Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani de închisoare

25 iul. 2022
Vizualizari: 246

Presa europeană, dar și cea din România, consemnează declarațiile premierului maghiar Viktor Orban, în cadrul evenimentelor organizate la Băile Tușnad și primele reacții la aceste declarații.

„Aflat la Universitatea de Vară de la Tușnad, Viktor Orban s-a folosit de discursul său pentru a ataca Uniunea Europeană pe care a asemănat-o cu o «o mașină ale cărei toate cele patru roți s-au dezumflat». Orban atacă Uniunea pe tema migrației acuzând statele occidentale că nu mai sunt națiuni, ci conglomerate de popoare. Migrația și transgenderii ar fi, potrivit lui Orban, principala problemă a UE”, relatează Rfi.ro.

Potrivit Rfi.ro, premierul Viktor Orban critică poziția Uniunii Europene față de războiul din Ucraina.

„În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situația stă în felul următor: stăm într-o o mașină ale cărei toate cele patru roți s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câștiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câștiga războiul împotriva Rusiei cu ofițeri instructori americani și cu armanent american”, a mai spus premierul maghiar.

Premierul Orban spune că liderii occidentali au nevoie să „elaboreze o nouă strategie”.

„Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a rușilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina și Rusia, asta ar fi esența unei nou strategii”, a susținut Viktor Orban, scrie Agerpres.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Referidu-se la poziția Ungariei care este membră NATO, premierul Ungariei spune că situația țării sale a devenit delicată.

 „NATO și UE au decis că, deși nu vor fi părți beligerante, totuși vor transporta armament și vor pune sancțiuni grave asupra Rusiei, ceea ce înseamnă, ne place sau nu, dar de facto au devenit parte a acestui conflict. Acum suntem și noi în aceeași situație belicoasă, că trebuie să ajutăm în așa fel ucrainenii ca puterea de la Moscova să nu simtă sau să nu considere o situație în care noi ca NATO sau ca UE să fim și formal parte beligerantă”, a mai spus Orban, scrie Agerpres.

Laszlo Tokes, fost membru al Parlamentului European, i-a cerut premierului Viktor Orban să susțină aspirațiile de autonomie ale Ținutului Secuiesc.

Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susțină eforturile de autonomie ale Ținutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, știind că integrarea fără drepturi comunitare și fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a cerut fostul Episcop Reformat, mai arată News.ro.

Cu o oarecare întârziere au început să apară și reacțiile liderilor politici din România la declarațiile premierului Viktor Orban. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a ieșit în presă cu o reacție dură la declarațiile premierului Ungariei.

„«Întinde-te doar cât îți permite pătura», spune un proverb de origine maghiară.  În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut și de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tușnad. Doar că, în ultima perioadă, și mai ales în aceste zile, înțelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceștia când sunt oaspeți pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar și tranșant în privința comunicării politice naționaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, spune secretarul general al PSD, scrie MediaFax.

Stănescu mai spune că un alt aspect devine îngrijorător pe care nu-l pot tolera este „transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice”.

„În plus, vreau să atrag atenția că un alt aspect devine îngrijorător și nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiția, unitatea și o bună înțelegere între maghiari și români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca și cum trebuie mulțumiți diverși oficiali unguri cu orice preț, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliției o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noștri și a autorităților române”, mai afirmă Stănescu, scrie MediaFax.

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

„Decizia Curții de Apel București este definitivă. Lucian Duță a fost condamnat în 2020, de Tribunalul București, la șase ani de închisoare pentru că ar fi luat o mită de 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software”, scrie România liberă.

Ministerul Sănătății atrage atenția asupra creșterii numărului cazurilor de COVID-19 și a importanței prevenției.

„Al șaselea val al pandemiei de Covid-19, care începe să-și facă simțită prezența și în România, va avea un vârf undeva în luna august, însă autoritățile dau asigurări că nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate. Modul în care se transmite virusul nu s-a schimbat însă, iar în lipsa unei variante de vaccin mai eficient împotriva acestei tulpini – vaccin ce ar putea apărea abia la toamnă – cea mai importantă «armă» pentru a ne proteja rămâne masca”, a explicat la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Lupta cu virusul ține de acum de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown, a mai spus Andrei Baciu, scrie Digi 24.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că în județele Teleorman, Olt și Dolj nu mai este apă pentru a iriga din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut.

„Din nefericire, în Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”, a notat pe Facebook ministrul Agriculturii, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, condamnat la 6 ani de închisoare was last modified: iulie 25th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: