4,43 miliarde de euro trimişi din diaspora, în 2022

18 dec. 2023
Vizualizari: 489

Consumul ridicat din România, semnalat de ultimele rapoarte europene, se alimentează, în continuare, din transferurile de bani din diaspora. Potrivit ultimelor date Eurostat, transferurile personale de bani din străinătate în România au crescut pentru al doilea an consecutiv și au atins anul trecut 4,43 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

„România este pe prima poziția în UE în funcție de intrările din transferuri personale din 2019. În 2022, românii din străinătate au trimis cu peste 14% mai mulți bani în țară decât în 2021, când valoarea transferurilor a fost de 3,87 miliarde de euro. Recordul istoric a fost atins în 2008, când românii au trimis în țară 5,15 miliarde de euro. După România, care ocupă prima poziție, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost, în 2021, în Spania (2,98 miliarde de euro) și Polonia (2,87 miliarde de euro). Cele mai mari surplusuri la nivelul transferurilor (intrări minus ieșiri) au fost înregistrate în România (+3,63 miliarde de euro) și Croația (1,88 miliarde euro)”, scrie România liberă.

Olanda a anunțat oficial că acceptă intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen. „Ambasadoarea Olandei la București, Excelența Sa Willemijn van Haaften, a anunțat că Olanda a acceptat intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen și a reconfirmat acceptul Olandei pentru intrarea României în Schengen. Acest anunț înseamnă că Olanda nu va mai bloca primirea României și a Bulgariei în Schengen, la următorul vot în Consiliul JAI. După acest anunț, România și Bulgaria mai trebuie să negocieze doar cu Austria pentru a o convinge să le accepte în Schengen”, scrie azi România liberă.

Ungaria se alătură Austriei și anunță public că se va opune prin veto aderării Bulgariei la Spațiul Schengen dacă Guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc.

„Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intrării lor în Schengen”, a avertizat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, potrivit Reuters, citat de Gândul.

„Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc, pentru a diminua veniturile Rusiei în contextul războiului din Ucraina, deși nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe”, mai scrie Gândul.

Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, a fost reales sâmbătă președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României, pentru următorii patru ani.

„UNPR a intrat în proces de reorganizare, facem modificări, îmbunătățiri, adaptări, la nivel central, la nivel de organizații județene și locale. În anul care urmează, în România vor fi organizate patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Este firesc să luăm pulsul organizațiilor, să vedem care este activitatea la nivel de organizații, să o îmbunătățim acolo unde este necesar. Ne pregătim pentru anul care urmează. Rămânem fideli politicii interesului național și vom colabora, vom face alianță cu oricare dintre formațiunile politice care au crezuri comune cu noi și care pun pe primul plan, în politica lor, binele țării, bunăstarea românilor, progresul României. Deviza noastră este «Dumnezeu, Patrie, Familie, Onoare» – acestea au fost și rămân cele mai importante valori pentru noi, cei din UNPR”, a transmis Gabriel Oprea, scrie Agerpres, citând un comunicat de presă.

Președintele AUR, George Simion, a afirmat vineri seară că partidul său ia în calcul, după alegerile parlamentare de anul viitor, alianțe politice „cu toată lumea”, în afară de PSD.

„Noi luăm în calcul în primul rând câștigarea alegerilor doar cu românii. În rest, dacă aritmetica parlamentară nu ne va permite obținerea a 50% plus unu din voturi, discutăm cu toată lumea, în afară de actuala conducere a PSD (…) PSD-ul este un partid care se dovedește a fi nereformabil și nu mă interesează PSD-ul ca partid, ci mă interesează soarta României. Iar în momentul în care noi venim ca prim proiect de guvernare cu reducerea a două treimi din primari și din viceprimari și din consilii locale și din consilii județene, PSD-ul va fi prima forță care se va opune prin armata de baroni locali pe care o are, prin armata de oameni care iau șpagă cu portbagajul – am văzut Vaslui, Botoșani și alte cazuri”, a precizat Simion, prezent în studioul Digi 24, notează Cotidianul.

AUR a organizat, vineri la Palatul Parlamentului, Summitul Antreprenorilor Români, eveniment în cadrul căruia președintele AUR, George Simion, a declarat că AUR se declară împotriva acordării ajutoarelor sociale.

„AUR, odată ajuns la guvernare, va tăia ajutoarele sociale pentru toți cei care pot munci. Este timpul să scăpăm de asistații sociali care sunt sănătoși și care pot fi angajați în câmpul muncii. Cea mai mare problemă pe care o au antreprenorii români, pe lângă instituțiile de control care îi călăresc, le cer șpagă și nu îi lasă să se dezvolte, este exact forța de muncă. Un nou contingent de 140.000 de cetățeni din lumea a treia au primit permise de muncă anul curent pentru că nu mai găsești oameni care vor să muncească în România, pentru că munca este taxată, munca este descurajată, românii sunt alungați peste hotare de aceste impozite și taxe, antreprenorii români nu sunt creditați, nu sunt încurajați”, a susținut Simion, notează Cotidianul.

„Noi pledăm pentru normalitate și, în țara noastră, normalitate înseamnă un singur control pe an din partea instituțiilor statului român. Înseamnă creditare în condiții avantajoase pentru afacerile autohtone, care nu exportă capitalul. Și mai înseamnă ceva care este trecut în Constituție și nu se respectă: egalitate de șanse. Astăzi IMM-urile, ăștia mici, voi, plătiți taxe de șase ori mai mult decât o multinațională și lucrul ăsta nu este corect”, a mai transmis liderul AUR, arată Cotidianul.

Deși numărarea voturilor nu s-a terminat în Serbia, partidul președintelui Aleksandar Vucic este prezentat de presa internațională ca posibil câștigător.

„Președintele sârb Aleksandar Vucic a revendicat duminică seară victoria partidului său (SNS, dreapta naționalistă) în alegerile parlamentare anticipate, din care ar urma să iasă și mai puternic, cu cel puțin 127 din cele 250 de locuri din Parlament”, relatează AFP și Reuters, scrie News.ro.

„Vom avea o majoritate absolută în Parlament cu 127 de locuri”, a declarat Aleksandar Vucic încrezător în cadrul unei conferințe de presă, arată News.ro.

„Rezultatele oficiale nu sunt așteptate decât luni seara, potrivit opoziției reunite sub sigla «Serbia împotriva violenței» (SPN), care ar fi obținut 23,5% din voturi. (…) Partidul Socialist al Serbiei al ministrului de externe demisionar Ivica Dacic era văzut pe locul al treilea, cu sub 7% din voturi”, mai arată News.ro.

Marinika Tepic, care conduce SPN, a condamnat „aducerea de alegători care nu locuiesc nici în Serbia, nici la Belgrad, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a legii”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Austria și-a dat aprobarea pentru implementarea unui al 12-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen Bank de pe «lista neagră», a anunțat Guvernul ucrainean. Informația a fost confirmată de un oficial european pentru Reuters”, scrie Libertatea.

„Austria a făcut presiuni pentru eliminarea băncii de pe o listă ucraineană numită «sponsori internaționali ai războiului», o inițiativă care își propune să facă de rușine companiile care au afaceri în Rusia și susțin efortul de război, de exemplu, prin plata de taxe către autoritățile ruse”, mai scrie Libertatea.

„«Statutul este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale care implică reprezentanți ai Comisiei Europene», se menționează pe site-ul Guvernului ucrainean despre statutul Raiffeisen”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

4,43 miliarde de euro trimiși din diaspora, în 2022 was last modified: decembrie 18th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: