Premierul Ciolacu anunţă creşteri de pensii în 2024

Deschidem Revista din această seară cu o declaraţie a premierului care priveşte veniturile a milioane de români. Marcel Ciolacu declară că în 2024 pensiile vor creşte de două ori, menţionând că în același an se vor face indexare şi recalculare.

„Astfel, pensiile vor creşte anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, şi a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul Guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an. Avem însă o condiţie de îndeplinit: să reuşim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie”, a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu a făcut apel la miniştrii implicaţi în avizarea legii să o trateze cu prioritate, arătând că nu doreşte ca, „din cauza unor blocaje”, pensionarii să aibă pensiile îngheţate „până în 2070”.

„De aceea, fac apel către toţi miniştrii implicaţi în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp. Ştiţi foarte bine că renegocierea PNRR în privinţa eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Şi nu aş vrea ca, din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, şi mai grav, pensionarii români să aibă pensiile îngheţate, cum au trecut unii în PNRR, până în 2070”, a completat prim-ministrul României, scrie Agerpres.

Sistemul educaţional românesc este subiectul unei analize Erste Bank. Concluziile raportului sunt îngrijorătoare pentru viitorul învăţământului românesc.

„Sistemul educaţional românesc ar trebui reformat având în vedere rezultatele slabe din ultimii ani, spune un document remis clienţilor de grupul bancar Erste şi analizat de Profit.ro. Acesta semnalează declinul numărului profesorilor în ultimii 25 de ani plus existenţa unui personal demotivat. Un copil născut astăzi în România îşi atinge doar 58% din potenţialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Instituţia de credit a alcătuit un raport privind starea sistemului românesc de învăţământ, în care aminteşte nivelul ridicat de corelaţie între numărul anilor de studii şi nivelul PIB-ului pe cap de locuitor. Cheltuielile guvernamentale reduse pentru educaţie, la un nivel de 3,2% din PIB, sunt indicate ca o principală slăbiciune a învăţământului românesc, alături de diferenţa ridicată între nivelul de educaţie din mediul urban şi cel din mediul rural, notează Profit.ro. Rezultatele foarte slabe ale testelor PISA pentru citire, matematică şi ştiinţe cheamă pentru o reformă a sistemului românesc de educaţie, spune raportul Erste realizat cu sprijinul BCR Research”, scrie News.ro.

Creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi la manoperă determină în multe state europene o scădere a ritmului de construcţie a locuinţelor.

Subiectul este analizat astăzi de agenţia Bloomberg.

„Numeroase țări din Europa, printre care Germania și Franța, se confruntă cu încetinirea ritmului construcțiilor de locuințe, pe fondul creșterii prețurilor materialelor, al birocrației și ca urmare a reglementărilor din ce în ce mai stricte în materie de eficiență energetică”, notează agenția Bloomberg, citată de Gândul, avertizând că problemele s-ar putea prelungi câțiva ani.

„Cele mai afectate țări sunt cele mai bogate. Numărul autorizațiilor de construcție în Germania a scăzut cu 27% în prima jumătate a anului, iar, în Franța, scăderea a fost de 28% în aceeași perioadă. În Marea Britanie, numărul permiselor de construcție a scăzut cu peste 25%, iar Suedia se confruntă cu cea mai gravă criză imobiliară de după anii 1990, oferta fiind doar o treime din cerere. Criza afectează la fel de mult familii și proiecte ample de construcții”, scrie Gândul.

„Tendințele nu sunt în scădere în toată Europa. În Portugalia și Spania, spre exemplu, se construiesc mai multe locuințe decât în 2015. Dar, în restul Europei, numărul insuficient de autorizații de construcție reflectă în primul rând politicile guvernamentale slabe. Construcțiile de case sunt influențate de condițiile de pe piață și de reglementările publice. Combinația generează reducerea investițiilor și volatilitate pe piețe, iar actualele costuri mari de finanțare și ale materialelor fac în multe cazuri construcțiile de case neprofitabile, cu excepția celor de lux”, mai notează Gândul.

2024 va fi anul în care vom putea obţine online mai multe tipuri de acte de stare civilă.

„În urma implementării proiectului «Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC», care se va finaliza la nivel național, cel mai târziu la data de 24 septembrie 2024, certificatele de naştere, de căsătorie şi de deces vor putea fi obţinute în sistem online”, a transmis joi Ministerului Afacerilor Interne (MAI), scrie Libertatea.

„Ca urmare, se va reduce timpul de soluţionare a cererilor referitoare la înregistrarea actelor de stare civilă şi eliberarea certificatelor aferente – naştere, căsătorie, divorţ, deces”, informează Libertatea, citând Agerpres.

„Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe”, spune, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, notează România liberă.

,,O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie. Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook, mai arată România liberă.

Şi tot România liberă scrie că Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul celor doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă.

„Săptămâna trecută, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a stabilit că cei doi pot fi cercetaţi în arest la domiciliu, decizie contestată de Parchetul General. Parchetul General a solicitat în instanţă prelungirea măsurii arestului preventiv, începând cu data de 5 noiembrie, aducând ca argumente faptul că a fost extinsă urmărirea penală faţă de Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, acuzaţii adăugate celei iniţiale de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă se află în arest din 6 septembrie”, relatează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniştită!