Alegerile locale şi parlamentare ar putea fi comasate

31 ian. 2023
Vizualizari: 305

Achizițiile guvernamentale din timpul pandemiei au intrat în atenția DNA. Fostul selecționer, Victor Pițurcă, a fost pus în libertate marți dimineață, după ce fusese reținut luni, într-un dosar instrumentat de DNA care vizează tocmai aceste achiziții.

„Nu am nicio treabă cu această afacere”, a declarat Victor Pițurcă la ieșirea din arest, notează News.ro.

 „Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măștilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măști neconforme pentru MApN. În același dosar a fost reținut și directorul Romarm Gabriel Țuțu”, relatează News.ro.

Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru, s-au aflat marți dimineață la sediul DNA, pentru noi audieri. Ulterior, a fost adus și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

„Procurorii DNA au anunțat oficial, luni, că au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; trafic de influență în formă continuată; fals intelectual, precum și a lui Pițurcă. În ordonanța de reținere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020-16 septembrie 2021, Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă, «în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție)»”, scrie News.ro.

„Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie azi că deputații liberali au decis, luni seară, să îl susțină pe Florin Roman pentru funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Florin Roman va deveni vicepreședinte al Camerei Deputaților în urma deciziei majorității deputaților PNL”, este mesajul grupului deputaților liberali, publicat luni seară pe pagina de Facebook a liberalilor, notează News.ro.

„Conform unor surse politice, au fost 63 de voturi, iar 41 dintre acestea au fost în favoarea lui Roman, în timp de 20 de deputați au votat în favoarea lui Robert Sighiartău. Două voturi au fost nule”, mai scrie News.ro.

Senatul și Camera Deputaților încep, miercuri, prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an.

„Pe agenda noii sesiuni parlamentare urmează să se afle proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Liderii PSD și PNL au anunțat, printre prioritățile legislative, proiectele privind Educația și reforma pensiilor speciale”, scrie Agerpres.

„Pachetul de legi ale Educației reprezintă, practic, materializarea celui mai important proiect prezidențial, «România educată», și ne dorim ca în această sesiune parlamentară să avem adoptată această lege și, bineînțeles, să se materializeze angajamentul de reformă în zona învățământului pe care această coaliție l-a luat și care este și un important reper în ceea ce privește PNRR”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, mai arată Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a mai declarat luni că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituțională, pentru promovarea unui proiect de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

„Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente și de natură constituțională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliție și agreat cu partenerii social-democrați și cei de la UDMR. Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 și cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat și asumat, bineînțeles, în cadrul coaliției”, a afirmat Stroe, după ședința grupurilor parlamentare ale PNL, mai scrie Agerpres.

„Curtea Constituțională a României a admis, marți, sesizarea în legătură cu Legea cadastrului și publicității imobiliare, stabilind că actul normativ este neconstituțional”, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

„Deputații USR și de la Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietățile românilor.
Potrivit unui comunicat al USR, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei și mai apoi a proprietății, «ar putea fi semnat de oricine folosește terenul, fie chiar chiriaș sau comodatar», chiar și în contra intereselor proprietarului”
, scrie Agerpres.

„Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naționale, cadastrul general, coaliția PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor și a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăți imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei și mai apoi a proprietății, ar putea fi semnat de oricine folosește terenul, fie chiar chiriaș sau comodatar, chiar și în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România și creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificați permanent cărțile funciare și limitele proprietăților”, a declarat deputatul USR, Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, scrie Agerpres.

Joe Biden confirmă că va vizita Polonia, unul dintre aliații fideli ai Ucrainei, fără a preciza data vizitei sale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Președintele american Joe Biden a declarat luni că va vizita Polonia, dar nu știe când, după ce presa americană a relatat săptămâna trecută că liderul de la Casa Albă are în vedere o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie, când războiul Rusiei în Ucraina face un an”, relatează Reuters, citată de Hotnews.

Francezii au ieșit marți în stradă pentru un nou protest masiv, după ce acțiunea din 19 ianuarie, cunoscută drept „Joia Neagră” sau „Ziua Judecății”, la care au participat peste un milion de oameni nemulțumiți de planurile Președintelui Emmanuel Macron, de a crește vârsta de pensionare.

„Majorarea pragului de pensionare de la 62 la 64 de ani este considerată vitală de administrația lui Macron și ar urma să se aplice din 2030. Însă nemulțumirea populară, accentuată de scăderea nivelului de trai, pe fondul înrăutățirii climatului economic, i-a determinat pe oameni să nu mai aștepte. Opt sindicate și cinci organizații de tineret conduc frontul luptei împotriva reformei pensiilor iar apelul la grevă se adresează lucrătorilor din toate sectoarele”, scrie Antena 3.

Seară liniștită!

 

Alegerile locale și parlamentare ar putea fi comasate was last modified: ianuarie 31st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: