Încep negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina

14 feb. 2025
Vizualizari: 626

După discuțiile telefonice ale președinților Trump și Putin, pe tema planului de pace pentru Ucraina, analiștii militari și politici vorbesc și despre posibilele schimbări care ar putea interveni în politica de apărare a estului Comunității Europene. Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat joi seara, la Antena 3 CNN, că a vorbit cu Joseph Keith Kellogg Jr., asistentul președintelui Trump și emisarul special al SUA pentru Rusia și Ucraina, despre prezența trupelor NATO în România.

„Vor avea nevoie de un spațiu de securizare la frontiera cu Ucraina, pe aliniamentul flancului răsăritean, în care bazele americane, iar asta a fost un subiect al discuției cu Keith Kellogg, bazele americane din România să nu-și piardă importanța, dimpotrivă, să fie consolidate. A fost o discuție la o zi după conversația dintre președinții Trump și Putin. Nu cred că putem vorbi acum de felul în care vor fi acceptate concesii, în așa fel încât el să semene cu ceea ce Bloomberg citează ca fiind dorințele Moscovei. De altfel, Moscova s-a opus de la început instalării acestui scut anti-rachetă de la Deveselu, are obiecții cu prezența americană în Polonia, în Țările Baltice, sunt neînțelegeri cronice și se vehiculează mult prea multe idei, posibilități”, a declarat Emil Hurezeanu, ministrul de Externe, la Antena 3 CNN, scrie România liberă.

Fostul președinte Klaus Iohannis urmează să beneficieze de un apartament  într-o vilă de protocol, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu presa.

„Surse politice afirmă că imobilul care îi va fi atribuit nu va fi vila de pe Aviatorilor 86, pregătită pentru un fost șef de stat. Deși Klaus Iohannis intenționează să locuiască la Sibiu, el a solicitat totuși o locuință de protocol în București, pe care să o utilizeze în timpul deplasărilor în Capitală. Surse apropiate susțin că această locuință va fi mai modestă decât vila din Aviatorilor. Conform premierului Ciolacu, fostul președinte trebuie să înainteze o cerere către RA-APPS pentru atribuirea unei locuințe de protocol. Ulterior, regia identifică un spațiu locativ adecvat, iar Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens”, relatează România liberă.

După decizia Curții de Apel București (CAB), din 11 februarie, de respingere a apelului formulat de Euroins Insurance Group AD (EIG) împotriva procedurii falimentului Euroins Romania, EIG anunță că va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„EIG deschide un proces la Curtea Europeană din cauza refuzului instanței române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România. Grupul de asigurări a cerut suspendarea procedurii falimentului până când instanța va decide dacă decizia ASF de a retrage licența companiei românești este conformă cu legea”, se arată într-un comunicat al grupului, notează Cotidianul.

„Potrivit sursei citate, respingerea contestației este în contradicție cu legislația română și europeană și îl privează pe asigurător de un recurs judiciar efectiv. EIG a solicitat instanței române suspendarea falimentului asigurătorului până când instanța se pronunță asupra legalității deciziei autorității financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licența de funcționare a companiei românești”, mai scrie Cotidianul.

Programul „Prima Casă” ar putea debuta săptămâna viitoare, cu un buget redus față de anii trecuți, anunță Antena 1.

„Avansul rămâne de 5%, iar dobânda de 15% pentru locuințele în valoare de până la 70.000 euro.  Pentru că cererea nu a fost atât de mare în 2024, când bugetul a fost de 1 miliard de lei, guvernanții au decis să taie plafonul la jumătate, ajungând la 500 milioane de lei pentru 2025. Românii care vor să ia credit de 70.000 euro pentru acest program trebuie să aibă venituri de cel puțin 5.400 lei. Pentru o casă de 140.000 euro, avansul crește până la 15%”, scrie Gândul, citând Antena 1. 

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță că au reușit să restabilească funcționarea platformei de licitații publice SEAP.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României revine cu precizări în ceea ce privește platforma de achiziții publice: specialiștii ADR au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale. Pentru respectarea principiului tratamentului egal și asigurarea nerestricționată a accesului la procedurile de achiziție publică, toate procedurile online cu data limită de depunere 11-14.02.2025, precum și fazele finale de licitație electronică cu date limită de depunere 11-14.02.2025, se amână până la 17 februarie, la aceleași ore de închidere”, au transmis, joi, reprezentanții ADR, notează News.ro.

Președintele american Donald Trump a declarat, joi, că Rusia ar trebui  să fie reprimită în Grupul celor Șapte (G7). Moscova a fost exclusă după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, la insistențele predecesorului lui Trump, Barack Obama.

„Mi-ar plăcea să-i am înapoi (n.r. pe ruși). Cred că a fost o greșeală să fie dați afară. Uite, nu este vorba să-ți placă sau să nu-ți placă Rusia. A fost G8″, a spus Trump, la Casa Albă, când a anunțat noi tarife reciproce ale SUA, arată Libertatea.

Președintele american, Donald Trump, a mai declarat joi că Ucraina va fi implicată în negocierile de pace cu Rusia, după ce Kievul și aliații săi europeni au avertizat asupra unei „înțelegeri” între Washington și Moscova, care ar putea exclude Ucraina de la discuțiile de pace.

„Ei sunt parte din asta. Am avea Ucraina, am avea Rusia și vom avea și alți oameni implicați, o mulțime de oameni”, a spus  președintele Trump, scrie Gândul.

La o zi după ce a avut convorbiri separate cu Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump declară că are încredere că Putin „dorește pacea” cu Ucraina.

„Îl cred pe președintele Putin când am vorbit cu el ieri. Îl cunosc foarte bine. Cred că vrea pace. Cred că mi-ar spune dacă nu ar vrea. Am încredere în el pe acest subiect. Cred că i-ar plăcea să vadă că se întâmplă ceva”, a adăugat Trump, mai arată Gândul.

„Noul președinte american Donald Trump anunță că reprezentanți ai Statelor Unite și Rusiei urmează să se întâlnească vineri, la Munchen, în Germania”, relatează AFP, citată de News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Rusia va fi acolo cu oameni de la noi. Ucraina este de altfel invitată. Nu știu exact cine va reprezenta fiecare țară, dar vor fi responsabili înalți din Rusia, din Ucraina și din Statele Unite”, a declarat Președintele american presei în Biroul Oval, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

Încep negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina was last modified: februarie 14th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: