Armata rusă preia controlul centralei nucleare din Zaporoje

4 mart. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 159

Negocierile ruso-ucrainene, atacul asupra centralei nucleare de la Zaporoje și posibila vizită în România și Polonia a vicepreședintelui Kamala Harris sunt știrile care deschid Revista presei din această seară.

Runda de negocieri de la Belovejskaia Pușa, din regiunea belarusă Brest, s-a încheiat după 3 ore fără un rezultat notabil privind încetarea focului. Săptămâna viitoare cele două părți urmează să aibă o nouă întâlnire.

„A doua rundă de discuții s-a încheiat. Din păcate, Ucraina nu a obținut încă rezultatele de care are nevoie. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare (…)”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul Președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează Româniatv.net.

„Mihailo Podoliak a explicat că, în vederea instituirii coridoarelor umanitare, ar putea intra în vigoare o încetare parțială a focului, pentru a putea fi evacuați civilii și pentru furnizarea de alimente și medicamente în zonele cele mai disputate de părțile în conflict. (…) La rândul său, Vladimir Medinski, șeful negociatorilor din Rusia, a declarat că «principala problemă care a fost decisă astăzi a fost salvarea civililor din zonele de conflict»”, relatează Româniatv.net.

„Este posibilă încetarea temporară a focului în sectoarele unde sunt aceste coridoare umanitare, pe perioada evacuării populației civile. Cred că acesta este un progres”, a mai spus Vladimir Medinski, mai arată Româniatv.net.

Adevărul scrie despre ultima discuție de joi a Președinților Putin și Macron.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

„Președintele francez Emmanuel Macron a discutat joi la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, o convorbire care a durat o oră și jumătate. «Te minți singur. Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp», i-a spus Macron lui Putin. Ulterior, Palatul Elysee a emis un comunicat de presă, citat de BFMTV și LeFigaro, în care a precizat că «intuiția Președintelui (Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus Președintele Putin. Ambiția sa este de a cuceri toată Ucraina». Vladimir Putin i-a spus lui Macron că va continua războiul în Ucraina, a declarat o sursă de la Palatul Elysée jurnaliștilor”, relatează Adevărul.

În jurul orei 3:40, în timpul nopții de joi spre vineri, în urma bombardamentelor asupra centralei atomice de la Zaporoje, s-a produs un incendiu la Reactorul 1 al CNE Zaporoje.

„Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje și să permită pompierilor să elimine consecințele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major. CN Zaporoje a declarat stare de amenințare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei”, scrie Adevărul.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje și să permită pompierilor să elimine consecințele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîlul! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a scris Dmytro Kuleba, scrie Adevărul.

Echipele de pompieri care au intervenit la CNZ au reușit să stingă incendiul produs în urma unor atacuri cu obuze ale armatei ruse.

Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că nu s-au modificat nivelurile de radiații la centrala nucleară Zaporoje (Zaporizhzhia)”, a comunicat Agenția Internațională pentru Energie, mai scrie Adevărul.

Situația de la centrala nucleară de la Zaporoje a provocat o serie de reacții internaționale.

„Boris Johnson, într-o conversație telefonică cu Zelenski, a discutat despre situația de la centrala nucleară Zaporoje. Premierul britanic intenționează să convoace o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta incidentul”, scrie Adevărul.

Și Președintele SUA a discutat cu Președintele Zelenski pe tema incendiului de la centrala nucleară Zaporoje.

„Un alt raport notează că Joe Biden s-a alăturat Președintelui Zelenski pentru a îndemna Rusia să-și înceteze activitățile militare în zonă și să permită pompierilor și asistenței de urgență să acceseze locul. S-a remarcat, de asemenea, că Președintele SUA a discutat cu subsecretarul pentru securitate nucleară al Departamentului de Energie al SUA și cu administratorul Administrației Naționale de Securitate Nucleară pentru a primi o actualizare cu privire la situația de la centrală”, mai notează Adevărul.

Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporoje a fost stins, anunță Serviciile de Urgență din Ucraina, citate de BBC.

Monitor Dosare

„La 6.20 a.m. (4.20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporoje din Enerhodar a fost stins. Nu există victime”, au arătat Serviciile de Urgență, într-o postare pe rețelele de socializare, notează Adevărul.

„Casa Albă discută intens despre trimiterea vicepreședintelui Kamala Harris la Varșovia și București în zilele următoare, pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina, confruntată cu invazia rusă”, scrie The Hill, citată de News.ro.

„Conform sursei citate, discuțiile implică trimiterea lui Harris să viziteze trupele staționate în România, dar este posibil ca vicepreședintele american să meargă și la granița cu Ucraina, confruntată cu un val de refugiați. Vizita ar putea avea loc săptămânile viitoare, a declarat o sursă, care a precizat că nu există discuții referitoare la prezența Președintelui Joe Biden în regiune, date fiind implicațiile logistice mai mari”, mai scrie News.ro.

Ulterior stingerii incendiului, autoritățile ucrainene au anunțat că forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporoje.

„Centrala nucleară Zaporoje este capturată de forțele militare ale Federației Ruse. Personalul operațional controlează starea unităților de putere și asigură funcționarea acestora conform reglementărilor tehnologice de funcționare în condiții de siguranță”, a anunțat Inspectoratul de Stat pentru Reglementări Nucleare din Ucraina, scrie News.ro.

Sancțiunile impuse de Europa și SUA firmelor rusești le determină pe acestea să deschidă conturi la băncile chineze.

„Sucursala din Moscova a unei bănci de stat chineze a înregistrat o creștere a cererilor din partea firmelor ruse care doresc să deschidă noi conturi, a declarat o persoană familiarizată cu chestiunea, în timp ce companiile din țară se luptă cu sancțiunile internaționale după invazia în Ucraina”, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Companiile vor trece la afaceri în yuani, dar, în orice caz, lucrurile vor deveni de două, trei sau patru ori mai scumpe pentru ruși, deoarece cursul de schimb între yuan și rublă se schimbă”, a spus Konstantin Popov, un antreprenor rus din Shanghai, scrie News.ro.

„Rubla a scăzut miercuri la un minim record de peste 17 ruble la yuan, după ce a pierdut aproape 40% din valoare față de moneda chineză în ultima săptămână”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Armata rusă preia controlul centralei nucleare din Zaporoje was last modified: martie 4th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter