Noaptea protestelor

29 mart. 2021
Vizualizari: 420

În noaptea de duminică spre luni, în marile orașe din România, au avut loc proteste, fără precedent, împotriva noilor restricții impuse de autorități. Participanții la protestele spontane au scandat lozinci anti-guvernamentale și împotriva restricțiilor. Proteste au avut loc la Constanța, Galați, București, Sibiu, Arad și în alte orașe din țară.

„În jur de 500 de persoane au protestat în noaptea de duminică spre luni, timp de aproape patru ore, împotriva noilor măsuri restrictive intrate în vigoare după ce rata de incidență în municipiul Galați a ajuns la 4,21/1.000. Acțiunea de protest a fost una neautorizată, oamenii începând să se adune, inițial, în cartierul Țiglina I după care au pornit în marș, pe principalul bulevard al orașului, bulevardul Brăilei până în fața sediului Prefecturii Județului Galați. Aici, mulțimea s-a oprit și a blocat carosabilul, scandând împotriva guvernanților și noilor restricții impuse. (…) Ulterior, oamenii s-au deplasat din nou pe bulevardul Brăilei, pe carosabil, până în fața Spitalului Județean «Sf. Andrei» din Galați, acolo unde se află și cea mai mare secție ATI pentru pacienții COVID-19. (…) În jurul orei 1,30, mulțimea s-a dispersat, fără a fi înregistrate incidente”, relateazăAgerpres.

Sute de persoane au participat, duminică seară, și în municipiul Constanța, la un protest organizat împotriva noilor măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

„Protestatarii au scandat, pe platoul Instituției Prefectului, lozinci printre care «Masca jos», «Jos Guvernul», «Libertate te iubim, ori învingem, ori murim», «Jos criminalii», ei continuând să mărșăluiască pe străzile orașului, transmițând același gen de mesaje, dar și cântând imnul național «Deșteaptă-te române». Manifestarea de protest a fost inițiată pe o pagină de socializare”, notează Agerpres.

La București, în plină noapte, sute de cetățeni au mărșăluit pe străzile Capitalei cerând demisia autorităților implicate în gestionarea pandemiei.

„În București, în piața Universității, sute de oameni s-au adunat să protesteze față de restricțiile impuse de autorități. Ulterior, ei au plecat în marș către Guvern. Participanții la protestul spontan nu au purtat măști și au scandat lozinci anti-guvernamentale și împotriva restricțiilor. Printre participanți s-a numărat și senatoarea Diana Șoșoacă, care a transmis live pe Facebook”, relatează Libertatea.

Presa scrie și despre protestele de la Timișoara.

„Câteva sute de cetățeni au protestat, în marș, după miezul nopții de duminică spre luni, împotriva noilor restricții împotriva răspândirii COVID-19 impuse de autorități și care au intrat în vigoare duminică seara. (…) Protestul nu a fost autorizat, fiind organizat pe rețelele de socializare. Oamenii s-au adunat în Piața Victoriei și au mărșăluit spre Prefectură, Catedrală, apoi la locuința primarului Dominic Fritz, unde i-au cerut demisia”, relatează Agerpres.

În orașul vecin, din vestul țării, la Arad, câteva sute de tineri au participat, în noaptea de duminică spre luni, la un protest spontan, pentru a-și exprima nemulțumirea față de deciziile autorităților centrale.

„Protestul a început aproape de miezul nopții, când prin oraș au ieșit câțiva tineri cu mașinile și au claxonat insistent pe străzi. Ulterior, acestora li s-au alăturat numeroși alți arădeni, iar cu toții s-au adunat în Piața Revoluției, unde au scandat «Libertate», «Fără mască» sau «Ieșiți din casă dacă vă pasă». S-a scandat împotriva măsurilor decise recent de autorități privind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și împotriva lui Raed Arafat”, arată Agerpres.

Libertatea consemnează reacția premierului Florin Cîțu la cererile protestatarilor.

«Premierul Florin Cîțu a evitat să transmită un mesaj dur în urma protestelor care au avut loc în noaptea de duminică spre luni față de noile restricții. Întrebat dacă manifestanții vor fi amendați, acesta a spus că îi înțelege pe români, că «după un an de zile au obosit», pentru ca apoi să vorbească despre campania de vaccinare”, informează News.ro și HotNews, scrieLibertatea.

„Premierul Florin Cîțu a precizat că noile restricții au fost adoptate pentru că spitalele au devenit aglomerate. «Aceste măsuri depind de gradul de incidență. Știm că există o oboseală după un an de zile de pandemie. E nevoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Românii pot protesta cât nu încalcă legislația în vigoare. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului și pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare», a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă”, mai arată Libertatea.

Și tot premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că vrea să se consulte și cu specialiștii din PSD, pentru că „specialiștii nu au culoare politică”.

„Am văzut în spațiul public și în special la cei de la PSD, la Opoziția politică, mesaje puțin confuze. Pe de-o parte, acum câteva luni de zile ne spuneau că suntem prea relaxați și că România este singura țară din UE relaxată, acum vin și ne spun că impunem restricții. Eu sunt pregătit să ascult și opinia specialiștilor din PSD. Specialiștii nu au culoare politică. Lupta pentru sănătatea românilor nu are culoare politică. Decât să dăm mesaje confuze și politice în această perioadă, este momentul să stăm toți la masă, specialiștii, și să vedem care sunt cele mai bune măsuri pentru români, pentru sănătatea românilor”, a declarat premierul Florin Cîțu, scrie Libertatea.

Adevărul scrie despre ce ar fi spus șeful DSU, Raed Arafat, liberalilor la ședința Biroului Executiv al PNL.

„Potrivit unor surse participante la ședință Arafat le-a transmis că în prezent, când s-au depășit 1.400 de pacienți la ATI sunt făcute toate eforturile pentru a mări numărul de paturi, dar e foarte dificil de făcut acest lucru. Mai precis, e greu să fie suplimentat numărul de paturi, acest lucru întâmplându-se până acum în București. De asemenea, șeful DSU le-a transmis că în prezent au loc creșteri ale cazurilor în 23 de județe. O altă problemă indicată de Arafat este cea a detașărilor, pentru că medicii sunt din ce în ce mai obosiți. în ceea ce privește restricțiile, șeful DSU susține că spre deosebire de alte state în România nu sunt restricții atât de dure”, notează Adevărul.

În încheierea Revistei scriem despre situația datoriei publice a României.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) totaliza, la finele primei luni din acest an, peste 503,6 miliarde de lei, respectiv 47,8% din PIB, față de 498,35 miliarde lei (47,3% din PIB) la sfârșitul lui 2020. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma de 14,5 miliarde de lei reprezenta datoria pe termen scurt, iar restul datoria pe termen mediu și lung”, scrie România Liberă.

Seară frumoasă!

Noaptea protestelor was last modified: martie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: