Spania ia măsuri pentru micşorarea facturilor populaţiei la energie electrică şi la gaze naturale

14 sept. 2021
Vizualizari: 399

Înainte de criza guvernamentală, liderii partidelor din coaliție ne promiteau că, în decursul acestei luni, va fi aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Subiectul este readus în discuție de o declarație a liderului grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, după întâlnirea pe care a avut-o, luni, cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În ceea ce privește România, am asigurat-o pe președinta Comisiei că USR PLUS rămâne consecvent în apărarea reformelor promise și decise la nivelul coaliției de guvernare și că sperăm să găsim formula să le ducem mai departe cu aceeași coaliție, dar mai deciși. De asemenea, m-am bucurat să aud că PNRR este în linie dreaptă și va fi aprobat în curând, pentru că multe dintre reforme sunt finanțate prin acest instrument”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook, arată Agerpres.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere Guvernului să elimine prevederea care face posibilă trecerea la școala online, de la o incidență cumulată a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mie, și să nu exercite presiuni asupra elevilor și profesorilor pentru a se vaccina.

„După experiența nefastă din anul școlar precedent, considerăm că închiderea școlilor este o măsură absolut excesivă în raport cu pericolul pe care se presupune că îl preîntâmpină. Ea se răsfrânge negativ asupra procesului de învățământ, conduce la o scădere a abilităților cognitive și a nivelului școlar și împiedică realizarea cerințelor de calitate și eficiență pe care Legea Educației Naționale le solicită imperativ. Mai mult, prin lipsirea de socializarea și relaționarea care constituie elemente însoțitoare ale procesului de educație, are un impact negativ asupra stării de sănătate psihologică a beneficiarilor primari ai procesului educațional – elevii”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR, scrie News.ro.

Și copreședintele AUR, George Simion, pledează pentru menținerea școlilor deschise.

„Eficiența și calitatea actului educațional au scăzut dramatic anul trecut. Însuși ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că școala online a fost un dezastru. De asemenea, pe linie sanitară, nu a existat niciun beneficiu în urma închiderii școlilor, întrucât nu s-a constatat că școlile ar fi avut o influență majoră în creșterea ratei de incidență COVID. În mod special, au fost afectați de închiderea fizică a școlilor copiii cu cerințe educaționale speciale și copiii din mediile defavorizate, fiind adâncită starea de marginalizare a acestora”, a subliniat deputatul George Simion, mai notează News.ro.

Parlamentul European a votat ca toate căsătoriile sau parteneriatele între persoane de același sex constituite într-un stat membru UE să fie recunoscute în toate statele membre. De asemenea, PE a cerut Comisiei Europene să sancționeze România, alături de Ungaria și Polonia, pentru nerespectarea deciziei Curții de Justiție a UE în cauza Coman-Hamilton și Asociația Accept.

„Dintre cei 32 de europarlamentari români, șase membri ai USR-PLUS care fac parte din grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș au votat proiectul de rezoluție privind sancționarea statelor care nu au respectat drepturile LGBT, printre care se află și România, potrivit unui document oficial al Parlamentului European”, a notat azi G4media.ro, citată de Libertatea.

„Rezoluția a fost adoptată cu 387 de voturi pentru, 161 împotrivă și 123 de abțineri. Europarlamentarii Rareș Bogdan (PNL), Victor Negrescu (PSD), Corina Crețu (PRO România) și Cristian Terheș (PNȚ) nu au participat la vot”, mai scrie Libertatea.

Nu numai românii se plâng de facturile mari la energie electrică și la gaze naturale. Spaniolii reclamă, și ei, creșteri record ale prețului la energie. Presa scrie că, în această țară, Guvernul pregătește un pachet de măsuri ce vizează reduceri de taxe, plafonarea prețului la gaze și redirecționarea profiturilor companiilor energetice, pentru a reduce costurile record la energie.

„Într-un interviu televizat, șeful guvernului a precizat că taxele pe electricitate vor fi reduse cu 1,4 miliarde de euro până la finalul anului, în vreme ce» ale companiilor de energie pentru a fi «redirecționate către consumatori»”, scrie și Financial Times, citat de Libertatea.

„Există companii energetice care fac profituri extraordinare acum. Asta nu mi se pare acceptabil, deoarece sunt beneficii care vin din evoluția prețului la energie”, a spus Premierul, citat de Libertatea.Măsurile vor reduce nivelul veniturilor guvernului în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus premierul. Sanchez a subliniat însă că «binele comun» este mai important decât conturile marilor companii”, relatează Libertatea.


Seară frumoasă!

Spania ia măsuri pentru micșorarea facturilor populației la energie electrică și la gaze naturale was last modified: septembrie 14th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: