Bani pentru buget

19 sept. 2023
Vizualizari: 33

Deschidem Revista din această seară cu proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să își asume răspunderea în Parlament, document care deja provoacă discuții din partea Opoziției.

Potrivit News.ro, acesta „prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituțiile de credit, eliminarea unor facilități pentru angajații din IT și construcții, reducerea numărului total de funcții de conducere, condiționează acordarea voucherelor de vacanță de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor. De asemenea, majorează acciza la alcool și tutun și instituie impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”.

„Legea mai instituie o cotă de impunere de 70% pentru veniturile nejustificate. Impactul bugetar al acestor măsuri, cele fiscale intrând în vigoare de anul viitor, va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 și 2026 și de aproape 23 miliarde lei în 2027. Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei. Documentul a fost făcut public marți dimineață de Ministerul Finanțelor”, mai scrie News.ro.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat marți, după apariția pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, că se vor opune cu toate forțele acestor măsuri pregătite de Guvern.

„Am luat act în această dimineață de pachetul de creștere a taxelor propus de Marcel Ciolacu cu sprijinul PNL, subliniez. Dacă de la PSD, de la Marcel Ciolacu ne-am fi așteptat la un asemenea comportament în care bagă mâna în buzunarul românilor pentru a hrăni clientela de partid, acest lucru nu ar fi fost posibil fără complicitatea PNL, fără complicitatea ministrului de Finanțe care este din partea PNL, domnul Boloș, un partid care a uitat să fie liberal, care nu este de dreapta”, a spus liderul USR la Parlament, scrie Digi24.

Cătălin Drulă a mai anunțat că „se vor opune cu toate forțele acestui act profund nedrept care lovește în economia românească, lovește în antreprenori, în profesiile liberale, în oricine poate în mintea lor poate să contribuie cu bani la succesul clientelei politice PSD și PNL, la plata pensiilor speciale, la plata sinecurilor, la finanțarea clientelei de partid”, mai notează Digi24.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îi cere Premierului Marcel Ciolacu să modifice proiectul privind măsurile fiscale, pentru care intenționează să își asume răspunderea guvernamentală în Parlament.

„Noi am spus că, în primul rând, noi trebuie să ținem cont de principiul autonomiei locale. Nu poți să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, pentru că asta înseamnă că ai intervenit peste autoritățile locale. E vorba de taxele și impozitele locale și nu poți să impui cât la sută poți să dai la anumite activități. Electoratul răspunde și trage la răspundere pe aleșii locali, nu Ministerul de Finanțe. De aceea, nu pot fi stabilite criterii de performanță, e a doua chestiune, de la nivel central pentru autoritățile locale pentru instituțiile autorităților locale. Pentru aleșii locali nu au cum să stabilești tu criterii de la nivel central și am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”, spune Kelemen Hunor, scrie România liberă, citând Mediafax.

„Georgia a acuzat luni un înalt oficial ucrainean că a pregătit o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul acestei țări din Caucaz, într-un moment în care relațiile dintre Tbilisi și Kiev sunt tensionate”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Serviciul de Securitate Națională din Georgia l-a acuzat pe Georgi Lortkipanidze, adjunctul șefului serviciului de contraspionaj militar ucrainean, de complot în vederea «răsturnării violente a guvernului» cu complicitatea unui stat străin. Potrivit comunicatului georgian de luni, în cadrul acestui complot, în Tbilisi sunt planificate demonstrații antiguvernamentale «în octombrie și decembrie», luni în care urmează să fie făcute publice următoarele evaluări privind progresele Georgiei pe calea către aderarea la Uniunea Europeană (UE)”, scrie Agerpres.

„Ucraina a respins aceste acuzații. «Această informație este falsă», a declarat pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko. «Autoritățile georgiene încearcă din nou să demonizeze Ucraina pentru a-și rezolva problemele politice interne», a argumentat el, adăugând: «Statul ucrainean nu intervine, nu a intervenit și nu intenționează să intervină în treburile interne ale Georgiei»”, mai arată Agerpres.

Seară liniștită!

 

Bani pentru buget was last modified: septembrie 19th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: