Reîncep negocierile: PNL, în faţa unei ultime decizii

2 nov. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 135

Așa cum se așteptau o parte dintre analiștii politici, premierul desemnat Nicolae Ciucă renunță la mandat. Scrisoarea prin care Nicolae Ciucă a renunțat la mandatul de premier desemnat a ajuns, marți, la Palatul Cotroceni, a confirmat, pentru Agerpres, Administrația Prezidențială. Tot marți, scrisoarea a fost înregistrată la Parlament.

„Vă aduc la cunoștință că, la data de 1 noiembrie 2021, am depus mandatul încredințat prin decretul nr. 1064 din 21.10.2021, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului României asupra listei și programului Guvernului, decret publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1008 din 21.10.2021”, se arată în documentul transmis de Nicolae Ciucă președintelui interimar al Camerei Deputaților, Florin Roman, scrie Agerpres.

„Biroul Executiv al PNL a decis, luni seară, depunerea mandatului de premier desemnat de către Nicolae Ciucă și flexibilizarea negocierilor cu toate forțele politice democratice din Parlament”, mai scrie Agerpres.

USR privește cu optimism negocierile care ar trebui să debuteze după anunțul lui Nicolae Ciucă.

„Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă este «un lucru bun» și reprezintă «o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament», a declarat, marți, președintele USR, Dacian Cioloș, pentru RFI”, scrie Agerpres.

El a subliniat că PNL trebuie să decidă „cât mai repede” cu cine dorește să formeze această majoritate, adăugând că USR nu va începe negocierile decât în momentul în care o să fie clar că liberalii doresc refacerea coaliției.

Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

„PNL a insistat cu un mandat pentru un Guvern minoritar. I-am spus, de atunci, premierului Ciucă că sugestia mea ar fi, dacă PNL-ul își dorește refacerea coaliției de centru-dreapta care să reformeze România, că trebuie să discutăm de programul de guvernare, de reformele pe care le putem asuma, de felul în care putem implementa PNRR și i-am sugerat, de atunci, să își depună mandatul și să găsim formula prin care, după o perioadă de câteva zile în care să ne așezăm și să negociem un program de guvernare, să fie din nou desemnat. Am înțeles atunci că lucrul acesta nu era posibil, până la urmă văd că s-a ajuns la aceeași concluzie. E un lucru bun, o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”, a precizat Cioloș, mai scrie Agerpres.

„Sentimentul meu, ieri, a fost că PNL încă nu e decis dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite”, a spus Dacian Cioloș, adăugând că, de felul în care va alege PNL, va depinde și direcția în care o va lua România în următorii ani.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu a cerut, marți, liberalilor să spună că vor refacerea coaliției cu USR și că nu vor face o înțelegere cu PSD.

„«Trebuie să începem cât mai repede demersurile pentru refacerea coaliției», a mai afirmat Moșteanu, arătând că «mingea este la PNL și la Președintele Klaus Iohannis»”, scrie News.ro.

„Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat, marți, la sediul partidului, că singura sa opțiune este pentru refacerea coaliției cu USR-ul. Liberalii urmează să se reunească, marți, de la ora 18:00, pentru a flexibiliza mandatul partidului pentru o majoritate clară în Parlament, urmând să discute cu toate partidele, mai puțin cu AUR”, mai arată News.ro.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că PSD își asumă, în această criză, intrarea la guvernare și a precizat că discută cu toți liderii politici care pot duce la ieșirea din această criză politică.

„Indiferent dacă este un Guvern PNL, USR, PSD, România nu are nevoie, în acest moment, de un Guvern minoritar”, a spus Ciolacu, precizând că „toate scenariile rămân deschise”, și că „întoarcerea la popor este cea mai corectă”, notează News.ro.

„Eu am certitudinea că, în acest moment, a realizat toată lumea că trebuie să ne întoarcem la adevăratele probleme ale românilor”, a mai declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie că Sorin Grindeanu este noul șef interimar al Camerei Deputaților.

„După demisia lui Ludovic Orban de la șefia Camerei Deputaților, noul președinte interimar al Camerei a fost Florin Roman, de la PNL. Atunci, acesta vorbea despre o șefie rotativă a Camerei, până când se va supune votului plenului un nou președinte. Potrivit înțelegerii dintre PNL și USR, Cristina Prună trebuia să preia interimar șefia Camerei Deputaților, pentru următoarele două săptămâni. În ședința Biroului Permanent, propunerea ca Sorin Grindeanu să fie președinte interimar a primit 7 voturi – 4 de la PSD, un vot UDMR și un vot de la minorități, și AUR. PNL a fost prezent, dar s-a abținut de la vot”, explică jurnaliștii de la News.ro cum PSD a preluat interimar conducerea Camerei Deputaților.

Și, de parcă nu era suficient pentru români, în plină criză politică, Grupul de Comunicare Strategică anunță creșterea alarmantă a numărului de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 și a deceselor cauzate de această boală.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 2 noiembrie 2021, ora 10:00, în intervalul de 24 de ore au fost înregistrate 11.073 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2. De asemenea, au fost raportate 591 decese dintre care 5 anterioare”, a informat GCS, scrie Agerpres.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Ludovic Orban își face partid, este anunțul pe care l-a făcut fostul lider liberal la un post de televiziune, relatează România liberă.

„El a declarat că nu poate fi acord cu noua conducere PNL, care își dorește o alianță cu social-democrații pentru formarea noului Guvern. Aceasta ar fi picătura care a umplut paharul. Decizia, spune el, o va lua în următoarele săptămâni, iar noul partid ar putea fi înființat până la sfârșitul anului”, relatează România liberă.

„Eu nu vreau să plec din PNL, pentru că mi-am petrecut 31 de ani în mișcarea liberală. Nu sunt omul care să plec că așa mi s-a năzărit, dar nu mai pot fi părtaș la deciziile conducerii PNL care, în acest moment, e complet ruptă de realitate. PNL trebuie să se întoarcă cu fața la oameni, să-l demită pe Cîțu și să refacă vechea coaliție de centru dreapta, să susțină procesul de reforme la care ne-am angajat. Când mă lămuresc că nu mai există nicio speranță de a salva PNL, voi lua această decizie de a forma o nouă structură politică. E o chestiune de două, patru, câteva săptămâni”, a declarat Orban, mai scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Reîncep negocierile: PNL, în fața unei ultime decizii was last modified: noiembrie 2nd, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter