Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea USR

Situaţia tensionată de la graniţele Ucrainei ține prima pagină a presei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat, luni seară, peste 5 ore, despre posibilităţile existente de evitare a conflictului armat. „Neextinderea NATO şi nedesfăşurarea de sisteme de luptă la frontiera rusă” sunt cererile Rusiei la care Occidentul şi NATO trebuie să găsească o soluţie.

„Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi de necesitatea imperativă de a găsi drumul păcii şi stabilităţii în Europa”, a afirmat Preşedintele Macron, scrie News.ro.

„Am discutat despre garanţiile de securitate, despre o mulţime de astfel de probleme. Am confirmat importanţa acordului de la Minsk. Am căzut de acord că trebuie să continuăm exporturile. Consider că discuţiile sunt pozitive şi s-au aşezat bazele pentru acţiuni viitoare”, a mai spus și Preşedintele Vladimir Putin, notează News.ro.

Pentru Emmanuel Macron, discuţiile din următoarele zile vor fi decisive: „Relaţiile noastre bilaterale sunt foarte importante, am pus bazele unei colaborări viitoare. Trebuie să găsim cale pentru stabilitatea în Europa. Relaţiile din ultimii ani au fost importante, am avut discuţii productive, diverse. Am vorbit despre garanţiile de securitate, avem opinii diferite despre Ucraina, dar trebuie să ne privim în ochi şi să discutăm. Am încercat să vedem cât de departe ne putem pune de acord. Vom discuta şi zilele următoare, vom avea discuţii cu NATO, UE şi SUA. Suntem pregătiţi să începem acest proces, trebuie să continuăm acest dialog şi discuţiile pe care le-am avut trebuie să continue. Nu putem să riscăm să vedem că în Europa revine spectrul confruntării, a dezordinii şi instabilităţii. Este mereu simplu să începi un conflict, mai greu este să-l închei şi să construieşti o pace durabilă”, a afirmat Preşedintele francez, scrie News.ro.

La Bucureşti, după un scandal care a izbucnit acum câteva zile în USR, Dacian Cioloş şi-a anunţat luni seară demisia de la conducerea partidului.

„Încă de duminică, deci cu o zi înainte, informații neoficiale sugerau că Dacian Cioloș renunță la funcția de președinte, dacă proiectul său de reformă este respins. (…) Președintele Dacian Cioloș sugera că planul său de a reforma USR este respins inclusiv de vicepreședintele Dan Barna. Imediat după demisia lui Cioloș, funcția de președinte al partidului a fost preluată, interimar, de Cătălin Drulă. Acesta este unul dintre cei zece vicepreședinți ai USR. Dacian Cioloș a precizat, luni seară, că rămâne în partid, dar ca simplu membru. Evident, Dacian Cioloș își menține și funcția de europarlamentar”, scrie România liberă.

Moţiunea USR împotriva modului în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a gestionat liberalizarea pieţei energiei, citită luni în plenul Parlamentului, a degenerat într-un conflict fără precedent în Parlamentul României.

„Premierul Nicolae Ciucă dezaprobă actul de agresivitate îndreptat împotriva unui membru al Guvernului, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul României. Acest gest reprobabil, care marchează o degradare fără precedent a dialogului politic în cadrul legislativului, se înscrie într-o serie îngrijorătoare de acte de instigare la violență, mult dincolo de limitele liberei exprimări ale unei opinii politice”, au transmis reprezentanții Guvernului, luni seară, într-un mesaj pe Facebook, scrie Libertatea.

Și Florin Cîțu, liderul PNL, a criticat gestul făcut de George Simion în ședința de plen și a spus că va propune sancțiuni mai dure pentru astfel de incidente.

„Voi propune în Birourile Reunite să găsim sancțiuni clare, dure pentru cei care vor face astfel de gesturi în viitor. Azi acolo erau chestori care nu și-au făcut treaba și trebuie să vedem ce s-a întâmplat, dar este o situație îngrozitoare. A mai fost un moment în care colegul Florin Roman a fost agresat. Cred că după acest incident, Parlamentul va lua măsuri mai dure, nu doar un avertisment împotriva celor care nu respectă regulile. Agresivitatea pe care am văzut-o nu își are locul în Parlamentul României”, a declarat Preşedintele Senatului, Florin Cîțu, luni seară, la Digi.24, scrie Libertatea.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, luni seară, că va depune plângere penală împotriva liderului AUR.

„Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR, George Simion, la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violenţă manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru. Vorbim aici de manifestări de violenţă verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament iraţional. Iar faptul că îşi legitimează aceste porniri «barbare» prin suportul cetăţenilor, mi se pare un gest abject şi o ameninţare, pe care nu putem să o trecem uşor cu vederea. Există numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni şi în zilele noastre. Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa ceva. Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită şi educată, să îşi aducă aminte măcar de buna creştere, de buna cuviinţă, de ceea ce îl învaţă preoţii şi oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancţionat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea, anunţ că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toţii o societate civilizată, în care aleşii din Parlament să nu aibă ieşiri cu tentă violentă!”, a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

 

Seară frumoasă!