Cutremurul de 7,8 grade Richter din Turcia – „cel mai grav” seism de mică adâncime din secolul al XXI-lea

9 feb. 2023
Vizualizari: 404

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a urcat la 12.000 de morți.

„Un nou bilanțul al cutremurului din nord-vestul Siriei indică cel puțin 1.730 de morți”, a anunțat, miercuri, Apărarea Civilă Siriană într-o postare pe Twitter, adăugând că alte peste 2.850 de persoane au fost rănite, informează Al Jazeera, scrie Libertatea.

„Astfel, numărul persoanelor ucise în total, în Turcia și Siria, în urma siesmului de luni a ajuns la cel puțin 12.049”, potrivit Sky News, notează Libertatea.

„Anterior, ministrul sirian al sănătății declarase pentru agenția oficială de știri SANA că 1.262 de oameni au murit în țară, în zonele controlate de guvern. Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, anunțase și el în cursul zilei că bilanțul în țara sa a crescut la 9.057 de persoane decedate”, mai scrie Libertatea.

„Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind «cel mai grav» cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea”, a declarat seismologul japonez, Shinji Toda, pentru agenția turcă Anadolu, scrie Cotidianul.

„Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat orașe și sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8. Mi-e teamă să spun că seismul din Turcia este cel mai grav”, a spus Shinji Toda, profesor la Institutul Internațional de Cercetare pentru Știința Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure el pentru Anadolu, scrie Cotidianul.

Seismologul a remarcat că lungimea zonei de falie în care s-a produs cutremurul este mare.

„Cred ca lungimea faliei este de aproximativ 150 până la 200 de kilometric. Aceasta înseamnă că zona afectată de catastrofă va fi extinsă”, a mai spus Toda, notează Cotidianul.

Guvernul a aprobat, miercuri, Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești. Prin noul act normative se aprobă înființarea în cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, a Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești, entitate de interes public, cu personalitate juridică.

Potrivit News.ro noul institut „asigură perfecționarea activității de executare silită, pregătirea profesională inițială și, după caz, continuă a executorilor judecătorești stagiari și a executorilor judecătorești, a altor specialiști, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătorești, al Camerelor și al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituțiile publice și private abilitate”.

Totodată, se înființează și Registrul Național de Evidență a Executorilor Judecătorești.

„După numire, executorii judecătorești sunt obligați să își înregistreze sediul biroului individual în acest registru, respectiv orice modificare a modului de organizare și desfășurare a activității”, scrie News.ro.

Guvernul a adoptat, miercuri, și o hotărâre pentru aprobarea Acordului dintre Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Organizația pentru cooperare și dezvoltare economică (OCDE).

„Astfel, a fost actualizat Acordul dintre Secretariatul General al Guvernului României și OCDE, în valoare de 165.000 euro, privind acordarea de asistență tehnică părții române pentru înființarea unui Centru de excelență pentru administrația publică”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, notează News.ro.

„Înființarea acestui Centru este un obiectiv asumat de România din PNRR care vizează reforma în administrația publică prin promovarea și coordonarea unei politici coerente de dezvoltare durabilă la toate nivelurile și în toate sectoarele statului, cu accent pe transformare digitală și creșterea relevanței/utilizarea abordării științifice în politicile publice de dezvoltare durabilă”, a mai arătat Cărbunaru, la finalul ședinței Executivului, mai scrie News.ro.

După ce AUR a vrut să construiască un spital din fondurile acordate de stat pentru funcționarea acestui partid, acțiune pentru care nu a primit aprobare, acum vrea să ofere servicii medicale gratuite, în cadrul unei caravane mobile. Autoritatea care supraveghează finanțarea partidelor din România și corectitudinea alegerilor a avertizat AUR că este ilegal să ofere servicii medicale gratuite.

„Cu peste 10 milioane de euro în conturi, după cum afirmă George Simion, AUR vrea să cumpere trei TIR-uri și o autoutilitară. Valoarea achiziției ar fi de un milion de euro. (…) Scopul AUR este ca TIR-urile să fie dotate cu aparatură medicală, iar mai mulți doctori să ofere analize și consultații gratuite populației. «Costul pentru aparatura medicală ar mai fi de încă 200.000 de euro», spune Simion. Caravana ar urma să străbată România în următoarele luni, iar în această acțiune ar urma să fie implicate mai multe fundații apropiate partidului, subliniază președintele AUR. Pe lângă analize și consultații, oamenii care vor urca în TIR-urile AUR vor primi și informații politice. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avertizat că un astfel de demers este ilegal. Directorul general care se ocupă de controlul partidelor susține că o campanie derulată de un partid cu unități sanitare mobile excede legii”, relatează Libertatea.

George Simion a declarat, pentru Libertatea, că planurile partidului nu vor fi modificate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 „AEP spune că nu este legal, noi avem altă opinie, o să vedem care va fi finalul. Nu am fost lăsați să construim un spital fizic, așa că vom face un spital mobil, respectând toate legile. Vom fi foarte atenți să nu încălcăm vreo lege și dacă se va întâmpla să încălcăm și constată Autoritatea Electorală Permanentă că am încălcat un articol dintr-o lege vom acționa în instanță să decidă instanța cum e mai bine”, a spus Simion pentru Libertatea.

 „Victor Pițurcă e liber”, titrează Cotidianul.

„Fostul selecționer, Victor Pițurcă, scapă de controlul judiciar, după ce Tribunalul București i-a admis, miercuri, contestația revocare a măsurii dispuse de procurorii DNA în dosarul în care acesta este acuzat de cumpărare de influență. Inițial, el a fost reținut. În același dosar, tot sub control judiciar, mai sunt cercetați directorul Romarm, Gabriel Țuțu, și Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Cutremurul de 7,8 grade Richter din Turcia – „cel mai grav” seism de mică adâncime din secolul al XXI-lea was last modified: februarie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: