Maia Sandu anunţă că a fost dejucat un plan de destabilizare a Republicii Moldova

13 feb. 2023
Vizualizari: 223

La aproape un an de la declanșarea războiului din Ucraina, Rusia continuă ofensiva pe mai multe planuri. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că țara sa are nevoie de rachete, tancuri și avioane de luptă, pentru a contracara cu succes preconizata ofensivă rusă.

Acum, președintele Poloniei cere țărilor europene arme pentru a susține apărarea Ucrainei.

„Nevoia Ucrainei de arme occidentale este urgentă și va determina rezultatul pe câmpul de luptă”, a declarat Președintele polonez, Andrzej Duda, într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro, informează TASS, scrie Libertatea.

„Nu au infrastructură militară modernă, dar au oameni! Dacă nu trimitem echipamente militare în Ucraina în săptămânile următoare, Putin poate câștiga. El poate câștiga și nu știm unde se va opri”, a spus Președintele Andrzej Duda, mai scrie Libertatea.

Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadârov, a declarat luni că, pentru a garanta securitatea Rusiei, forțele sale armate ar trebui să cucerească orașele Odesa și Harkov.

„Minimul ce trebuie făcut este să luăm Odesa și Harkovul și să asigurăm securitatea statului nostru”, a declarat Kadârov, într-un interviu postului public de televiziune Rossia-1, scrie Agerpres.

Potrivit liderului cecen, Rusia este capabilă să își atingă obiectivele în Ucraina până la sfârșitul anului 2023.

„Unii vorbesc despre un an, doi sau trei ani. Cred că ne vom atinge obiectivele 100% până la sfârșitul acestui an”, a adăugat Kadârov, notează Agerpres.

„Dacă va exista un ordin din partea comandantului șef al armatei (Vladimir Putin), suntem gata să mergem chiar și în America, lăsând (Republica) Moldova departe în urmă. Și orice astfel de ordin nu se discută, ci se îndeplinește. Avem toate forțele, mijloacele și echipamentele necesare pentru a-l transpune în practică”, mai susține Kadârov, scrie Agerpres.

Președintele Maia Sandu a anunțat, luni, că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acțiuni subversive, inclusiv luări de ostatici și atacuri asupra unor instituții.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a anunțat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conțineau „instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, scrie News.ro. 

„Ea a menționat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruși, fugari, dați în căutare internațională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puși pe lista sancțiunilor de Statele Unite și Marea Britanie”, mai arată News.ro.

„Președinta Republicii Moldova a precizat în context că declarațiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituțiile de la Chișinău”, mai scrie News.ro.

„Vă asigur că instituțiile statului la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Așa cum am menționat mai devreme, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Antena 3.

Presa turcă scrie despre urmările cutremurului de săptămâna trecută.

„O crăpătura de aproximativ 30 de metri adâncime și 200 de metri lățime s-a format în urma cutremurelor din Turcia, arată imaginile obținute cu ajutorul unei drone și postate de agenția turcă de presă IHA Haber”, scrie Cotidianul.

„Filmarea a fost realizată deasupra satului turcesc Tepehan din provincia Hatay. De altfel, peste 3.000 de clădiri au fost distruse chiar în Hatay, în centrul orașului”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Maia Sandu anunță că a fost dejucat un plan de destabilizare a Republicii Moldova was last modified: februarie 13th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: