România creşte bugetul armatei

1 mart. 2022
Vizualizari: 340

Luna martie debutează cu noi amenințări la adresa Ucrainei.

„Forțele armate ale Federației ruse vor continua operațiunea militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse”, a anunțat, marți, în direct la televiziune, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, notează News.ro.

„Ministrul rus al Apărării evocă «demilitarizarea» și «denazificarea» Ucrainei. Armata rusă «nu ocupă Ucraina», respinge el și acuză Occidentul că «încearcă să folosească poporul ucrainean» împotriva Moscovei. În pofida faptului că numărul victimelor civile în Ucraina crește. Șoigu neagă că forțele ruse vizează infrastructuri civile sau locuințe. Șoigu acuză forțele ucrainene că folosesc civili ca scut, pentru a se apăra de atacuri ruse”, mai scrie News.ro.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rostit marți un discurs către Parlamentul European printr-un apel video, spunându-le celor prezenți că acestea pot fi ultimele zile pentru unii dintre cetățenii săi care apără țara.

„Ucraina plătește un preț foarte mare pentru idealurile europene. Mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă. Nu citesc dintr-un scenariu, pentru că faza de scenarii pentru Ucraina s-a încheiat. Acum avem de-a face cu moartea, cu viața reală”, a declarat liderul de la Kiev, notează România liberă.

„Oferim oamenii noștri cei mai buni, cei mai puternici, cei mai valoroși. Avem dorința de a ne vedea copiii în viață, cred că este una corectă. Luptăm pentru supraviețuire. Luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Suntem exact la fel ca și voi. Așa că demonstrați că sunteți alături de noi. Dovediți că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge moartea și lumina va învinge întunericul. Slavă Ucrainei”, a mai spus Zelenski, mai scrie România liberă.

O nouă rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc pe 2 martie 2022, anunță presa ucraineană, după ce prima întâlnire nu a avut rezultate semnificative.

„Vladimir Medinski, un consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat că se va continua procesul de negocieri. De altfel, și un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor și continuarea discuțiilor zilele următoare. Mihailo Podoliac, consilier al Președintelui Volodimir Zelenski, a precizat că principalul obiectiv al acestor discuții este armistițiul și încheierea acțiunilor combatante de pe teritoriul Ucrainei. La negocierile de ieri nu au participat președinții celor două state, în schimb și-au trimis reprezentanții”, relatează România liberă.

„Kremlinul a declarat marți că, dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar da ordin trupelor țării sale să depună armele, «nu ar mai exista victime» în Ucraina”, relatează EFE, citată de Agerpres.

„El poate da ordin ca armele să fie depuse, atunci nu vor mai fi victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Agerpres.

„Pentru moment nu este programată niciun fel de discuție telefonică între Putin și Zelenski, a precizat Peskov, care a mai spus că, deocamdată, este «prematur» să se facă o evaluare a rezultatului primelor negocieri între părți, care au avut loc cu o zi înainte, la granița belaruso-ucraineană”, mai notează Agerpres.

Cetățenii ruși nu mai pot dispune de economiile din bănci după bunul lor plac.

„Președintele rus Vladimir Putin le-a interzis cetățenilor ruși să transfere valută în conturile pe care le au în băncile din afara țării sau în contul altor persoane din afara țării, potrivit unui anunț publicat luni, 28 februarie 2022, pe site-ul Kremlinului”, informează agenția rusă de știri TASS, citată de Libertatea.

„Mai mult, rezidenților ruși li s-a interzis și să acorde împrumuturi în valută începând cu 1 martie către persoane din afara țării. (…) Milioane de ruși încep să simtă efectul sancțiunilor economice impuse de Occident față de Federația Rusă, după invadarea Ucrainei. Rubla se prăbușește, ratele dobânzilor cresc de la o zi la alta, iar mulți dintre ei nu-și mai pot folosi cardurile de credit pentru plăți, relatează BBC”, mai scrie Libertatea.

O ședință CSAT care a avut loc marți, la București, a fost consacrată situației din Ucraina.

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, după ședința CSAT în care s-a discutat situația din Ucraina, că România va crește procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. Președintele spune că este nevoie să creștem capacitatea de apărare a României, în contextul de securitate actual. Șeful statului a anunțat, de asemenea, că România va deveni un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni”, notează Digi24.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) lansează un apel la președinții României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, precum și la cele două parlamente, să inițieze „cât mai rapid” discuții și negocieri pentru unirea celor două state.

„În contextul agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, România are responsabilitatea protejării etnicilor români din afara granițelor de nord și de est. Cel mai bun aranjament de securitate și bunăstare pentru locuitorii Republicii Moldova este intrarea sub umbrela NATO și integrarea în UE prin reunificarea cu România. Contextul actual reprezintă, totodată, un prilej pentru înfăptuirea unui act de justiție, în concordanță cu istoria poporului nostru, cu normele de morală și de drept internațional, prin revenirea definitivă a populației dintre Prut și Nistru între granițele României”, precizează, marți, AUR, într-un comunicat de presă, notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă doresc o primăvară frumoasă!

România crește bugetul armatei was last modified: martie 1st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: