Naşterea Guvernului minoritar întârzie

25 oct. 2021
Vizualizari: 321

După hotărârea adoptată vineri de Guvern, luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă Hotărâre.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare. Potrivit CNSU, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul în mall-uri. Hotărârea adoptată vineri de Guvern nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta documentul în centrele comerciale. De asemenea, s-au stabilit noi excepții pentru intrarea în instituțiile publice, de exemplu, pensionarii care nu sunt vaccinați pot intra în instituții precum Poșta, pentru a-și ridica pensia”, scrie Digi24.

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe (…) pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a explicat Raed Arafat, scrie Digi24.

Mai multe despre textul noii hotărâri, în articolul publicat de Digi24.

De altfel, încă de duminică, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis că noile restricții adoptate de Guvern (printre care accesul cu certificatul verde) nu vizează activitatea instanțelor și parchetelor.

„Prevederile H.G. nr. 1130/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la H.G. nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea. În urma analizei, atât direcția internă a Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea președintelui CSM, cât și Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență au apreciat că prevederile H.G. nr. 1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției, odată ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea și desfășurarea activității instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea în contextul pandemiei de COVID-19”, a transmis, duminică, CSM, într-un comunicat de presă, scrie Cotidianul.

Vaccinurile pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar urma să fie disponibile în prima jumătate a lunii noiembrie, relatează Reuters.

„Dacă totul merge bine și dacă obținem aprobarea de reglementare și recomandarea Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este foarte posibil ca vaccinurile să fie disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în prima săptămână sau a doua din noiembrie”, a declarat Anthony Fauci într-un interviu, notează Digi24.

„Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, a anunțat vineri producătorul american. Concluziile au fost trase de specialiști, în urma unui studiu la care au participat 2.268 de copii. Potrivit companiei Pfizer, 16 copii participanți la studiu, care au primit un placebo, s-au infectat cu COVID-19, comparativ cu 3 care au fost vaccinați”, mai scrie Digi24.

Negocierile pentru formarea cabinetului Ciucă par a fi în impas. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, după întâlnirea cu liderul USR, Dacian Cioloș, că acest partid a dat un răspuns „tranșant” că nu susține un Guvern minoritar, ci refacerea coaliției.

„Am fost să argumentăm proiectul pentru care am solicitat această întrevedere și este un răspuns cât se poate de tranșant: USR nu susține un Guvern minoritar și există o soluție, anume aceea a refacerii coaliției”, a afirmat Ciucă, scrie Agerpres.

„Neavând un mandat, nu am putut să răspund la acest subiect. Voi merge la partid și voi discuta cu conducerea partidului și vom vedea ce decizie se ia. (…) În acest moment, am încheiat discuțiile cu USR și, în funcție de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere”, a adăugat Nicolae Ciucă, relatează Agerpres.

Întrebat dacă va discuta și cu Marcel Ciolacu, Ciucă a răspuns că nu are programată o întâlnire cu acesta.

„Nu avem o întâlnire programată. Vom discuta și vom avea această linie de dialog pe care am păstrat-o deschisă încă de vineri, astfel încât să putem să luăm o decizie”, a declarat premierul desemnat.

Premierul desemnat a punctat că situația este „foarte dificilă” și a făcut apel la maturitate politică.

„Întrebat dacă-și depune mandatul în caz că nu reușește la negocieri, Ciucă a răspuns cu o întrebare retorică: «Există o altă soluție?», s-a întrebat Nicolae Ciucă”, relatează România liberă.

Presa consemnează și declarația fostului premier, Florin Cîțu, care a declarat, luni, că nu există niciun argument ca PSD și USR să nu susțină Guvernul minoritar PNL-UDMR.

PNL sau guvernarea liberală a fost dată jos printr-o moțiune depusă de PSD cu voturile USR. Suntem astăzi aici pentru că această coaliție s-a creat în Parlamentul României, coaliție care după aceea a primit un mandat pe care nu l-a putut duce mai departe. În același timp, PNL a înțeles și am înțeles și eu că este nevoie de o mișcare curajoasă, matură în criza politică actuală și am desemnat eu un alt candidat în afara președintelui PNL. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest lucru este un pas important făcut de PNL pentru a debloca situația. PNL dorește să guverneze România și le arată românilor că este un partid responsabil. Am adus în jurul nostru pe cei de la UDMR, minoritățile. Suntem singurul partid care a reușit să aducă alte partide lângă noi și să venim cu un program de guvernare”, a spus Cîțu la sediul central al PNL, scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Acum, dacă ceea ce au spus în ultimul timp și cei de la USR și cei de la PSD nu sunt doar vorbe, ar trebui să susțină acest Guvern minoritar și să rezolvăm această criză politică. Este vorba de maturitate politică, de situația prin care trece România și nu există niciun argument astăzi, când avem un Guvern condus de un premier desemnat, care nu mai este președintele PNL, care a adus în jurul său UDMR, minoritățile, să nu fie votat de parlamentarii de la USR și PSD”, a mai susținut Florin Cîțu, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Nașterea Guvernului minoritar întârzie was last modified: octombrie 25th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: