Testul frigului

2 dec. 2022
Vizualizari: 386

Pe fondul creșterii fără precedent a prețurilor la energie și gaze, odată cu venirea iernii, multe state europene se văd nevoite să facă reduceri ale consumului de energie.

La vest de România, Ungaria se vede obligată să reducă activitatea unor instituții și firme.

„Teatre, școli, universități, birouri poștale, piscine, băi, stadioane, patiserii, hoteluri etc. Explozia prețurilor gazului și electricității nu ocolește niciun sector și mulți întreprinzători riscă să-și înceteze definitiv activitatea”, scrie Telex din Ungaria, citat de Euractiv.ro.

„Școlile au «suprimat» vacanța de Ziua Tuturor Sfinților, au «lungit» concediile de Crăciun și «au scăzut încălzirea pentru a economisi», în vreme ce instituțiile au fost închise și regrupate într-o singură clădire la Veszprem și Kecskemet. Universitățile vor organiza parțialele din decembrie online sau în licee”, mai scrie Euractiv.ro, citând Telex.

„De la introducerea gazului și electricității, niciodată atâtea instituții nu s-au închis în același timp în Ungaria, cu excepția pandemiei de Covid-19”, comentează Telex, citat de Euractiv.ro.

„«Dacă această tendință afectează mai dur provincia decât Budapesta», mulți întreprinzători «și-au închis afacerea de-a binelea» și «este foarte posibil că o parte a clădirilor publice nu se vor redeschide din cauza recesiunii care se anunță»”, mai scrie Euractiv.ro.

Nici marile state europene nu scapă în fața crizei energetice, provocată de războiul din Ucraina.

„Teama de o pană de curent, de un atac, de penurie de alimente și chemați să-și diminueze consumul de gaz și electricitate, germanii au intrat într-un regim de commando”, relatează publicația franceză Le Point, citată de Euractiv.ro.

„În luna august, coaliția tricoloră a convenit asupra unei serii de măsuri pentru a încerca reducerea consumului de energie în țară: din septembrie, în administrațiile și birourile publice, instrucțiunile impun reducerea termostatului la 19 grade (în loc de 20 de grade până acum). În zonele comune (culoare, foaiere, încăperi tehnice), încălzirea trebuie să rămână pe cât posibil închisă. Monumentele publice nu mai sunt luminate noaptea, iar magazinele din zonele pietonale trebuie să-și țină ușile automate închise pentru a preveni pierderile de căldură. Vitrinele și panourile publicitare trebuie să-și stingă luminile între orele 22:00 și 6:00. Gospodăriile sunt, de asemenea, chemate să facă economii: nu se mai pune problema încălzirii piscinei interioare. Proprietarii de ansambluri mari de clădiri și furnizorii de gaze sunt obligați să își informeze chiriașii și clienții despre consumul de energie preconizat pentru lunile următoare, astfel încât să își poată face o idee despre costurile suplimentare care vor veni și să economisească bani. Scopul acestei strategii: economisirea energiei și să nu mai depindă de gazul rusesc.”, mai arată Euractiv.ro.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, lumea privește cu încredere și către Papa Francisc și inițiativele sale de pace pentru Ucraina.

„Papa Francisc a decis să viziteze atât Kievul, cât și Moscova”, anunță America Magazine, care i-a luat un interviu papei de la Roma.

„M-am gândit și să călătoresc, dar am luat decizia: dacă călătoresc, merg la Moscova și la Kiev, în ambele, nu într-un singur loc”, a spus șeful Bisericii Catolice, notează Ziua News.

„Poziția Sfântului Scaun este de a căuta pacea. Diplomația Sfântului Scaun se mișcă în această direcție și, desigur, este întotdeauna dispusă să medieze”, a arătat Papa Francisc, mai scrie Ziua News.

Președintele Belarus cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții. Alexandr Lukașenko, a declarat că Ucraina face o „greșeală” prin formularea de precondiții pentru negocierile cu Rusia

„Greșeala ucrainenilor, a (Președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans”, a declarat Lukașenko în timpul unui interviu acordat televiziunii de stat ruse, scrie ziarul Gândul.

„Stați la masa negocierilor și puneți acolo toate condițiile. Iar al doilea principiu este unul clasic – compromisurile”, a mai spus președintele Lukașenko, notează Gândul.

„Zelenski a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus orice negocieri cu Putin”, amintește ziarul Gândul.

Corupția la nivel înalt rămâne printre principalele teme de discuție lansate de Țările de Jos.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Olanda, alături de Canada, caută acum aliați pentru înființarea unui Tribunal mondial anticorupție.

„Țările de Jos, Canada și Ecuadorul au susținut luni apeluri pentru crearea unei tribunal mondial anticorupție, afirmând că acesta va ajuta la lupta împotriva «cleptocraților» aflați la conducerea guvernelor”, notează agenția AFP, citată de România liberă.

„Miniștrii de externe ai celor trei țări au susținut o campanie pentru un tribunal anticorupție, care, potrivit partizanilor săi, va funcționa în același mod ca și Curtea Penală Internațională (CPI)”, scrie România liberă.

„Un astfel de tribunal va oferi comunității internaționale un instrument suplimentar pentru a pune în aplicare legile anticorupție existente”, a scris ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, pe Twitter după o întâlnire la Haga, oraș olandez care găzduiește o multitudine de tribunale mondiale, mai arată România liberă.

„Creată în 2002 pentru a judeca atrocitățile cele mai grave comise în lume, CPI nu are, de exemplu, capacitatea de a aresta suspecți și se bazează pe statele sale membre pentru a face acest lucru, cu un succes variabil”, scrie România liberă.

„Aproximativ 189 de țări, dintre care 181 de țări, au semnat Convenția ONU împotriva corupției, menită să pună capăt corupției în întreaga lume”, mai notează România liberă.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, crearea unui tribunal mondial anticorupție se va concentra „asupra celor mai înalți funcționari și persoanelor care îi mituiesc”.

„Acest tribunal ar putea fi un loc în care avertizorii de integritate foarte curajoși ar putea, de exemplu, să depună mărturie”, dacă nu pot face acest lucru în țările în care trăiesc”, a spus judecătorul american, Mark Wolf, care conduce Campania, arată România liberă.

Începe reforma teritorială a țării. UAT-urile vor putea forma consorții administrative, un prim pas către regionalizare”, titrează Știrile Transilvaniei.

„Senatul a adoptat, luni, în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorțiilor administrative”, transmite Agerpres, citată de Știrile Transilvaniei.

„Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare a fost asumată de România prin PNRR”, arată Știrile Transilvaniei.

Legea prevede și fonduri bugetare pentru localitățile care se asociază.

„Pentru a stimula cooperarea unităților administrativ-teritoriale în consorții administrative, începând cu anul 2024 se înființează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităților administrativ teritoriale membre ale consorțiilor administrative, a cărui finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Creditele de angajament și creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităților administrativ-teritoriale membre ale consorțiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuții în domeniul administrației publice”, se mai arată în Proiectul adoptat de Senat, notează jurnaliștii de la Știrile Transilvaniei.

O altă lege de promulgată de Președintele Klaus Iohannis modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009. Actul normativ inițiat de către deputatul PNL Florin Roman prevede că sălile de jocuri de noroc vor ține evidența, electronic, a celor care intră în aceste locuri.

„Prin urmare, legea promulgată de către șeful statului vizează introducerea obligației organizatorilor de jocuri de noroc de a constitui și a ține la zi o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile și de a ține evidența în format electronic centralizat a datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc”, notează ziarul Bursa.

„Inițiatorul acestui proiect de lege, Florin Roman, a precizat după adoptarea inițiativei de către Camera Deputaților, pe 31 octombrie, că cei dependenți de păcănele vor putea fi opriți la timp «să își facă praf viața»”, mai scrie Bursa.

Seară liniștită!

 

Testul frigului was last modified: noiembrie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: