Proiectul Legii pensiilor speciale a fost adoptat de deputaţi

17 oct. 2023
Vizualizari: 241

Proiectului legii pensiilor speciale a primit luni votul deputaților.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, în calitate de for decizional, cu 174 voturi pentru, 81 împotrivă și 17 abțineri, proiectul legii pensiilor speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curții Constituționale”, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a apreciat luni că prin adoptarea Proiectului legii pensiilor speciale, deciziile Curții Constituționale se pun în aplicare.

„Consider că deciziile Curții Constituționale se pun în aplicare. Mai mult, văd ipocriții din Parlament care au detaliat în PNRR faptul că deciziile CCR se iau în considerare doar în ceea ce privește magistrații. Nu știu dacă dumneavoastră ați cunoscut acest lucru, vi-l aduc eu acum și vi-l prezint. În PNRR e trecut de către foștii guvernanți, de către USR, mai ales, fiindcă este la propunerea fostului ministru al Justiției, că deciziile Curții se iau și se aplică numai în ceea ce privește magistrații. De aceea am ajuns în această situație”, a afirmat Marcel Ciolacu, după votul din Camera Deputaților, scrie Agerpres.

Ce prevede, însă noul proiect de lege? Iată ce scrie, printre altele, Agerpres:

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege, scrie Agerpres.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Curtea Constituționala și personalul de specialitate juridică prevazut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, mai scrie în proiectul adoptat de plenul Camerei Deputaților, notează Agerpres.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat luni că a trăit, când a fost votat proiectul pensiilor speciale, „încă un moment rușinos al democrației românești – menținerea încă 40 de ani a pensiilor speciale”.

„Am trăit în plen încă un moment rușinos al democrației românești – vot al PSD și PNL pentru menținerea încă 40 de ani a pensiilor speciale. Practic prin acest vot este sfidată întreaga societate românească care nu beneficiază de aceste privilegii. Toți oamenii care contribuie sau au contribuit la pensie și primesc pensie pe baza acelei contribuții sunt astăzi scuipați în cap de domnul Ciolacu care a instituit un nou principiu constituțional: principiul privilegiului care odată acordat rămâne pe veci acordat. A înțeles greșit citirea Constituției care vorbește de drepturi, nu de privilegii”, a declarat Drulă la finalul ședinței de plen, notează Agerpres.

Potrivit acestuia, pensiile speciale sunt „un cancer care macină solidaritatea dintre români”.

„Sunt pensii nesimțite, ca cea de 18.000 de lei a președintelui PNL, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, pensii care sfidează pe cei care abia se descurcă cu traiul de pe o zi pe alta, pensii care se bazează pe cu totul alt principiu decât cel al contribuției acordate, se bazează, iată, mai nou și pe sporuri nepermanente, pe toate șmecheriile posibile și ni se spune de către această coaliție toxică care nu e în stare să se gândească nici la ce se va întâmpla cu țara peste doi sau trei ani, că peste 40 de ani vor fi eliminate. (…) Eu și colegii mei de la USR ne vom lupta până la ultima picătură de energie ca în anii ce vin principiile pe care e construită republica noastră – cele ale egalității în drepturi – să fie respectate”, a transmis deputatul USR, notează Agerpres.

Deputatul neafiliat, Ludovic Orban, a declarat luni că parlamentarii Forța Dreptei vor să strângă semnăturile necesare revizuirii Constituției, în sensul introducerii în Legea fundamentală a obligativității calculului pensiei pentru toate categoriile de angajați doar în baza principiului contributivității.

„În Constituție se prevede că toți cetățenii sunt egali în fața legii și autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Pensiile speciale reprezintă un privilegiu pentru beneficiarii acestora. (…) Obiectivul Forța Dreptei este de a readuce litera și spiritul Constituției în legea care reglementează calculul pensiei cetățenilor români. (…) Concluzia la care am ajuns, este o decizie pe care a luat-o conducerea Forța Dreptei este aceea de a iniția revizuirea Constituției. Ne-am propus ca până la sfârșitul anului să strângem numărul de semnături necesare, peste un milion de semnături, pentru inițierea revizuirii Constituției în sensul introducerii în Constituției a unei explicitări a principiului egalității în fața legii pentru ceea ce înseamnă calculul pensiei și anume să introducem în Constituție obligativitatea calculului pensiei pentru toate categoriile de angajați doar în baza principiului contributivității”, a declarat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Eurodeputatul, Dragoș Pîslaru, a acuzat luni Guvernul României că „favorizează companiile de stat” și a criticat dorința coaliției PSD-PNL de a renegocia jaloane din PNRR.

„În sfârșit aflăm ce va face Guvernul cu banii din taxele românilor cu salarii medii și ale IMM-urilor: 1,2 miliarde euro îi dăm la companiile de stat! Nu acoperim gaura de la buget ca să investim în școli și spitale, ci ca să acoperim pierderile companiilor de stat care vor falimenta oricum. Cer liderilor politici PNL și PSD să iasă public și să spună cu subiect și predicat de ce nu își doresc să investească fondurile europene în locuri de muncă pentru români și preferă să facă tot felul de combinații ca să rezolve problemele companiilor de stat”, a afirmat copreședintele REPER, notează Cotidianul.

„Vedem că ineficiența politică a guvernului PSD-PNL ne pune în situația în care să ajungem să fie nevoie de prelungirea termenului pentru noile centrale pe gaze și energie solară din Oltenia, care nu vor fi gata până în 2026, așa cum era stabilit”, a mai spus europarlamentarul REPER, mai arată Cotidianul.

Alegerile parlamentare din Polonia de duminică s-au încheiat cu o prezență record la vot de 72,9% și cu o victorie fără majoritate a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), aflat de opt ani la putere.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Datele oficiale ale Comisiei Electorale Naționale după centralizarea rezultatelor de la 98,43% din secțiile de votare sunt: Partidul Lege și Justiție: 35,78% Coaliția Civică: 30,34% A Treia Cale: 14,43% Noua Stânga: 8,53% Confederația: 7,15%”, scrie Libertatea.

„De când a ajuns la putere, în 2015, PiS s-a ciocnit cu UE pe tema derapajelor democratice, a fost acuzat de critici că a îngrădit independența judecătorilor, a presei, că a atacat drepturile comunității LGBT și drepturile femeilor, adoptând o legislație anti-avort foarte strictă, care a scos în stradă o mulțime imensă de protestatari. În ciuda subvențiilor generoase pe care le acordă unei pături a populației, și a politicii sale protecționiste, apreciate de mare parte a țării, PiS a suferit recent și din cauza scăderii puterii de cumpărare a polonezilor. Nemulțumirile adunate și tensiunile ajunse la apogeu în campania electorală au avut drept rezultat o prezență record la urne, 72,9%”, mai arată Libertatea.

 Seară liniștită!

 

Proiectul Legii pensiilor speciale a fost adoptat de deputați was last modified: octombrie 17th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: