Noi ameninţări ale Rusiei

21 iul. 2023
Vizualizari: 219

După ce s-a retras din acordul care permitea trecerea prin Marea Neagră a navelor cu cereale din Ucraina, acum Rusia amenință că va ataca, oriunde în Marea Neagră, navele care se îndreaptă spre Ucraina.

„Războiul purtat de Rusia în Ucraina riscă să aibă implicații militare și asupra altor țări din regiune, inclusiv asupra României și Bulgariei. Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia va considera drept potențiale transporturi de încărcături militare, și, drept consecință, drept ținte militare, orice nave care se vor îndrepta, pe Marea Neagră, spre porturi din Ucraina. Anunțul transmis de Rusia nu face distincție între navele care ar circula goale (de exemplu, cele care ar urma să încarce produse agricole din Ucraina) sau cele care ar avea încărcătură la bord. De asemenea, anunțul Rusiei nu face distincție între apele internaționale ale Mării Negre și apele teritoriale ale unor țări riverane, cum este, de exemplu, România. Aceste detalii sugerează că Rusia se consideră îndreptățită să atace chiar nave care se află în apele teritoriale ale României”, scrie România liberă.

Mai mult chiar, Ministerul rus al Apărării a precizat că „statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev”, mai arată România liberă.

Anunțul a fost transmis de Ministerul rus al Apărării la data de 19 iulie a.c.

Armata ucraineană amenință, joi, că nave rusești la Marea Neagră pot să aibă aceeași soartă ca a crucișătorului lansator de rachete ghidate Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, pe care Kievul l-a scufundat în această marea în aprilie 2022.

„Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă – în principal pentru nave rusești și nave care circulă la Marea Neagră către porturi rusești și ucrainene situate pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei de către Rusia”, amenință într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării, scrie News.ro.

„Responsabilitatea față de toate riscurile îi revine în întregime conducerii ruse. Soarta navei de război Moskva demonstrează că Forțele ucrainene de apărare au mijloacele necesare respingerii agresiunii ruse”, amenință ministerul ucrainean al Apărării, mai arată News.ro.

Presa mai scrie azi că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor antrena trupele speciale belaruse în cadrul unor exerciții militare organizate în apropiere de granița dintre Belarus și Polonia. Ministerul Apărării polonez a anunțat că monitorizează îndeaproape situația de la frontiera cu Belarus.

„Forțele armate ale Belarusului continuă pregătirea comună cu combatanții Wagner PMC (companie militară privată). În cursul săptămânii, unități ale forțelor pentru operațiuni speciale împreună cu reprezentanți ai Wagner PMC vor efectua sarcini pentru pregătire de luptă în zona militară Brest”, a transmis Ministerul Apărării Belarus, a informat Reuters, preluat de Agerpres, scrie Adevărul.

„În cadrul sesiunilor de antrenament, se pune accentul pe organizarea interacțiunii între diferite ramuri ale armatei în timpul atacului cu foc, pe utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot pentru recunoaștere și atac cu foc, pe tehnicile tactice de deplasare pe câmpul de luptă, ținând cont de intensitatea ridicată a focului, pe utilizarea dronelor de atac, pe tehnicile de ascundere a trupelor și obiectelor, precum și pe pregătirea psihologică a militarilor”, a precizat armata belarusă pe Telegram, mai notează Adevărul.

„«Bine ați venit, băieți! Mă bucur să vă salut pe toți. Bun venit în Belarus! Am luptat cu demnitate, am făcut multe pentru Rusia. […] A fost luată decizia ca noi să stam aici, în Belarus, pentru ceva timp. Sunt sigur că în această perioadă vom face din armata belarusă a doua cea mai mare din lume. Și dacă va fi nevoie, o vom apăra», spune într-o înregistrare video un bărbat care seamănă cu Prigojin și are vocea sa”, mai arată Adevărul.

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic.

„Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda (care vor fi gata în 2029 și 2031 – n.r.), precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare”, se arată într-un comunicat de presă, scrie Cotidianul.

„Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, mai spune Victor Bânzari, director interimar al Energocom S.A., mai notează Cotidianul.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016, prin care se introduc noi condiții pentru pensionarea anticipată a avocaților.

„Actul normativ introduce noi condiții pentru pensionarea anticipată, transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă și diminuarea cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare.

Potrivit legii, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat, prevede actul normativ. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare”, scrie Agerpres.

Fostul ministru Darius Vâlcov ar putea fi extrădat de Statul italian.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Curtea de Apel din Napoli a aprobat solicitarea statului român de a-l preda pe fostul ministru Darius Vâlcov, care este condamnat în țară la șase ani de închisoare pentru corupție, potrivit unor surse judiciare citate de Europa Liberă”, scrie Libertatea.

„Decizia instanței italiene nu este definitivă și poate fi atacă de avocații lui Vâlcov. Fost ministru al finanțelor în Guvernul Ponta, Darius Vâlcov a primit pe 2 mai verdictul final în dosarul în care era acuzat că a adunat un adevărat tezaur din infracțiuni de corupție. În primă instanță, el primise o condamnare de 8 ani de închisoare, dar magistrații i-au redus, la apel, pedeapsa la 6 ani. El nu a fost găsit de polițiștii care s-au deplasat la domiciliu pentru a pune în executare mandatul și a fost dat în urmărire internațională. La trei săptămâni de la condamnarea din România, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. El a invocat în Italia condițiile din penitenciarele din România și a arătat că a deschis o afacere și s-a mutat în Italia, motiv pentru care solicită să nu fie extrădat”, mai notează Libertatea.

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor care coordonează reforme asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se focalizeze pe „regândirea de priorități și reajustarea de proiecte”.

„Avem de asemenea și alte probleme importante, tot până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toți miniștrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorități și a reajusta proiecte. Deci vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii. Suntem într-o cursă contratimp să accesăm toți banii europeni disponibili”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

„În cadrul renegocierii se are în vedere, între altele, eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB la pensii”, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Noi amenințări ale Rusiei was last modified: iulie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: