De la 1 ianuarie cresc alocaţiile copiilor şi salariul minim va fi 2.550 de lei

10 dec. 2021
Vizualizari: 288

„Cum va arăta bugetul României pentru anul 2022?” este întrebarea cu care deschidem Revista din această seară. Acum, înainte ca bugetul să fie prezentat în Parlament, economiștii se întreabă dacă vor fi introduse taxe noi sau dacă actualele taxe urmează să fie majorate. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirma, joi, că bugetul pe anul viitor va fi construit în așa manieră încât să nu fie introduse taxe noi.

„Orice analiză și modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu mediul privat”, a transmis ministrul Câciu, scrie News.ro.

M-am întâlnit astăzi cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a transmite clar că, așa cum am promis, vom construi bugetul pe anul 2022 fără a introduce noi taxe. Știu că regulile esențiale în relația cu economia sunt predictibilitatea fiscal-bugetară și dialogul cu mediul socio-economic. De aceea, orice analiză și modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu mediul privat”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Finanțelor, mai arată News.ro.

Ministrul Finanțelor mai susține că „bugetul pe 2022 va fi unul care să susțină financiar toți producătorii din România”, după cum mai notează News.ro.

Presa mai scrie că programul social negociat de PSD cu PNL și UDMR pentru formarea noii coaliții începe să fie pus în aplicare.

„Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță semnarea ordonanței privind majorarea alocațiilor pentru copii și a pensiei minime. În ceea ce privește banii pe care pensionarii ar urma să îi primească în ianuarie, Budăi spune că există discuții despre forma finală a deciziei. (…) Cea de-a doua ordonanță se referă la majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va crește de la 1.442 lei la 1.586 lei. Întrebat ce se întâmplă în coaliție în legătură cu a 13-a pensie care ar urma să fie acordată pensionarilor care au venituri sub 1.600 de lei, ministrul Muncii a ținut să precizeze că nu este vorba despre a 13-a pensie, ci despre o sumă de bani care se va acorda o singură dată, în luna ianuarie, astfel încât cei cu pensii mai mici să fie protejați în fața valului de scumpiri. (…) Întrebat dacă există dispute în coaliție în legătură cu acest subiect, cu atât mai mult cu cât deficitul ar fi destul de mare, și dacă există și varianta potrivit căreia oamenii să nu mai primească, Budăi a răspuns că există discuții pentru forma finală a deciziei, nu dacă se vor da banii sau nu”, relatează Cotidianul.

Și, tot ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, joi, că salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie 2022, de 2.550 de lei.

„Salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, va fi de 2.550 de lei. De asemenea, vă informez că am discutat cu premierul și am discutat și în coaliție, voi convoca un Consiliu Național Tripartit pentru o primă întâlnire cu noul Guvern pentru că ne dorim și îmi doresc foarte mult ca dialogul social să fie, într-adevăr, dialog social, iar dialogul cu partenerii sociali, și mă refer la patronate și la sindicate, să fie, într-adevăr, un dialog”, a spus ministrul Budăi, într-o conferință de presă, notează Agerpres.

Atacurile asupra pădurarilor vor fi asimilate cu ultrajul. Un act normativ în acest sens urmează să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

„Astăzi, Parlamentul a aprobat un proiect de lege inițiat de mine la solicitarea Federației Silva de a crește pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari, care comit acte de agresiune împotriva pădurarilor. În momentul în care se va publica în Monitorul Oficial, infracțiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în fața legii cu ultrajul, agresiunea împotriva polițistului sau jandarmului”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la B1 Tv, notează News.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a mai explicat că acest proiect de lege a fost inițiat și votat în Parlament după ce, în ultimii ani, 6 pădurari au fost omorâți și 700 de angajați din sistem au fost atacați.

News.ro mai scrie că miniștrii de interne ai UE au ajuns la un acord privind intrarea Croației în spațiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient granițele externe ale blocului comunitar.

„Croația este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă, notează News.ro.

„Comisia a recomandat includerea Croației în Schengen în octombrie 2019. Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranții fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen. (…) Croația a recunoscut, în octombrie, că ofițerii săi de poliție au participat la o respingere violentă a migranților la granița cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE”, mai scrie News.ro.

În încheierea Revistei scriem despre un proiect de lege din Austria care, dacă va fi aprobat, ar putea impune vaccinarea obligatorie în această țară.

„Austriecii care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea să fie amendați cu sume între 600 și 3.600 de euro, conform proiectului de lege prezentat joi, care introduce, din februarie, obligativitatea vaccinării”, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Persoanele cărora li s-au aplicat amenzi vor putea evita plata acestora dacă, în schimb, se vor vaccina, a precizat ministrul pentru Constituție, Karoline Edtstadler. Obligativitatea vaccinării ar rămâne în vigoare timp de doi ani. Vor fi exceptați copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic și cele care au avut COVID-19 și s-au vindecat de mai puțin de 180 de zile. (…) Conform proiectului, un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenților, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaților și aplicarea amenzilor. Austria are o populație rezidentă de circa 9 milioane de locuitori”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
De la 1 ianuarie cresc alocațiile copiilor și salariul minim va fi 2.550 de lei was last modified: decembrie 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: