Se amână schimbarea Premierului

26 mai 2023
Vizualizari: 175

Știrea acestei zile vine de la Palatul Victoria. Mandatul Premierului Ciucă se prelungește. Coaliția de guvernare a convenit ca Premierul Nicolae Ciucă să nu-și depună mandatul până la soluționarea grevei profesorilor.

„Am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul și să-mi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier. În felul acesta, sper să fie create condițiile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a anunțat Premierul Ciucă, într-o declarație susținută alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie Cotidianul.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că decizia pe care au luat-o împreună în Coaliție este cea corectă.

„Consider că decizia luată de noi trei, copreședinții acestei coaliții, este o decizie corectă. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm – eu, din calitatea de președinte al Camerei Deputaților, reprezentând Legislativul; Premierul, reprezentând Executivul – să soluționăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă, venită din partea profesorilor. Dar trebuie să avem totuși și echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar, împreună cu liderii din învățământ. Este un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând, pe urmă, să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotația”, a transmis președintele PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria, alături de liderii PNL și UDMR, Prim-ministrul Nicolae Ciucă și vicepremierul Kelemen Hunor, mai arată Cotidianul.

Guvernul a adoptat, vineri, un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la arhivarea documentelor electronice.

„Conform comunicatului de presă al Executivului, proiectul de lege stabilește clar cine are sarcina de a arhiva documentele electronice, mai exact creatorul ori deținătorul documentelor.Totodată, este reglementat faptul că autoritățile și instituțiile publice vor putea realiza arhivarea electronică a documentelor fără a mai parcurge proceduri de acreditare/notificare specifice unor operatori economici care desfășoară operațiuni în scop comercial. (…) Este reglementată și modalitatea de arhivare a documentelor electronice clasificate, respectiv prin sisteme informatice și de comunicații securizate și acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informațiilor conținute, conform legislației în domeniul protecției informațiilor clasificate, conform sursei citate”, scrie News.ro.

„Verdict final în dosarul mitei de 20 de milioane de euro. Pedeapsă redusă pentru fostul ministru Sebastian Vlădescu, Boureanu scapă de închisoare, pentru că faptele s-au prescris”, titrează azi Libertatea.

„Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare, a decis Curtea Supremă, vineri, 26 mai. Pedeapsa dată de ÎCCJ este mai mică decât cea dată în primă instanță, în dosarul mitei pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată. În același dosar, a mai fost condamnat și fostul director al Eximbank Mircea Ionuț Costea – 6 ani de închisoare. Fostul parlamentar Cristian Boureanu, judecat pentru trafic de influență, a scăpat de închisoare, după ce ÎCCJ a decis că faptele s-au prescris”, scrie Libertatea.

Decizia privind intrarea în faliment a Euroins se amână cu două săptămâni.

„Tribunalul București a amânat cu două săptămâni decizia privind cererile de intrare în faliment a companiei Euroins, următorul termen fiind pe 9 iunie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie ridicarea licenței companiei și a cerut în instanță deschiderea procedurii de faliment, după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate”, notează Libertatea.

Presa mai scrie, azi, că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus.

„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Președintele Lukașenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al președinției belaruse, Pul Pervogo, scrie România liberă.

„Președintele rus anunțase în 25 martie că Moscova va desfășura arme nucleare «tactice» pe teritoriul belarus, țară situată la porțile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina. Anunțul a suscitat critici din partea comunității internaționale, din partea țărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanșate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară”, notează România liberă.

Seară liniștită!

 

Se amână schimbarea Premierului was last modified: mai 26th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: