Criza guvernamentală a luat sfârşit

21 apr. 2021
Vizualizari: 275

Deschidem Revista cu o știre care vine de la est de Prut. Limba română ar putea deveni limbă oficială de stat în Republica Moldova.

„Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat, luni, 19 aprilie, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că Parlamentul este în măsură să opereze modificări asupra Constituției, astfel încât sintagma «limba moldovenească» să fie înlocuită cu sintagma «limba română», în conformitate cu o decizie a Curții Constituționale din 2013, a scris G4Media”, relatează Libertatea.

Criza din coaliție pare să fi luat sfârșit după două zile de negocieri. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat, marți seară, noul acord al coaliției.

„După două zile de discuții serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii între parteneri, la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției. Formațiunile politice sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii, suntem o coaliție bazată de încredere, pe solidaritate”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL, scrie Digi 24.

„Coaliția PNL, USR-PLUS, UDMR a depășit astăzi o situație delicată și funcționarea și succesul acestei coaliții țin de încredere, respect și reguli. După cele două zile deloc simple și după discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție și avem toată încrederea că prin ce am agreat astăzi împreună și perfect responsabili vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să scoatem România din pandemie și să intrăm în acea direcție de dezvoltare și de însănătoșire a societății pe care o așteaptă cetățenii, acea direcție de care România are atâta nevoie și pe care această coaliție a propus-o”, a completat Dan Barna, copreședintele USR-PLUS.

„PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit marți seară asupra unui act adițional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție și că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliție și a premierului”, relatează Adevărul.

„Florin Cîțu a rămas premier, deși USR-PLUS, prin liderii săi, a tot declarat că nu va accepta ca liberalul să mai fie șef la Palatul Victoria. Cîțu a fost obligat de șefii săi politici să iasă în public și să spună că nu va mai lua decizii de unul singur, așa cum a făcut când l-a demis pe Vlad Voiculescu”, mai scrie Adevărul.

Presa mai scrie că se intră într-o nouă etapă în campania de vaccinare. Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 vor putea să se programeze și telefonic, în curând, și fără a mai avea nevoie de un cont pe platforma de vaccinare.

„Vor fi implementate cât de curând (metode noi – n.r.) privind modalitatea de programare, în ideea că extindem diverse mijloace și căi prin care o persoană poate să acceseze cu centru de vaccinare. În mod deosebit, în mediul rural și nu numai, uneori este dificilă accesarea platformei de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare din România,  colonelul Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală, scrie Libertatea.

Presa mai anunță că se va deschide la București Centrul Cyber. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marți, regulamentul de instituire a Centrului Cyber la București.

„Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi regulamentul de instituire a Centrului Cyber la București. La nivel intern, am demarat deja procedurile de operaționalizare în cadrul grupului de lucru interinstituțional coordonat de către Ministerul Finanțelor, iar decizia Consiliului de astăzi reprezintă un pas important spre îndeplinirea acestui obiectiv”, a anunțat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pe Facebook, scrie România Liberă.

Antena 3 notează că „un nou studiu publicat luna aceasta de cercetătorii de la  Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa a constatat că riscul de a dezvolta infecție cu herpes Zoster după vaccinarea cu coronavirus la persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune crește”.

„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacient”, a declarat cercetătorul principal, dr. Victoria Furer, de la Departamentul de Reumatologie al spitalului, pentru The Jerusalem Post, scrie Antena 3.

„Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci dintre ei au făcut infecția cu herpes după prima doză și una după a doua. Cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat herpesul erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puține sau niciun medicament pentru tratament, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster. Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani”, notează Antena 3.

Și tot din Israel vin noi informații despre tulpina Indiana a noului coronavirus, care face ravagii în India.

„Israelul a înregistrat opt cazuri de infectare cu varianta indiană a virusului și experții au anunțat marți că vaccinul Pfizer/BioNTech este cel puțin parțial eficient împotriva ei, potrivit Reuters. «Impresia este că vaccinul Pfizer este eficient împotriva ei, chiar dacă are o eficiență redusă», a declarat Hezi Levy, directorul general al Ministerului Sănătății, pentru postul local de radio Kan. Oficialii israelieni nu au oferit, deocamdată, detalii suplimentare cu privire la analiza făcută în privința acestei noi tulpini a virusului. Observațiile făcute în Israel sunt importante, într-un moment în care varianta depistată în India a început să se extindă în lume, spre îngrijorarea specialiștilor în sănătate”, relatează Libertatea.

Curtea Constituțională spaniolă a suspendat, marți, o lege adoptată de autoritățile din regiunea Galicia, care impunea ca locuitorii săi să fie vaccinați împotriva COVID-19.

„Curtea Constituțională spaniolă a suspendat preventiv obligativitatea vaccinării în această regiune, după ce Guvernul spaniol a depus un apel împotriva unei legi care prevedea amenzi de până la 3.000 de euro în cazul unui refuz nejustificat de a fi vaccinat împotriva coronavirusului. Executivul a văzut «o limitare a drepturilor fundamentale» în anumite puncte ale legii. În Spania, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, la fel ca în majoritatea țărilor europene, dar Galicia a fost o excepție, care a introdus această obligație la sfârșitul lunii februarie”, scrie Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Criza guvernamentală a luat sfârșit was last modified: aprilie 21st, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: