Premierul Ciolacu anunţă creşteri de pensii în 2024

3 nov. 2023
Vizualizari: 212

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a premierului care privește veniturile a milioane de români. Marcel Ciolacu declară că în 2024 pensiile vor crește de două ori, menționând că în același an se vor face indexare și recalculare.

„Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, și a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul Guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit: să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie”, a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu a făcut apel la miniștrii implicați în avizarea legii să o trateze cu prioritate, arătând că nu dorește ca, „din cauza unor blocaje”, pensionarii să aibă pensiile înghețate „până în 2070”.

„De aceea, fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp. Știți foarte bine că renegocierea PNRR în privința eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Și nu aș vrea ca, din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, și mai grav, pensionarii români să aibă pensiile înghețate, cum au trecut unii în PNRR, până în 2070”, a completat prim-ministrul României, scrie Agerpres.

Sistemul educațional românesc este subiectul unei analize Erste Bank. Concluziile raportului sunt îngrijorătoare pentru viitorul învățământului românesc.

„Sistemul educațional românesc ar trebui reformat având în vedere rezultatele slabe din ultimii ani, spune un document remis clienților de grupul bancar Erste și analizat de Profit.ro. Acesta semnalează declinul numărului profesorilor în ultimii 25 de ani plus existența unui personal demotivat. Un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Instituția de credit a alcătuit un raport privind starea sistemului românesc de învățământ, în care amintește nivelul ridicat de corelație între numărul anilor de studii și nivelul PIB-ului pe cap de locuitor. Cheltuielile guvernamentale reduse pentru educație, la un nivel de 3,2% din PIB, sunt indicate ca o principală slăbiciune a învățământului românesc, alături de diferența ridicată între nivelul de educație din mediul urban și cel din mediul rural, notează Profit.ro. Rezultatele foarte slabe ale testelor PISA pentru citire, matematică și științe cheamă pentru o reformă a sistemului românesc de educație, spune raportul Erste realizat cu sprijinul BCR Research”, scrie News.ro.

Creșterea prețurilor la materialele de construcții și la manoperă determină în multe state europene o scădere a ritmului de construcție a locuințelor.

Subiectul este analizat astăzi de agenția Bloomberg.

„Numeroase țări din Europa, printre care Germania și Franța, se confruntă cu încetinirea ritmului construcțiilor de locuințe, pe fondul creșterii prețurilor materialelor, al birocrației și ca urmare a reglementărilor din ce în ce mai stricte în materie de eficiență energetică”, notează agenția Bloomberg, citată de Gândul, avertizând că problemele s-ar putea prelungi câțiva ani.

„Cele mai afectate țări sunt cele mai bogate. Numărul autorizațiilor de construcție în Germania a scăzut cu 27% în prima jumătate a anului, iar, în Franța, scăderea a fost de 28% în aceeași perioadă. În Marea Britanie, numărul permiselor de construcție a scăzut cu peste 25%, iar Suedia se confruntă cu cea mai gravă criză imobiliară de după anii 1990, oferta fiind doar o treime din cerere. Criza afectează la fel de mult familii și proiecte ample de construcții”, scrie Gândul.

„Tendințele nu sunt în scădere în toată Europa. În Portugalia și Spania, spre exemplu, se construiesc mai multe locuințe decât în 2015. Dar, în restul Europei, numărul insuficient de autorizații de construcție reflectă în primul rând politicile guvernamentale slabe. Construcțiile de case sunt influențate de condițiile de pe piață și de reglementările publice. Combinația generează reducerea investițiilor și volatilitate pe piețe, iar actualele costuri mari de finanțare și ale materialelor fac în multe cazuri construcțiile de case neprofitabile, cu excepția celor de lux”, mai notează Gândul.

2024 va fi anul în care vom putea obține online mai multe tipuri de acte de stare civilă.

„În urma implementării proiectului «Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC», care se va finaliza la nivel național, cel mai târziu la data de 24 septembrie 2024, certificatele de naștere, de căsătorie și de deces vor putea fi obținute în sistem online”, a transmis joi Ministerului Afacerilor Interne (MAI), scrie Libertatea.

„Ca urmare, se va reduce timpul de soluționare a cererilor referitoare la înregistrarea actelor de stare civilă și eliberarea certificatelor aferente – naștere, căsătorie, divorț, deces”, informează Libertatea, citând Agerpres.

„Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe”, spune, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, notează România liberă.

,,O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie. Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook, mai arată România liberă.

Și tot România liberă scrie că Tribunalul București a admis, joi, cererea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul celor doi patroni ai stației GPL din Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă.

„Săptămâna trecută, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a stabilit că cei doi pot fi cercetați în arest la domiciliu, decizie contestată de Parchetul General. Parchetul General a solicitat în instanță prelungirea măsurii arestului preventiv, începând cu data de 5 noiembrie, aducând ca argumente faptul că a fost extinsă urmărirea penală față de Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, acuzații adăugate celei inițiale de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă se află în arest din 6 septembrie”, relatează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Premierul Ciolacu anunță creșteri de pensii în 2024 was last modified: noiembrie 3rd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: