Sute de magistraţi sunt nemulţumiţi de modificările anunţate cu privire la pensiile speciale

20 iun. 2023
Vizualizari: 245

Deschidem Revista din această seară cu protestele anunțate de procurori și judecători, după ce s-au anunțat modificări ale pensiilor speciale.

„Nemulțumiți de preconizatele modificări privind pensiile speciale, judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară anunță proteste prin suspendarea activității. Astfel, magistrații Curții de Apel București, cea mai mare din țară, au decis încetarea activității tuturor secțiilor, începând de miercuri, cu excepția unor cazuri urgente care vor fi judecate. Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar că «societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu»”, scrie HotNews.ro.

Performanțele profesionale și competențele digitale ale funcționarilor publici vor fi evaluate anual.

„Camera Deputaților a adoptat, decizional, inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea art. 485 din Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Astfel, evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici să se facă anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, iar această evaluare să vizeze si nivelul competențelor digitale. Prevederile acestui act normativ intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Legea merge la promulgare”, scrie News.ro.

„Evaluarea va fi făcută prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor Metodologiei pentru realizarea procesului de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici aplicabilă pentru activitatea desfășurată începând cu 1 ianuarie 2020, precum și pentru realizarea procesului de evaluare a activității funcționarilor publici debutanți numiți în funcția publică ulterior datei de 1 ianuarie 2020”, mai prevede inițiativa legislative”, mai scrie News.ro.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe, de la încheierea primei sesiuni ordinare a acestui an și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a acestui an.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2023”, scrie România liberă, citând News.ro.

Cazul fraților Tate este departe de a se fi încheiat.

„Cei doi frați Tate au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional, de trafic de persoane și de viol. În același proces sunt trimise în judecată și două femei. Una dintre ele este o fostă polițistă din România, care colabora cu frații Tate. Procurorii români solicită, în plus, și confiscarea unor bunuri de mare valoare din averea celor doi cetățeni străini. Este vorba de bunuri mobile și imobile, inclusiv 15 terenuri și clădiri, 15 mașini de lux și 14 ceasuri de lux. Inculpaților li se cere și plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 300.000 de lei. Cei doi frați și cele două femei au fost reținuți la data de 29 decembrie 2022. Dosarul împotriva fraților Tate este întocmit de procurorii DIICOT”, notează România liberă.

Ucraina va primi un nou ajutor din partea UE în valoare de 50 de miliarde de euro, eșalonați pe o perioadă de patru ani.

„Propunem o facilitate pentru Ucraina pentru următorii patru ani, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, pentru a oferi o finanțare previzibilă pentru calea sa către UE, împreună cu partenerii globali și cu sectorul privat”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, scrie News.ro.

„Cifra vine după o revizuire a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și înaintea unei conferințe internaționale care va avea loc săptămâna aceasta la Londra, care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucția Ucrainei în urma războiului cu Rusia. Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă și fiabilitate partenerilor ucraineni ai blocului, a declarat von der Leyen. Înaintea discuțiilor de la Londra, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Kievul vrea cel puțin 40 de miliarde de dolari ca o primă parte a unui «Plan Marshall verde» pentru a-și reconstrui economia după război. Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât produsul intern brut al țării”, notează News.ro.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a declarat ilegal partidul Șor.

„Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a declarat, la data de 19 iunie 2023, că din momentul emiterii acestei decizii a Justiției, partidul Șor se consideră a fi dizolvat.(…)Decizia Justiției de scoatere în afara legii a partidului Șor s-a luat în urma unei sesizări depuse de Guvernul Republicii Moldova. Sesizarea Guvernului și decizia Curții Constituționale vin după ce, la alegerile din regiunea autonomă Găgăuzia, postul de guvernator (bașcan) al Găgăuziei a fost câștigat de candidata partidului Șor”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

Sute de magistrați sunt nemulțumiți de modificările anunțate cu privire la pensiile speciale was last modified: iunie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: