Germania sprijină extinderea UE în Balcanii de Vest

7 iul. 2021
Vizualizari: 212

După accidentul de la Petromidia, o nouă explozie s-a produs, marți noapte, în jurul orei 1:00, pe o altă platformă chimică din România, la Azomureș.

„O explozie urmată de incendiu s-a produs marți noaptea la stația de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureș, un bărbat de aproximativ 50 de ani suferind o fractură de membru superior. Potrivit ISU Mureș, explozia s-a produs în jurul orei 1:00”, scrie Agerpres.

„Reprezentanții Azomureș precizează, pe Facebook, că a fost identificată cauza evenimentului de către operatorii instalației. «Nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei. (…) Nu există pericol pentru comunitate», arată sursa citată. Potrivit reprezentanților combinatului, în timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalațiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomureș a avut loc un incendiu. O persoana a fost rănită, a primit îngrijiri medicale la fața locului și este în afara oricărui pericol”, mai scrie Agerpres.

„La sosirea Gărzii de Intervenție incendiul se manifesta la secția de Amoniac 4 la coloana de sinteză, hidrogenul la 140 de bari s-a autoaprins în contact cu aerul, incendiul extinzându-se la aparatele de măsură și control din apropiere. Nu sunt victime, presiunea este de 0,8 bari, în scădere. Până la sosirea forțelor de intervenție din cadrul ISU Horea, SPSU a intervenit cu două autospeciale de stingere, la fața locului s-au deplasat din cadrul Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș cu trei autospeciale de stingere, o descarcerare, o autospecială de lucru la înălțime și un echipaj CBRN”, a anunțat ISU Mureș, potrivit Agerpres, după cum relatează B1TV.

Cercetători ai Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca atrag atenția asupra faptului că reabilitarea termică a clădirilor va duce la o creștere a concentrației de radon, care este cancerigen.

„Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă și punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de UBB, scrie Agerpres.

„Potrivit sursei citate, radonul reprezintă a doua cauză de cancer pulmonar”, mai scrie Agerpres.

După cum știm, săptămâna trecută, magistrații Curții Constituționale au stabilit că revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională. Marți, motivarea Curții Constituționale a României a fost publicată și în Monitorul Oficial.

„Odată cu publicarea, actul produce efecte juridice și Renate Weber poate să se întoarcă, oficial, în funcția de Avocat al Poporului”, relatează  B1 Tv.

„Pornind de la cele statuate în precedent și reiterând considerentele Deciziei 80 din 16 februarie 2014, potrivit cărora «situațiile în care poate interveni revocarea trebuie individualizate cu precizie la nivelul legii, iar procedura care urmează să fie respectată în această situație trebuie, de asemenea, stabilită prin norme lipsite de orice echivoc, astfel încât să fie evitat riscul unei revocări arbitrarii», Curtea constată că actualul cadru normativ nu stabilește cazurile exprese în care poate interveni revocarea Avocatului Poporului și nici procedura care trebuie să fie parcursă în cazurile în care se formulează o asemenea solicitare. Având în vedere că Parlamentul are posibilitatea de a aplica sancțiunea juridică a revocării în urma constatării încălcării unor norme legale, oricare ar fi acestea, Curtea constată că actualul cadru normativ în temeiul căruia este adoptată o astfel de hotărâre prezintă o deficiență gravă de conținut, întrucât nu reglementează distinct și limitativ ipotezele în care se poate declanșa procedura de revocare”, se arată în motivarea Curții Constituționale, notează B1 Tv.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, marți seară, că „există o ambiguitate în Legea privind funcționarea Avocatului Poporului”, după cum notează Hotnews, citată de B1 Tv.

„Este interesant de reținut un aspect din motivarea CCR și anume că există o ambiguitate în legea privind funcționarea Avocatului Poporului și cred că aici trebuie să ne concentrăm. Eu voi aloca atenție și timp pentru a îmbunătăți legea privind Avocatul Poporului. Este o instituție foarte importantă în fiecare țară și trebuie să fie ceva clarificări în lege, cu privire la responsabilitățile acestei instituții, ale șefului instituției, și – da, vreau să aloc timp și atenție să îmbunătățim legea”, a precizat Anca Dragu, la A7 TV, mai scrie B1 Tv.

Răsfoind pagina externă a presei, reținem o declarație a Angelei Merkel, în legătură cu extinderea UE.

„Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a explicat că există rațiuni strategice pentru ca Uniunea Europeană să se extindă în Balcanii de Vest, făcând astfel referire la acceptarea, ca membri ai UE, a Serbiei, Albaniei, Macedoniei de Nord, Bosniei-Herțegovina, Muntenegrului și Kosovo. Cu excepția Albaniei, toți ceilalți viitori membri menționați au făcut parte din fosta Iugoslavie. Angela Merkel a făcut această precizare la o conferință online privind extinderea UE în Balcanii de Vest, conferință la care au luat parte și șefii de guverne din țările care aspiră să intre în UE. (…) Potrivit presei occidentale, cancelarul Merkel ar insista pentru extinderea UE ca o măsură de contracarare a influenței Rusiei și Chinei în Balcanii de Vest”, scrie România liberă.

Bulgaria anunță că va trece la Euro în 2024.

„Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând a fi retrasă treptat din circulație.(…) Bulgaria a fost admisă împreună cu Croația în anticamera euro încă din iulie anul trecut, iar acum a anunțat că va adopta moneda europeană peste doi ani si jumătate. (…) Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro, arată Digi 24.

Seară frumoasă!

Germania sprijină extinderea UE în Balcanii de Vest was last modified: iulie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: