Aur pentru sportivii români

16 aug. 2022
Vizualizari: 217

Ultimele zile ne-au adus o serie de victorii extraordinare ale sportul românesc, așa cum de puține ori s-a întâmplat în ultimele decenii.

Extraordinarul sportiv David Popovici, 17 ani, a câștigat  luni, 15 august, aurul european în proba de 200 de metri liber de la Europenele de natație de la Roma.

„E a opta medalie în trei luni! În urmă cu două zile, «Racheta României» triumfase și în proba-regină a înotului, 100 de metri liber, când a bătut recordul mondial.  David Popovici se calificase în ultimul act al Europenelor de la Roma cu cel mai bun timp. Românul a câștigat, duminică, prima serie semifinală (1:44.91). (…) David a încheiat cursa cu timpul de 1:42.97, nou record mondial de juniori, al treilea cel mai rapid timp din istorie. Recordul mondial al probei e deținut de germanul Paul Biedermann (1:42.00, 2009). Sportivul legitimat la Dinamo traversează un an magic. Prin cele două titluri de la Europenele din Italia, a ajuns la opt medalii de aur, la juniori și la seniori, în 2022”, relatează Libertatea.

Simona Halep (30 de ani, 6 WTA), revine în forță și câștigă, luni, turneul de la Toronto.

„După acest succes, Simona a ajuns pe locul 6 în clasamentul WTA, iar în conturile sale au intrat 440.000 de dolari. Jucătoarea noastră a avut parte de o susținere importantă pe toată durata săptămânii, românii din Toronto încurajând-o frenetic la fiecare meci. Același lucru s-a întâmplat și în finala cu Beatriz Haddad Maia, dar și la câteva ore după partida spectaculoasă de duminică”, scrie gsp.ro.

România a încheiat Europenele desfășurate între 11 și 14 august, la Munchen, cu cinci medalii de aur și trei de bronz, cel mai bun rezultat din istoria canotajului românesc la întrecerea continentală.

„România a câștigat opt medalii la Campionatele Europene de Canotaj de la Munchen: cinci de aur (dublu rame feminin, dublu rame masculin, două vâsle feminin, simplu vâsle feminin categoria ușoară și 8+1 feminin) și trei de bronz (patru rame feminin, patru rame masculin și patru vâsle masculin). La festivitatea de primire nu a participat Eduard Novak și nici vreun alt reprezentant al Ministerului Sportului”, relatează Antena 3.

Premierul Ciucă a salutat performanțele lui David Popovici și a canotorilor români.

„Felicitări David Popovici pentru performanțele extraordinare obținute prin perseverență, ani de muncă și seriozitate! Ești o sursă inepuizabilă de inspirație pentru generația tânără, un model de caracter puternic! Suntem mândri de tine! Mult succes mai departe și continuă să-ți trăiești visul!”, arată premierul Ciucă într-un mesaj pe Facebook, arată Agerpres.

„Performanță istorică pentru lotul de canotaj al României, care a dominat finalele probelor la Campionatele Europene de la Munchen. Îi felicit cu multă căldură pe tinerii sportivi pentru rezultatele extraordinare și pentru determinarea de a obține victoria! Continuă drumul de aur al canotajului românesc”, a scris premierul Ciucă pe pagina de Facebook a Guvernului, mai notează Agerpres

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că aproximativ 95% dintre proiectele depuse pe cele trei apeluri finalizate din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt eligibile.

„Am finalizat la Ministerul Dezvoltării cele trei apeluri de proiecte pe Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Am avut trei apeluri de proiecte: pe «valul renovării» în valoare de 2,8 miliarde de euro, pe fondul local, componenta 10 – 2,7 miliarde de euro și pe componenta 15 din PNRR, legat de construcția de creșe noi – încă 300 de milioane de euro, deci aproape 6 miliarde de euro, și suntem în momentul în care putem să spunem că toate cele 5.677 de proiecte depuse de către potențialii beneficiari au fost evaluate de către specialiștii din Ministerul Dezvoltării. Aproape 95% din aceste proiecte sunt proiecte eligibile, unele dintre ele necesită clarificări care se vor face pe procedura legală în perioada imediat următoare. Am încheiat deja și contracte de finanțare. Mai mult decât atât, avem trei obiective de investiții la care am făcut și plăți efective, ceea ce înseamnă că banii din PNRR au ajuns în contul celor trei autorități locale”, a spus ministrul Cseke Attila, scrie Agerpres.

„Serbia a devenit un refugiu pentru zeci de mii de ruși după ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina”, scrie Deutsche Welle, citată de Digi 24.

„Între 30.000 și 50.000 de ruși s-ar fi mutat în Serbia de la sfârșitul lui februarie. Nu există însă cifre oficiale, este o estimare în funcție de câte conturi și-au deschis la băncile sârbe. În plus, peste 1.000 de companii cu proprietari ruși s-au înregistrat la Camera de Comerț și Industrie, majoritatea din sectorul IT. Serbia este o țară al cărei guvern refuză să impună sancțiuni Kremlinului și în care mulți cetățeni sprijină în mod deschis războiul lui Vladimir Putin”, relatează Digi 24.

Războiul din Ucraina determină Rusia să facă noi achiziții de armament.

„Rusia a semnat un contract cu Iran privind achiziționarea a 1.000 de drone de tip Shahed 129. Informația este furnizată de analistul din Orientul Mijlociu Elijah Mangier, care citează surse de la Teheran”, scrie Adevărul.

„Potrivit analistului de origine libaneză, Teheranul a livrat deja armatei ruse un simulator special pentru instruirea operatorilor pentru aceste tipuri de drone. Mai mult, primele drone iraniene și-au făcut deja apariția pe frontul din Ucraina, fapt remarcat și de autoritățile de la Kiev. De altfel, consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a dat de înțeles că mult așteptata contraofensivă din Herson a fost amânată în urma detectării dronelor iraniene, folosite atât pentru corectarea focurilor de artilerie, cât și pentru atacuri. Statele Unite estimează că Rusia a primit până acum 46 de drone iraniene testate deja în războiul din Siria. Însă Moscova și Teheranul nu au confirmat și nici nu au infirmat această informație”, mai arată Adevărul.

„Presa internațională scrie încă de la vizita lui Vladimir Putin la Teheran, pe 19 iulie, că un obiectiv al liderului de la Kremlin a fost să obțină drone din partea Iranului. În schimb, Rusia s-ar fi angajat să livreze Iranului avioane de vânătoare multirol Su-35 destinate inițial Egiptului”, mai arată Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„China a anunțat, luni, că a organizat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, unde cinci diplomați americani se află în prezent în vizită”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Pe 15 august, Armata Populară de Eliberare a organizat o operațiune de patrulare comună cu mai multe servicii de pregătire pentru luptă și exerciții de luptă în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului”, se arată într-un comunicat emis de comandamentul Armatei de Eliberare, scrie News.ro.

„Noua demonstrație vine în timp ce o delegație de congresmeni americani a sosit, duminică, în Taiwan pentru o vizită neanunțată, potrivit unei surse diplomatice americane de pe insula”, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

Aur pentru sportivii români was last modified: august 16th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: