Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale

16 iul. 2024
Vizualizari: 279
  • Legea nr. 71/2011: art. 226 alin. 1
  • Legea nr. 71/2011: art. 228 alin. (2)
  • NCC: art 1349
  • NCC: art. 1254
  • NCC: art. 1256
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 135 alin. (1)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea în data de 14 aprilie 2020, sub nr. dosar x/2020, reclamanta A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtele S.C. B. S.R.L. și S.C. C. S.R.L. să se constatate nulitatea absolută a contractului de schimb încheiat de pârâte, autentificat sub nr. x/24.05.2017 de BNP „D.”, cu privire la imobilul în suprafață de 15.000 mp, teren arabil, situat in extravilanul comunei Valea Nucarilor, jud. Tulcea, individualizat în tarlaua x, parcela x, identificat cu numărul cadastral x, intabulat în Cartea funciară a comunei Valea Nucarilor nr. 35394; restituirea în deplină proprietate și posesie, liber de orice sarcini, a suprafeței de 15.000 mp, teren arabil, situat în comuna Valea Nucarilor, județul Tulcea, intabulat în Cartea funciară a comunei Valea Nucarilor nr. 35394; obligarea pârâtelor la plata daunelor morale în valoare de 10.000 RON și a daunelor materiale în valoare de 10.000 RON, precum și obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată.

În drept, au fost invocate dispozițiile art. 1246, art. 1254, art. 1349 C. civ. și art. 192 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1034 din 7 iunie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând conflictul de competență, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (1) raportate la cele ale art. 133 pct. 2 C. proc. civ., Înalta Curte reține următoarele:

În speță, dezînvestirea reciprocă a operat între două secții ale Curții de Apel Constanța, respectiv între secția a II-a civilă, de insolvență și litigii cu profesioniști și societăți, care a considerat că litigiul nu justifică necesitatea specializării față de natura raporturilor juridice deduse judecății, având în vedere că obiectul pretenției (acțiune în constatarea nulității absolute a contractului de schimb nr. x/2017, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părților în situația anterioară și obligarea pârâtelor la plata de daune materiale și morale), precum și temeiul de drept invocat (art. 1256, art. 1254 și art. 1349 C. civ.) nu fac necesară analiza unor elemente specifice raporturilor juridice dintre profesioniști sau a legislației speciale în materie și sectia I civilă, în fața căreia s-a ivit conflictul, care a apreciat că litigiul este unul cu profesioniști, din moment ce contractul de schimb, în legătură cu care s-a solicitat constatarea nulității absolute, este legat de activitatea de producție desfășurată de cele două pârâte, care sunt profesioniști ce exploatează o întreprindere, având ca și activități secundare codurile CAEN nr. 6810, 6820 și 6831, precum și același administrator, care este și asociat unic.

Prin Decizia nr. 18/2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, s-a reținut, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 226 alin. (1) și 228 alin. (2) din Legea nr. 71/2011, referitoare la reorganizarea unor secții sau complete specializate pentru soluționarea anumitor categorii de litigii în cadrul secțiilor civile, că, pentru determinarea competenței materiale procesuale a tribunalelor/secțiilor specializate, se va ține seama de criteriile legale referitoare la obiectul sau natura litigiilor, de genul celor avute în vedere cu titlu exemplificativ de art. 226 alin. (1) din Legea nr. 71/2011, iar nu de calitatea de profesionist a uneia dintre părți (criteriu arătat la par. 173 al Deciziei nr. 18/2016 ca fiind „fără nicio acoperire în dreptul pozitiv”).

În acest sens, chiar dacă pârâtele din prezenta cauză sunt profesioniști, cu un patrimoniu de afectațiune și care desfășoară o activitate preponderent economică, urmărind realizarea unui profit, acest lucru nu transformă ipso facto toate litigiile la care acestea participă în litigii specializate, cu profesioniști.

În aplicarea dispozițiilor art. 226 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 la cazul concret dedus judecății presupune observarea faptului că litigiul de față, prin obiectul și natura sa juridică – acțiune în constatarea nulității absolute a unui contract de schimb întemeiată, în drept, pe prevederile art. 1256, art. 1254 și art. 1349 C. civ., este în mod indubitabil unul civil, care nu se înscrie între categoriile enumerate cu titlu exemplificativ în cuprinsul art. 226 alin. (1) ca intrând în competența completelor specializate, iar pe de altă parte, că soluționarea sa nu presupune aplicarea unor reguli speciale care să atragă competența material procesuală a secțiilor/completelor specializate.

Aceasta întrucât regulile aplicabile constatării nulității absolute a contractului de schimb, dat fiind motivul invocat, respectiv cauza ilicită comună a obligațiilor pârâtelor, constând în aceea că ar fi procedat la încheierea contractului cunoscând că terenul în litigiu este deținut legal de o altă persoană, sunt aceleași indiferent de calitatea părților contractante, acesta neavând legătură cu specificul activității comerciale, pentru a putea fi calificat drept un litigiu între profesioniști.

Prin urmare, având în vedere natura și obiectul pricinii, competența de soluționare a recursului revine instanței de drept comun, acesta fiind un litigiu esențialmente civil.

Pe cale de consecință, Înalta Curte va reține că revine secției I civile a Curții de Apel Constanța competența soluționării cauzei, urmând a dispune în acest sens, pe calea regulatorului de competență, conform art. 135 din C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Acțiune în constatarea nulității absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părților în situația anterioară și obligarea pârâtelor la plata de daune materiale și morale was last modified: iulie 15th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.