Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe

23 feb. 2023
Vizualizari: 349

Ministerul rus al Apărării a publicat, joi dimineață, un comunicat în care anunță că are informații conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană și ar pune la cale o operațiune sub steag fals, în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse.

„În viitorul apropiat se pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste Azov. (…) Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, ucrainenii care participă în acțiune vor fi îmbrăcați în uniforma Forțelor Armate ale Federației Ruse”, arată comunicatul Ministerului rus al Apărării, scrie News.ro.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Premierului Dorin Recean, transmite că „autoritățile statutului nu confirmă informația difuzată în această dimineață de Ministerul rus al Apărării”, notează News.ro.

„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituțiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării, vor informa neîntârziat opinia publică”, mai arată News.ro.

Ucraina a trimis trupe la granița cu Republica Moldova pentru a preîntâmpina o eventuală lovitură de stat a Rusiei aici.

„Potrivit informațiilor dezvăluite de premierul Dorin Recean și președintele Maia Sandu, Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova pentru a captura Aeroportul Internațional din Chișinău și a asigura coridor de aprovizionare cu muniție și provizii pentru trupele din Transnistria ca să atace Moldova. Scopul final al lui Putin este să deschidă un front nou în sudul Ucrainei pentru a ocupa orașul portuar Odesa, folosindu-se de grupul paramilitar Wagner și trupele din Transnistria, conform aradon.ro, scrie România liberă.

„Armata din Transnistria (controlată de o conducere pro-rusă care și-a declarat separarea de Moldova din 1990, proclamându-se drept Republica Moldovenească Nistreană) este compusă din 5,500 de militari activi și mai are 20,000 de rezerviști”, relatează România liberă.

Autoritățile de la Chișinău încep procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente.

„Instituțiile noastre au făcut o analiză, predominant ministerele, privind relevanța mai multor acorduri semnate în cadrul CSI. În aceste zile demarăm procesul de retragere a Republicii Moldova din mai multe zeci de acorduri. Acum compilăm lista, iar apoi o vom publica. Doar pe linia Ministerului Afacerilor Interne vom merge pe denunțare a circa 20 de acorduri”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, scrie IPN, notează RFI.

„Sunt aproximativ 330 de acorduri pe care Republica Moldova le-a semnat pe parcursul ultimilor 30 de ani. Vicepremierul a precizat că această denunțare este absolut legală. Nicu Popescu a mai spus că denunțarea fiecărui acord presupune anumite proceduri – trebuie scrise motivații, există un proces de avizare. Potrivit lui, nu este un lucru care se face printr-o semnătură, însă acest proces este pornit deja și în viitorul apropiat vor fi prezentate mai multe detalii”, mai arată RFI.

Presa mai scrie, azi, despre Proiectul de lege privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice, adoptat, miercuri, de Guvern.

„Proiectul legii privind statutul grefierilor nu aduce nimic în plus în materia pensiilor, față de legislația în vigoare și proiectul privind reforma pensiilor inițiată de MMSS”, notează News.ro.

„Concret, proiectul reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor, propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale și clarifică modului de recrutare și gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor, mai indică sursa citată”, mai scrie News.ro.

Situația din Delta Dunării, după lucrările executate de ucraineni pe Canalul Bâstroe, creează neînțelegeri în coaliție.

„Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază. Cred că iarăși este un lucru foarte clar pentru toată lumea, nu numai pentru români: avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce privește delictul de opinie, cred că am depășit acest moment în România”, a mai afirmat Ciolacu, la Parlament, după discursul de miercuri al lui Klaus Iohannis, mai arată Cotidianul.

„Ar fi trebuit să învățăm din acea abordare cu izoletele și cu ținutul în casă, în timp ce unii furau de rupeau, și nici astăzi n-am aflat cine sunt aceia și cine i-a ajutat. Cred că autoritățile române, cât si autoritățile din Ucraina trebuie să rezolve cât mai repede acest lucru și să vină cu explicațiile pe care să le prezinte public. Și în pandemie trebuiau explicate lucrurile foarte clar și în ceea ce privește vaccinarea, părțile bune, părțile rele, așa se face într-o societate democratică. Asta nu înseamnă că România nu a ajutat umanitar, economic, militar Ucraina și nu înseamnă că România nu are datoria ca în continuare să ajute umanitar economic și militar Ucraina, până când Ucraina va câștiga războiul în fața unui agresor cum este Rusia. Sunt două lucruri total distincte și cred că discursul public al fiecăruia dintre noi trebuie să se încadreze în acești parametri. Vă reamintesc că România va fi în viitor unul dintre cei mai importanți stâlpi pentru reconstrucția Ucrainei. Este o realitate faptul că în acest moment Canalul Bâstroe are o adâncime de peste 7 metri și într-un fel se schimbă fluxul pe Dunăre”, a explicat liderul PSD, mai scrie Cotidianul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că trei nave ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe.

„Noi suntem pregătiți! Trei nave ale AFDJ Galați – dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile – așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Guvernul va putea înființa, în numele statului, societăți cu capital de stat, în România și în străinătate.

„Societăți cu capital de stat vor putea fi înființate, în numele statului, în România și în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societății sau sub a căror autoritate funcționează regia autonomă”, a transmis, miercuri, Guvernul României, scrie Libertatea.

„Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active și active funcționale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la prețul pieței, rezultat dintr-un raport de evaluare al unui expert independent. Măsura a fost adoptată printr-o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de privatizare pentru dezvoltarea în condiții de profitabilitate a activității operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la anumiți operatori economici, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe was last modified: februarie 23rd, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: