România, pe „lista ţărilor neprietenoase cu Rusia”

7 mart. 2022
Vizualizari: 257

Ucraina a intrat în a 12-a zi de război. Bombardamentele armatei ruse au continuat, în noaptea de duminică spre luni, în Harkov și Mikolaev.

„Președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj Rusiei după ce ieri, în Irpin, mai mulți civili au fost uciși în timp ce încercau să iasă din oraș. O altă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia este programată astăzi, potrivit oficialilor ucraineni. Cu toate acestea, într-o conversație telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a spus că va opri atacurile doar dacă Ucraina încetează lupta și cerințele Kremlinului sunt îndeplinite. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit să se întâlnească joi în timpul unui forum diplomatic în Antalia, în Turcia, a declarat luni omologul lor turc Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters”, relatează Libertatea.

Luptele pentru ocuparea capitalei Kiev au continuat luni.

„Au loc lupte grele în afara Kievului, unde dușmanul încearcă să distrugă (localitățile) Hostomel, Bucea, Vorzel și Irpin și ucide civili cu o violență ieșită din comun”, a arătat primarul Capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un discurs publicat pe conturile sale de social media, scrie Agerpres.

„Kliciko a adăugat că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, «a fost asasinat în timp ce distribuia pâine și alimente între oamenii săi. (…) Kliciko a explicat că municipiul Kiev face tot posibilul pentru a se asigura că serviciile «în oraș sunt de încredere. Distribuim ajutoare în rândul populației mai vulnerabile și facem provizii de alimente, produse de primă necesitate și medicamente». Kievul a trimis ajutoare umanitare la Cernigov (nord) și «face eforturi pentru a distribui (ajutoare) în (localitățile) Bucea și Hostomel, dar și în alte orașe asediate sau blocate de trupele ruse»”, mai notează Agerpres.

„Rusia nu a participat în mod deliberat la audieri la Curtea Penală Internațională, într-o procedură inițiată de Ucraina, deplânge CPI”, relatează AFP și The Associated Press, citate de News.ro.

„Ucraina a cerut CPI să dispună o «suspendare imediată a operațiunilor militare ruse» lansate la 24 februarie, «care au ca scop și obiectiv declarate împiedicarea și pedepsirea unui pretins genocid» în regiunile separatiste ucrainene proruse Lugansk și Donețk. CPI urmează să ia o hotărâre în zilele următoare, însă asta nu înseamnă că Rusia se va conforma vreunei hotărâri a Curții. (…) În cazul în care Rusia nu dă curs hotărârii Curții, CPI poate cere Consiliului de Securitate al ONU – în care Rusia are drept de veto – să acționeze. Ucraina cere totodată «măsuri provizorii» în baza aceste plângeri pe care a formulat-o în baza Convenției privind genocidul.(…) Kievul îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că a «fabricat» acuzația de genocid în Lugansk și Donțek pentru a invada Ucraina”, mai scrie News.ro.

Guvernul rus a actualizat lista sa cu „țări și teritorii neprietenoase”, adică țări și teritorii care au impus sau s-au alăturat sancțiunilor decise împotriva Moscovei. România intră și ea pe această listă.

„Alte entități «neprietenoase» față de Rusia sunt considerate a fi Statele Unite, Canada, Marea Britanie (inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan. Conform decretului, citat de agenția de presă TASS, cetățenii și companiile rusești, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini din lista «țărilor neprietenoase» le vor putea plăti în ruble. Noua procedură, precizată ca fiind temporară, se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună sau o sumă similară în valută”, notează Adevărul.

La București, criza gazului rusesc determină noi decizii din partea politicienilor. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, speră ca gazul rusesc să fie înlocuit în proporția cea mai mare de gazul românesc, precizând că este convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament. Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni, cum va fi afectată România din punct de vedere economic de conflictul din Ucraina.

„Întreaga Europă va fi afectată. E normal că țările cele mai apropiate vor fi afectate cel mai mult. (…) Sunt convins că vom găsi soluțiile cele mai bune să depășim și această criză”, a precizat liderul PSD, notează News.ro.

Potrivit News.ro, fiind întrebat cu ce va fi înlocuit gazul rusesc, președintele Ciolacu a răspuns: „Sper să fie înlocuit în proporția cea mai mare de către gazul românesc. Dependența noastră de Rusia este cea mai mică din Europa, de 10 la sută”.

„Legea offshore e o prioritate pentru mine. Ea va trece prin Parlament. (…) Sunt convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament. (…) Mai mult ca sigur prioritatea gazului extras să fie industria românească”, a mai adăugat  Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

Incidentului produs la centrala nucleară de la Zaporojie, obligă autoritățile române să ia decizia achiziționării, în procedură de urgență, a substanței active pentru producția pastilelor de iod.

„Decizia a fost luată ca urmare că stocurile pastilelor de iod deținute de România ar fi insuficiente, a declarat Nicolae Ciucă. Premierul a mai spus că nu știe când va ajunge în România substanța activă, că se așteaptă răspuns de la furnizori, dar producția poate începe imediat în țară din momentul în care ajung produsele necesare”, relatează G4 media.

Presa mai scrie că producerea de pastile de iodură de potasiu va începe marți, la Antibiotice Iași.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a declarat, luni, ministrul Sănătății,  Alexandru Rafila, scrie Digi 24.

„Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP și Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, arată că este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate. (…) În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății”, mai arată Digi 24.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

România, pe „lista țărilor neprietenoase cu Rusia” was last modified: martie 7th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: