Sorin Oprescu nu va fi extrădat

21 iul. 2022
Vizualizari: 425

Evoluția numărului cazurilor de COVID-19 îngrijorează. Ministerul Sănătății anunță peste 7.000 de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore și 3 decese.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.129 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 350 mai multe față de ziua anterioară. 1.363 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis ministerul Sănătății, scrie News.ro.

„În București sunt 1.506 cazuri noi, urmat de Cluj – 558, Constanța – 368. Prahova – 336, Prahova – 323, Brașov – 320. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 208 persoane au fost reconfirmate pozitiv”, mai notează News.ro.

Banca Mondială și România, prin Ministerul Finanțelor, au semnat un împrumut de 600 milioane euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creștere economică incluzivă și verde.

„Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operațiuni de finanțare și este complementat de o asistență financiară nerambursabilă de 24,2 milioane USD acordată din Fondul BIRD pentru Soluții Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund), semnată tot astăzi. Împrumutul și asistența financiară nerambursabilă sprijină autoritățile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării și pentru îmbunătățirea rezilienței în fața schimbărilor climatice”, scrie România liberă.

Presa mai scrie că perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor a fost prelungită cu încă o săptămână, până la 31 iulie 2022.

Conferința națională de insolvență

Acesta este ultimul termen de prelungire privind culegerea datelor de la populație. Actele normative nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie.(…) Până miercuri, 20 iulie 2022, au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane la nivel național, adică 87% din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane)”, notează News.ro.

Instanța din Grecia a decis să nu-l extrădeze pe Sorin Oprescu.

„Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei este în libertate, după ce a plătit o cauțiune de 5.000 de euro. Condamnat la 10 ani de închisoare și dat în urmărire internațională, Sorin Oprescu a fost reținut în Atena, în 17 mai. Oprescu a declarat pentru Antena 3, după ce a ieșit din arestul preventiv din Atena, că el nu a încercat să fugă din România, ci ‘eram aici (în Grecia – n.red.), îmi făceam visul de o viață întreagă’. Acesta a spus că își definitiva ‘formele de rezidență începute în urmă cu 6 luni”, scrie Digi 24.

„Instanța din Grecia a invocat starea închisorilor din România, potrivit Antena 3. Judecătorii eleni susțin că fostul primar al Bucureștiului nu va avea parte de condiții decente în penitenciarele din România. Decizia nu este definitivă, procurorii greci având posibilitatea să o conteste. Instanța greacă a considerat că Sorin Oprescu nu se va putea trata pentru bolile de care suferă, dacă va fi extrădat în România, astfel că fostul primar va rămâne în Grecia pe o perioadă nedeterminată. Verdictul magistraților eleni a venit astăzi, 21 iulie, la prânz, după ce Sorin Oprescu s-a prezentat în fața instanței în procesul privind extrădarea sa în România, unde a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare”, mai scrie Libertatea pe această temă.

În dosarul Hidroelectrica, audierea Elenei Udrea a fost amânată pentru toamnă.

„Dosarul Elenei Udrea, blocat de COVID. Fostul ministru trebuia să fie audiat, joi, la Curtea de Apel București în dosarul Hidroelectrica, privind valiza cu bani pretins primită de la omul de afaceri din Energie, Bogdan Buzăianu. Audirea nu a mai avut loc, deși Udrea a fost prezent la proces în regim de videoconferință, întrucât instanța a constatat că dosarul nu se află la CAB, ci e rămas la ICCJ. Grefierul de ședință spune că a anunțat că încă de acum câteva zile că a efectuat procedurile de solicitare a cazului la ICCJ pentru termenul de joi. Doar că toți grefierii Secției Penale a ICCJ au COVD așa că dosarul nu a putut fi găsit în timp util pentru transmiterea sa la CAB. Astfel, la cererea părților din dosar, audierea a fost amânată pentru 6 septembrie”, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie despre demisia premierului italian, Mario Draghi, care a deschis calea pentru alegeri anticipate.

„Mario Draghi a demisionat din funcția de prim-ministru al Italiei, după ce a eșuat miercuri în tentativa de a-și asigura sprijinul partidelor din coaliția sa guvernamentală diversă. Președintele Sergio Mattarella i-a cerut premierului să asigure interimatul, până la instalarea unui nou guvern, scrie ANSA. Demisia premierului va fi urmată cel mai probabil de alegeri anticipate. Este de așteptat ca partidele de dreapta să câștige acest scrutin, care ar urma să aibă loc probabil în toamnă. Demisia lui Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, lipsește UE de unul dintre cei mai experimentați lideri ai săi într-un moment critic, în care inflația este în creștere, iar războiul face ravagii la granița blocului comunitar”, scrie Politico, citat de Libertatea.

Seară liniștită!

Sorin Oprescu nu va fi extrădat was last modified: iulie 21st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: