A fost ucis liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri

2 aug. 2022
Vizualizari: 283

Deschidem Revista din această seară cu Recensământul Populației și Locuințelor, care s-a încheiat în weekend. Peste 95% din populația rezidentă a României a fost recenzată până duminică, în ultima zi de colectare a datelor de la Recensământ 2022.

„Potrivit primelor date, până la finalul zilei de 31 iulie, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), scrie România liberă.

„Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023”, mai scrie România liberă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a răspuns Președintelui Iohannis și liderilor politici care au cerut clarificări, după discursul lui Viktor Orban de la Tușnad.

„Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliție. O criză în coaliție este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliție, dacă nu putem să ne înțelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României și nu este cazul în coaliție. Fiecare și-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluții la problemele cetățenilor și la problemele cu care ne confruntăm cu toții, dar un conflict în interiorul coaliției pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliția, performanțele coaliției. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliție, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliție. Deci, se poate discuta în coaliție ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuție”, a declarat liderul UDMR, pentru Agerpres, notează Digi 24.

Kelemen Hunor a reafirmat poziția „extrem de clară” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran și, din acest punct de vedere, n-am avut și nu avem dispute în coaliție. Deci, cu toții suntem de acord cu această poziție de la bun început. De altfel, poți să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, șefi de stat și de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poți să critici anumite atitudini. Poți să critici. Și România poate critica, și Ungaria poate critica, și Franța și toți cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare și libertatea de a avea o opinie nuanțată, diferită sunt interzise. Nu există așa ceva!”, a subliniat vicepremierul Kelemen Hunor, scrie Digi 24.

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că, în cursul acestei săptămâni, formațiunea va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca Ordonanța care prevede modificarea Codului fiscal la Curtea Constituțională.

„Vom sesiza în cursul acestei săptămâni Avocatul Poporului ca să avem conștiința împăcată că facem tot ce depinde de noi, solicitându-i cu argumente să atace la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a Codului Fiscal. Ordonanțele simple nu pot să modifice legi organice, ordonanțele simple pe perioada vacanței parlamentare se emit în baza legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, în această perioadă nu se pot emite decât ordonanțe simple, care nu pot, din punct de vedere constituțional, să modifice legi organice. În modificările care au fost adoptate în ordonanță la Codul Fiscal există prevederi care în mod normal făceau parte din legi organice și acesta este un argument pentru atacarea la CCR”, a explicat Ludovic Orban, după reuniunea de la Parlament a Consiliului Național al partidului Forța Dreptei, scrie News.ro.

Este o măsură profund injustă, incorectă față de cei care muncesc, care îi duce pe foarte mulți în situația de a nu mai putea să câștige veniturile pe care le câștigau din contractele part-time, pentru că, aducând la absurd, se poate ajunge la situații în care omul muncește 2-3 ore pe zi și trebuie să vină cu bani de acasă ca să poată să-și plătească contribuția la nivelul salariului minim brut”, a mai precizat liderul partidului Forța Dreptei, arată News.ro.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a anunțat că, luni, 1 august, pentru prima oară după mai bine de cinci luni, o navă încărcată cu alimente ucrainene a părăsit portul Odessa.

Astăzi (n.r. – luni), Ucraina, împreună cu partenerii săi, face încă un pas spre prevenirea foametei în lume. Deblocarea porturilor va oferi pentru economie cel puțin 1 miliard de dolari venituri în valută și o oportunitate pentru sectorul agrar de a planifica semănatul de anul viitor”, a subliniat Oleksandr Kubrakov, scrie Libertatea.

„Potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii, încă 16 nave își așteaptă rândul să plece din porturile din regiunea Odessa”, mai arată Libertatea.

Conflictul din Kosovo dintre autoritățile kosovare și etnicii sârbi devine pentru Rusia un prilej de a-și exprima susținerea pentru sârbi. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a făcut declarațiile în favoarea Serbiei.

„Sprijinul nostru este absolut pentru Serbia.(…) Susținem poziția pașnică și constructivă a Belgradului în această situație”, a declarat Peskov la Moscova, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Agerpres și de Digi 24.

„În weekend, noi reglementări de călătorie pentru sârbii care trăiesc în Kosovo au crescut tensiunile. Noile reglementări nu mai recunosc pașapoartele sârbe la granița dintre cele două state. În schimb, sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu. Kosovo a justificat măsura argumentând că autoritățile sârbe tratează în același mod cetățenii kosovari care trăiesc în Serbia. După proteste violente, în care militanți sârbi au ridicat baricade în nordul Kosovo și ar fi fost trase focuri de armă în direcția polițiștilor kosovari, Kosovo a anunțat, în timpul nopții de duminică spre luni, că reglementările nu vor intra încă în vigoare”, amintește Digi 24.

Președintele american, Joe Biden, a anunțat în direct la televiziune moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în Afganistan printr-o lovitură cu o dronă.

Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a spus Președintele Joe Biden, într-un scurt discurs de la Casa Albă, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informație care permitea să fie găsit. El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste în 2011, după moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în Pakistan. De negăsit de mai bine de zece ani, el era considerat unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morți în Statele Unite”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

A fost ucis liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri was last modified: august 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: