Restanțele din PNNR – pe agenda Guvernului

13 feb. 2025
Vizualizari: 298

O delegație a Comisiei Europene se află în această săptămână la București pentru a analiza situația implementării PNNR și pentru a discuta cu oficialii români despre restanțele acumulate în cadrul PNRR. Deja premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Celine Gauer, director general al SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Comisiei Europene).  Marcel Ciolacu a declarat că implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va rămâne principala prioritate a Guvernului.

„2025 este anul investițiilor pentru România, iar sumele alocate în bugetul de stat pentru susținerea proiectelor finanțate din fonduri naționale și pentru cofinanțarea europeană reprezintă un puternic argument. Continuăm implementarea reformelor și investițiilor asumate prin PNRR într-un ritm ce va fi dinamizat la nivelul fiecărui minister”, a declarat Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului, scrie Capital.

Care este situația implementării PNNR ne spune România liberă.

„România întârzie implementarea reformelor promise în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce ar putea duce la pierderea unor sume importante din cele 29 de miliarde de euro alocate. Până acum, țara a reușit să acceseze doar 9,4 miliarde de euro, dintre care jumătate rămân neutilizați”, relatează România liberă.

„Conform datelor oficiale, România a realizat doar 14% dintre reformele și investițiile asumate prin PNRR, în timp ce Germania și Franța au depășit 70%. Proiectele implementate până acum includ modernizarea unor șosele, reabilitarea termică a clădirilor și renovarea unor școli și spitale. Cu toate acestea, numeroase jaloane rămân neîndeplinite. (…) Guvernul încearcă să obțină deblocarea celei de-a treia cereri de plată, în valoare de 2 miliarde de euro. Însă, din cauza modificărilor aduse legislației pensiilor speciale și a întârzierilor în realizarea unor investiții, România riscă să piardă peste 1 miliard de euro”, mai arată România liberă.

La câteva ore de la preluarea interimatului, Ilie Bolojan a semnat primul său decret, prin care o numește în funcția de consilier prezidențial pe Luminița Odobescu.

„Fostul ministru al Afacerilor Externe va prelua funcția pe 13 februarie.  Luminița Odobescu este economist și a început să activeze în domeniul politicii externe în 2012, din poziția de consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă la Cancelaria Prim-Ministrului”, notează Gândul.

Mircea Abrudean a preluat șefia interimară a Senatului, după ce Ilie Bolojan a fost nevoit să se suspende din funcție pentru a prelua, interimar, președinția României. Abrudean a spus la Antena 3 CNN că nu are de gând să renunțe la reducerile de personal anunțate de Ilie Bolojan.

 „Cu siguranță, da. E o perioadă în care obiectivul meu principal este continuitatea, asta înseamnă că preiau prioritățile stabilite de domnul Ilie Bolojan, continuăm cu reforma, cu reorganizarea, în perioada următoare vom avea niște pași în continuarea procesului demarat deja, așa cum vom continua și reorganizarea, restructurarea, posibila comasare a instituțiilor de sub autoritatea, subordinea sau controlul Parlamentului, vorbim de autorități de reglementare și alte instituții unde e mare nevoie de optimizare”, a spus Mircea Abrudean la Antena 3 CNN.

Administrația Donald Trump a transmis, miercuri, că sunt necesare negocieri cu Rusia pentru oprirea războiului din Ucraina, considerând că restabilirea frontierelor ucrainene din anul 2014 este un obiectiv „nerealist” și „iluzoriu”, la fel ca și admiterea țării în NATO.

Apreciez oportunitatea de a prezenta abordarea președintelui Trump față de războiul din Ucraina. Așa cum ați remarcat, ne aflăm într-un moment critic. În contextul în care războiul se apropie de a treia aniversare, mesajul nostru este clar: vărsarea de sânge trebuie să se oprească, iar acest război trebuie să se încheie. Președintele Trump a fost clar cu cetățenii americani și cu mulți dintre liderii țărilor dvs.: oprirea luptelor și obținerea unei păci durabile reprezintă principala prioritate. Intenționează să oprească acest război prin diplomație și prin aducerea Rusiei și a Ucrainei la masa negocierilor”, a afirmat Pete Hegseth, secretarul american al Apărării, scrie Gândul, citând The Guardian.

Pete Hegseth a atras atenția că obiectivul restabilirii frontierelor Ucrainei anterioare anului 2014 este „nerealist”.

„Departamentul american al Apărării va ajuta la atingerea obiectivului. Vom putea opri acest război devastator și vom stabili o pace durabilă doar prin combinarea forței militare aliate cu o evaluare realistă a situației de pe front. Și noi vrem o Ucraină suverană și prosperă. Dar trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele ucrainene anterioare anului 2014 este un obiectiv nerealist. Efortul de a atinge acest obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace suferință. O pace durabilă pentru Ucraina trebuie să includă garanții solide de securitate pentru a asigura că războiul nu va începe din nou. Nu trebuie să fie Acordul Minsk 3.0. Dar Statele Unite nu cred că admiterea Ucrainei în NATO ar fi un rezultat realist al unei soluții negociate”, a subliniat secretarul american al Apărării, mai arată Gândul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a respins propunerea schimbului de teritorii între Moscova și Kiev în eventualitatea unor negocieri de pace.

„Acest lucru este imposibil. Rusia nu a discutat niciodată și nu va discuta niciodată subiectul schimbului de teritorii”, a declarat Peskov, care a promis că „forțele ucrainene care dețin teritorii în interiorul Rusiei vor fi, fie distruse, fie respinse din teritoriile ruse”, notează Gândul.

„Președintele american, Donald Trump, a declarat miercuri că prima sa întâlnire față în față cu omologul său rus, Vladimir Putin, va avea loc «probabil în Arabia Saudită»”, scrie România liberă, citând The Forbes.

„Trump a declarat ziariștilor în Biroul Oval al Casei Albe că, deși va fi în contact cu Putin în principal prin telefon, în cele din urmă intenționează să se întâlnească în persoană. Deși cei doi lideri vor călători în țara celuilalt, prima întâlnire va avea loc «probabil» în Arabia Saudită, a spus el. În același cadru, Donald Trump a mai declarat că eforturile Ucrainei de a adera la NATO sunt irealizabile”, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

Restanțele din PNNR – pe agenda Guvernului was last modified: februarie 13th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: