi24.
„PSD va vota o eventuală moțiune de cenzură USR-AUR dacă cele două partide vor avea semnăturile necesare pentru a fi depusă. Fac un apel la toate partidele parlamentare să urgenteze procedurile constituționale pentru încheierea cât mai rapidă a acestei crize guvernamentale. Oamenii au probleme majore care trebuie rezolvate, nu vor ca politicienii să-și piardă vremea cu tot felul de crize politice repetate. Prioritatea noastră trebuie să fie stoparea degradării accelerate a nivelului de trai, pe fondul creșterii masive a prețurilor la energie, alimente și medicamente. De aceea, este nevoie de instalarea cât mai rapidă a unui guvern legitim care să pună capăt dezastrului economic și social provocat de actuala echipă guvernamentală”, a mai arătat preşedintele Marcel Ciolacu, scrie Digi24.
Seară frumoasă!