Coaliţia şi-a împărţit posturile de prefect

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă şi a determinat deja o serie de reacţii printre politicienii din Opoziţie.

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileţ – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, în baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei, scrie Agerpres.

„Tot luni, cu unanimitate, judecătorii din CSM au respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cristi Danileţ pentru exprimarea unor opinii în lucrarea «900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române»”, mai notează Agerpres.

Presa mai scrie şi despe reacţia preşedintelui USR, Dacian Cioloş, la excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură.

„PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei. Puţina reformă realizată va face paşi uriaşi înapoi din cauza coaliţiei girate de preşedintele Iohannis. Ne compromitem iremediabil parcursul european şi ne alăturăm Poloniei şi Ungariei pe lista de ţări-problemă. Excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar şi dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păţi ce a păţit Danileţ. Pe lângă cazul său, am tot primit informaţii în ultimele luni că mai mulţi judecători şi procurori se simt timoraţi şi se află în diferite stadii de cercetări disciplinare”, a scris Cioloş luni pe Facebook, scrie Agerpres.

Pe aceeaşi temă scrie şi News.ro, care menţionează declaraţia vicepreşedintelui USR Dan Barna care a anunţat, marţi , că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ.

„Ştiu că după acest an de crize şi dezamăgiri politice majore mulţi dintre cei care am fost în stradă la Colectiv şi la Ordonanţa 13 simţim o mare frustrare şi dezamăgire şi lehamite. Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileţ ne aruncă înapoi direct «liniştea» regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiţia lui Rodica Stănoiu. Să ne dăm bătuţi, să tăcem dezamăgiţi, să abandonăm comod ar însemna că toţi anii aceştia din urmă, cu toate speranţele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri şi să ne înclinăm în faţa abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că si-a tras ţara la cheie. NU, eu nu voi accepta asta, NU, USR nu va accepta asta”, a scris Dan Barna, pe Facebook, notează News.ro

Potrivit lui Dan Barna, „ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiţie este un atac grav şi un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraţilor independenţi”, mai scrie News.ro.

Luni, liderii PSD, PNL și UDMR și-au împărțit posturile de prefecți. Astfel, PSD va avea 20 de prefecți, PNL va numi prefecții în 18 județe și UDMR va avea 4 prefecți.

Digi 24 scrie cum s-au împărțit prefecții: „PSD: Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București; PNL: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui; UDMR: Covasna, Harghita, Sălaj și Arad”.

Digi 24 mai scrie că premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Bogdan Lari Mihei, la propunerea PSD, la șefia Autorității Vamale Române.

„Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă l-a numit, la propunerea ministrului Finanțelor, pe Bogdan Lari Mihei la șefia Autorității Vamale Române. (…) Noua instituție a fost înființată după ce Parlamentul a adoptat în octombrie o lege inițiată de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici prin care Vama este scoasă din subordinea ANAF. Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice”.

Seară frumoasă!