Pe podiumul ultimului sondaj CURS: PSD-34%, PNL-24%, AUR-12%

29 nov. 2022
Vizualizari: 344

Reuniunea NATO de la București ține prima pagină a presei din România. Presa scrie azi despre întâlnirea de luni a secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu președintele Klaus Iohannis și consemnează declarațiile liderului NATO, oferite presei la finalul acestei întâlniri.

„Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generație întreagă. (…) În contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, NATO își întărește prezența de la Baltică până la Marea Neagră (…) Este un mesaj clar că NATO se află aici și vom face tot ce este necesar pentru a apăra toți aliații”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea cu Președintele României, adăugând că „Alianța a crescut prezența militară în zonă”, scrie News.ro.

Totodată, Jens Stoltenberg a mulțumit României pentru ajutorul oferit Ucrainei.

„Ați contribuit și contribuiți la securitatea comună în foarte multe moduri (…) V-ați dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaș de refugiați, ați facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a ușura criza alimentară mondială, ați asigurat sprijin militar important Ucrainei. Este pentru interesul nostru propriu de securitate să sprjijnim Ucraina”, a adăugat secretarul general al NATO, mai scrie News.ro

„Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marți la București, unde va participa la Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunță Ambasada SUA”, scrie Agerpres.

„Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la București”, relatează Agerpres.

Legea prin care primarii de sector și ai municipiilor reședință de județ pot beneficia de informații din domeniul securității naționale a fost promulgată luni de Președintele Klaus Iohannis.

„Propunerea legislativă adoptată inițial de Parlament prin Senat – cameră decizională – și promulgată de președinte a inclus în categoria beneficiarilor de informații în domeniul securității naționale a primarilor de sector din municipiul București și a primarilor municipiilor reședință de județ”, notează RFI.

„Legislația din domeniul securității naționale a fost concepută să corespundă necesităților de securitate ale României de la începutul anilor ’90. (…) Ultima modificare și completare a Legii 51/1991 privind securitatea națională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. (…) Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului București, cât și primarii municipiilor reședință de județ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securității naționale, administrarea patrimoniului unităților administrativ-teritoriale, precum și a unor fonduri importante cu implicații în zona de securitate națională”, se arată în Expunerea de motive a legii, mai scrie RFI.

Presa mai scrie azi că Suedia revine asupra deciziei de a se opune aderării României la Spațiul Schengen.

„Social-democrații suedezi nu se vor opune intrării României în Spațiul Schengen, deși votaseră anterior în parlamentul de la Stockholm împotriva aderării țării noastre”, a transmis purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ardalan Shekarabi, potrivit News.ro, citat de Libertatea.

„Anunțul a fost făcut luni, 28 noiembrie, atât de ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, cât și de social-democratul Victor Negrescu”, mai arată Libertatea.

La un an de guvernare PSD-PNL, un sondaj CURS, relevă faptul că PSD și PNL rămân în topul preferințelor electoratului.

„Ultimul sondaj al CURS, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților. Liberalii sunt pe locul al doilea, având o intenție de vot de 24%. În schimb, pe locul al treilea este Alianța pentru Unirea Românilor, formațiune dată cu un procent de 12%. Locul al patrulea este ocupat de Uniunea Salvați România, partidul lui Cătălin Drulă fiind susținut de 9% dintre respondenți. UDMR e în continuare la o intenție de vot de 5%.Imediat sub pragul parlamentar sunt Partidul Mișcarea Populară, cu 4%, dar și formațiunea controlată de Dan Voiculescu, Partidul Umanist Social-Liberal, tot cu 4%. Cu o intenție de vot de sub 2% sunt Forța Dreptei (Ludovic Orban), REPER (partidul condus de Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, dar unde un rol îl joacă și Dacian Cioloș), SOS România (Diana Șoșoacă) și Alianșa pentru Patrie (coordonat de Codrin Ștefănescu)”, scrie Adevărul.

„Fostul primar al municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut luni pentru 24 de ore, el fiind cercetat pentru mărturie mincinoasă”, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

„Conform acelorași surse, acuzația are legătură cu dosarul în care se fac cercetări cu privire la spălarea operelor lui Constantin Brâncuși din Parcul Central al municipiului cu jet de apă, în anul 2013. Marți, fostul edil urmează să fie audiat din nou”, mai scrie Agerpres.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, la B1Tv, că de la 1 ianuarie 2023 ar urma să intre în vigoare 20.000 de pensii speciale pentru aleșii locali.

„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleșilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: «hai să îl votăm». Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a menționat liderul USR, scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Cătălin Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR.

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte știu eu și ce informații am, din ce în ce mai nemulțumită. Dacă le-a dat un pic de clemență la primele tranșe – pentru că vin în două tranșe anuale banii PNRR – deja acum se îngroașă gluma”, a mai spus Drulă, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Pe podiumul ultimului sondaj CURS: PSD-34%, PNL-24%, AUR-12% was last modified: noiembrie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: