Cifrele pandemiei

Deschidem Revista din această seară cu cifrele pandemiei, aşa cum au fost ele prezentate, luni, în Parlament, de către ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. În plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, organizată la solicitarea PSD, ministrul Mihăilă a făcut publice date din raportul comisiei înfiinţate în cadrul ministerului cu privire la cifrele deceselor provocate de SARS-CoV-2.

„«În anul 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19, cu virus identificat şi respectiv 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat diagnostic secundar COVID-19, fie cu virus identificat şi respectiv 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19, cu virus neidentificat», a spus ministrul Ioana Mihăilă care a adăugat că a cerut Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor clarificări, iar toate aceste clarificări vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID-19”, relatează News.ro.

Chemată în Parlament pentru a prezenta raportul cu diferențele privind decesele COVID-19, Ioana Mihăilă a afirmat că un comitet înființat pe vremea conducerii lui Nelu Tătaru ar fi trebuit să verifice situația raportărilor.

Parlamentarul PSD, dr. Alexandru Rafila, i-a cerut ministrului să explice de ce a întârziat cu o săptămână publicarea datelor din raportul Ministerului şi cine este responsabil în minister de situație, și dacă s-au dat sancțiuni.

„Ioana Mihăilă nu a pronunțat numele fostului ministru Nelu Tătaru, ci a spus că responsabil privind diferențele de raportare este «un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu». (…) Ea a mai spus, însă, că în mandatul lui Vlad Voiculescu «au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date, diferențe care s-au accentuat în perioadele în care valurile pandemice au fost mai importante»”, notează Libertatea.

Şi tot Libertatea scrie despre o nouă acţiune de vaccinare, de această dată în spitalele din Capitală. În acest sens, Libertatea citează o declaraţie a directorului DSP Bucureşti, Oana Nicolescu.

„Încă de săptămâna trecută am avut rugămintea pentru fiecare spital să ne spună oportunitatea ca să reuşească a-şi vaccina propriii pacienți. Acest lucru s-a întâmplat şi în momentul de faţă aproximativ 40 de spitale şi-au dat acordul. De mâine (n. red. – astăzi, 18 mai) vor începe vaccinarea în spitale pentru pacienţii pe care îi au”, a declarat directorul DSP București pentru News.ro, scrie Libertatea.

Românii din Italia ar dori să se vaccineze în ţară. Asociația Românilor din Italia a transmis, în acest sens, premierului şi Preşedintelui ţării o scrisoare deschisă, cerându-le sprijin pentru vaccinarea românilor din Italia.

 „Propunem înființarea unui program care s-ar putea numi «Vaccinează-te acasă!» cu adresabilitate pentru acei concetățeni care vor să vină într-un aeroport din România doar pentru vaccin. În cadrul acestui program propunem organizarea de zboruri charter subvenționate parțial de statul român, astfel încât costul biletului să nu afecteze bugetul doritorilor (care în majoritatea cazurilor este – după cum știți este modest), coordonate pe care le-am discutat cu Compania Tarom, care a confirmat interesul și disponibilitatea. Pragul de 15 milioane de vaccinuri pentru România poate fi atins doar dacă se vaccinează și românii din străinătate, întrucât în România nu trăiesc, momentan, mai mult de 15 milioane”, se arată în scrisoarea asociaţiei din Italia, notează Cotidianul.

Presa mai scrie despre anunţul ministrului Fondurilor Europene, care dorește modificarea modului de taxare a transportului de mărfuri pe autostrăzi.

 „Trebuie să avem acest principiu, fiecare plăteşte după câtă marfă transportă şi pe ce distanţă”, a declarat ministrul Cristian Ghinea pentru TVR, notează Digi 24.

„În cazul autostrăzilor, da, ni s-a spus că alocarea pe care România a propus-o, de patru miliarde de euro pentru autostrăzi, este prea mare şi noi am spus: o fi mare, dar noi avem nevoie de aceşti bani, insistăm şi vom respecta planul de verde pentru că fiecare plan trebuie să aibă 37% din alocare pentru proiecte verzi. Respectăm planul de verde şi punem această alocare mare pentru autostrăzi. Noi am mers pe strategia unor reforme, care să justifice aceşti bani de autostrăzi şi de aici vom face o reformă a taxării transportului de mărfuri pentru că, până la urmă, trebuie să avem acest principiu, fiecare plăteşte după câtă marfă transportă şi pe ce distanţă. Acum avem un sistem de roviniete în care toată lumea plăteşte la fel, indiferent cât foloseşte autostrăzile, a declarat Cristian Ghinea la TVR, mai notează Digi 24.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, despre care presa scria, în ultimele săptămâni, că ar putea fi eliberat din penitenciar, a primit vestea că este cercetat într-un nou dosar.

„Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!