Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a fost numit prefect al Capitalei

5 mai 2022
Vizualizari: 419

Evacuarea civililor de la Combinatul Azovstal ține prima pagină a presei europene. Rușii, la solicitarea oficialilor ONU, anunță un nou armistițiu pentru încetarea temporară a focului la combinatul ucrainean, pentru evacuarea civililor.

„Rusia a promis că va întrerupe activitatea militară la Azovstal în timpul zilei de joi și în următoarele două zile pentru a permite civililor să iasă. Într-un discurs ținut la primele ore ale dimineții, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol”, relatează Cotidianul.

„Va fi nevoie de timp pur și simplu pentru a scoate oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie să se facă manual”, a declarat Zelenskiy, mai scrie Cotidianul.

„Luptătorii ucraineni din interiorul Azovstal duc «lupte dificile și sângeroase» împotriva trupelor rusești, a declarat miercuri seara târziu Denis Prokopenko, un comandant din cadrul regimentului ucrainean Azov. Un parlamentar ucrainean a declarat că forțele rusești se află în interiorul uzinei. Peste 300 de civili au fost evacuați miercuri din Mariupol și din alte zone din sudul Ucrainei, în cadrul unei operațiuni comune a ONU și a Crucii Roșii, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Osnat Lubrani”, mai arată Cotidianul.

„Obiectivul principal al Moscovei este capturarea regiunii Donbas din estul Ucrainei, formată din două provincii – Luhansk și Donețk – care se află sub controlul parțial al separatiștilor susținuți de Rusia”, explică Cotidianul.

„Armata rusă a simulat miercuri «lansări electronice» de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, în enclava vestică Kaliningrad, cuprinsă între Polonia și Lituania”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP și The Guardian, scrie Libertatea.

„Forțele ruse au efectuat lovituri unice și multiple asupra unor ținte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare și posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. După ce au efectuat tirurile «electronice», soldații au efectuat o manevră de schimbare a poziției pentru a evita «o eventuală lovitură în represalii», au mai precizat autoritățile ruse. De asemenea, unitățile de luptă au exersat «operațiuni în condiții de radiații și contaminare chimică». La exerciții, ar fi participat peste 100 de militari”, mai arată Libertatea.

Războiul din Ucraina ar putea oferi unor țări din estul Europei și din Balcani posibilitatea să adere la Uniunea Europeană.

„Ministrul de externe al Austriei spune că războiul din Ucraina ar trebui să ducă la o regândire a procesului de aderare la Uniunea Europeană și că Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un «acces mai rapid la părți ale pieței comune și la procesul de decizie» în procesul de tranziție către statutul de membru deplin. Schallenberg spune că UE nu ar trebui «să se piardă» în cifre, legi și detalii când vine vorba de aderarea de noi state și în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influența rusă”, scrie Digi 24.

Țări precum Albania, Macedonia de Nord și Republica Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspirațiile de aderare – „Trebuie să le ancorăm în Europa și în Occident”, a subliniat Schallenberg, mai arată Digi 24.

Vitali Ignatiev, ministru de Externe în guvernul autoproclamat al Transnistriei, a declarat într-un interviu acordat Reuters că „situația este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”.

„Ignatiev a reluat acuzațiile separatiștilor transnistreni, care acuză Ucraina că se află în spatele unor incidente semnalat începând de săptămâna trecută. El a afirmat că marți a fost doborâtă încă o dronă încărcată cu explozibili, intrată în Transnistria de pe teritoriul ucrainean. El a criticat Uniunea Europeană pentru ajutorul militar promis Republicii Moldova”, scrie România liberă.

„Sincer, nu văd niciun motiv din care partea ucraineană să utilizeze astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu amenință Ucraina.  Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut pașnic”, a susținut Vitali Ignatiev, notează România liberă.

 „După provocările recente asupra Transnistriei, separatiștii pro-ruși consideră că Ucraina e în spatele acelor atacuri teroriste.(…) Reprezentantul separatiștilor a apreciat cererea Republicii Moldova de a adera la UE drept «ruptă de realitate» și a avertizat că astfel s-ar crea un risc suplimentar de izbucnire a unor noi conflicte, deoarece Chișinăul a luat decizia «unilateral»”, mai scrie România liberă.

„Moldova și Transnistria sunt într-o stare de conflict nerezolvat (…) Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Moldova ar trebui mai întâi să rezolve conflictul și abia apoi să își decidă viitorul politic”, a mai arătat Vitali Ignatiev, mai notează România liberă.

Începând de miercuri, Capitala are un nou prefect.

Guvernul l-a numit, miercuri, prefect al Capitalei pe Toni Greblă, fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al Guvernului Dăncilă. El o înlocuiește pe Alexandra Văcaru, care a fost eliberată din funcție.

„Astăzi (miercuri – n.r.) a fost aprobată prin hotărâre de guvern, eliberarea din funcție a doamnei Văcaru Georgiana Alexandra din funcția de prefect al Municipiului București”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, notează Digi 24.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că au fost eliberați din funcție doi subprefecți – Nițescu Nicolae din funcția de subprefect al județului Brăila și Salup Rusu Alexandru Marian din funcția de subprefect al județului Suceava”, relatează Digi 24.

Toni Greblă a fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al Guvernului Dăncilă”, amintește Digi 24.

Seară liniștită!

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a fost numit prefect al Capitalei was last modified: mai 5th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: