Victorie a stângii, în Franța

8 iul. 2024
Vizualizari: 46

Rezultatele alegerilor din Franța țin prima pagină a presei europene. Potrivit estimărilor, în lipsa unei majorități absolute, negocierile pentru formarea unui nou cabinet se anunță extrem de dificile.

„Lovitură de teatru în Franța: alegerile legislative de duminică au plasat alianța partidelor de stânga în frunte, potrivit primelor estimări, în fața taberei prezidențiale a lui Emmanuel Macron și a extremei drepte, ajunsă pe locul al treilea, niciunul dintre blocuri nereușind să obțină majoritatea absolută”, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Extrema dreaptă franceză Rassemblement National (RN, Adunarea Națională) intră în forță în parlament, cu un număr istoric de deputați aleși (între 115 și 155), dar rămâne departe de putere înregistrând un scor dezamăgitor față de avântul său din primul tur. Franța, un pilon al Uniunii Europene, se găsește cufundată în necunoscut, fără nicio certitudine cu privire la viitorul său guvern, cu doar trei săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, comentează agenția franceză de presă. Cu 172 până la 215 deputați, conform primelor estimări ale institutelor de sondare, alianța de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide care nu sunt de acord pe o serie de probleme, a creat o surpriză devenind prima forță a țării”, notează Agerpres.

„Liderul stângii radicale franceze Jean-Luc Melenchon, al cărui partid este membru al coaliției numite Noul Front Popular, care s-a clasat pe primul loc după al doilea tur desfășurat duminică al alegerilor legislative, a declarat că prim-ministrul ar trebui să «plece», iar alianța de stânga ar trebui să «guverneze»”, transmite France Presse, mai scrie Agerpres.

„Poporul nostru a respins în mod clar cea mai proastă soluție”, a declarat Melenchon, referindu-se la extrema dreaptă, așteptată inițial să câștige, care în cele din urmă s-a clasat pe locul al treilea.

„Premierul francez, Gabriel Attal, a anunțat duminică seara că își va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron luni dimineață, după alegerile legislative anticipate, adăugând că își va exercita funcțiile atâta timp cât va fi necesar”, transmit AFP, Reuters, EFE și DPA, citate de Agerpres.

Cotidianul consemnează declarația judecătorului Denisa Stănișor, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei Justiției.

„Într-o perioadă în care justiția se află constant în prim plan, conduita profesională sau personală a magistraților fiind analizată în mod repetat în spațiul public, iar hotărârile judecătorești pronunțate acceptate sau blamate de societate și de mass-media, este important să conștientizăm că independența justiției este în primul rând o garanție a cetățenilor că drepturile și libertățile fundamentale le sunt garantate și respectate. Însă independența justiției, ca valoare fundamentală a societății, atrage cu sine o foarte mare responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc și obligația corpului profesional al magistraților de a acționa la nivelul standardului acestei valori fundamentale. Dincolo de analiză, critică sau apreciere, este de datoria noastră a tuturor să contribuim cu onestitate, profesionalism și dedicare la menținerea echilibrului social și la garantarea respectării legii, ca factor stabil și fundament al credibilității justiției”, precizează președintele CSM, arată Cotidianul.

„Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, se situează pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu cu 17,8”, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, scrie Libertatea.

„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85,8% din total eșantion), 26,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23,7% în mai 2024), 17,8% pentru Marcel Ciolacu – PSD (18,2% în mai), 14,3% pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6% din opțiuni). Potrivit sondajului INSCOP, Diana Șoșoacă ar obține 13,4% din voturi, în timp ce Nicolae Ciucă, liderul PNL, ar convinge doar 11,9% dintre alegători (11,5% în mai), iar George Simion ar lua 11,2% din voturi (13,5% în mai)”, notează Libertatea.

Duminică, locuitorii din Costinești merg să-și aleagă primarul, după ce în tura anterioară au fost înregistrate diverse nereguli. Nici de data aceasta alegerile locale nu au fost ferite de incidente.

„Conform declarațiilor Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, duminică, polițiștii au primit sesizarea că un bărbat și-a fotografiat buletinul de vot. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei pentru gestul său, în baza Legii nr. 115/2015. Mai târziu, polițiștii sosiți la secția de votare au confirmat informațiile primite anterior”, scrie Evenimentul zilei.

De la CEC vin vești bune pentru cei care au cont deschis la această bancă.

„Românii care au cont la CEC Bank și intenționează să meargă în vacanță vara aceasta trebuie să știe că pentru plata cu cardul spre orice destinație ei pot apela la cardul VISA Multicurrency. Aceasta le va oferi acces direct la conturi în zece valute. Totodată, reprezentanții instituției spun că cheltuielile prilejuite de concediu pot fi plătite cu cardul de credit de la CEC Bank în până la 24 rate lunare fără dobândă, la orice comerciant din lume”, scrie Fanatik.

Seară liniștită!

Victorie a stângii, în Franța was last modified: iulie 8th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: