Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani de închisoare

Presa europeană, dar şi cea din România, consemnează declaraţiile premierului maghiar Viktor Orban, în cadrul evenimentelor organizate la Băile Tuşnad şi primele reacţii la aceste declaraţii.

„Aflat la Universitatea de Vară de la Tușnad, Viktor Orban s-a folosit de discursul său pentru a ataca Uniunea Europeană pe care a asemănat-o cu o «o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat». Orban atacă Uniunea pe tema migrației acuzând statele occidentale că nu mai sunt națiuni, ci conglomerate de popoare. Migrația și transgenderii ar fi, potrivit lui Orban, principala problemă a UE”, relatează Rfi.ro.

Potrivit Rfi.ro, premierul Viktor Orban critică poziţia Uniunii Europene faţă de războiul din Ucraina.

„În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a mai spus premierul maghiar.

Premierul Orban spune că liderii occidentali au nevoie să „elaboreze o nouă strategie”.

„Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii”, a susţinut Viktor Orban, scrie Agerpres.

Referidu-se la poziția Ungariei care este membră NATO, premierul Ungariei spune că situația țării sale a devenit delicată.

 „NATO şi UE au decis că, deşi nu vor fi părţi beligerante, totuşi vor transporta armament şi vor pune sancţiuni grave asupra Rusiei, ceea ce înseamnă, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem şi noi în aceeaşi situaţie belicoasă, că trebuie să ajutăm în aşa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova să nu simtă sau să nu considere o situaţie în care noi ca NATO sau ca UE să fim şi formal parte beligerantă”, a mai spus Orban, scrie Agerpres.

Laszlo Tokes, fost membru al Parlamentului European, i-a cerut premierului Viktor Orban să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a cerut fostul Episcop Reformat, mai arată News.ro.

Cu o oarecare întârziere au început să apară şi reacţiile liderilor politici din România la declaraţiile premierului Viktor Orban. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a ieşit în presă cu o reacţie dură la declaraţiile premierului Ungariei.

„«Întinde-te doar cât îţi permite pătura», spune un proverb de origine maghiară.  În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, spune secretarul general al PSD, scrie MediaFax.

Stănescu mai spune că un alt aspect devine îngrijorător pe care nu-l pot tolera este „transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice”.

„În plus, vreau să atrag atenţia că un alt aspect devine îngrijorător şi nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiţia, unitatea şi o bună înţelegere între maghiari şi români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca şi cum trebuie mulţumiţi diverşi oficiali unguri cu orice preţ, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliţiei o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noştri şi a autorităţilor române”, mai afirmă Stănescu, scrie MediaFax.

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

„Decizia Curții de Apel București este definitivă. Lucian Duţă a fost condamnat în 2020, de Tribunalul București, la şase ani de închisoare pentru că ar fi luat o mită de 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software”, scrie România liberă.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de COVID-19 şi a importanţei prevenţiei.

„Al șaselea val al pandemiei de Covid-19, care începe să-și facă simțită prezența și în România, va avea un vârf undeva în luna august, însă autoritățile dau asigurări că nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate. Modul în care se transmite virusul nu s-a schimbat însă, iar în lipsa unei variante de vaccin mai eficient împotriva acestei tulpini – vaccin ce ar putea apărea abia la toamnă – cea mai importantă «armă» pentru a ne proteja rămâne masca”, a explicat la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Lupta cu virusul ține de acum de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown, a mai spus Andrei Baciu, scrie Digi 24.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă că în judeţele Teleorman, Olt şi Dolj nu mai este apă pentru a iriga din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut.

„Din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la staţiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmireşti , SPA Pietrişu, amenajarea Viişoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmăţui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, staţia Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceşu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băileşti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”, a notat pe Facebook ministrul Agriculturii, scrie Agerpres.

Seară liniştită!