Brazilia, teste pentru un vaccin care să inhibe dependenţa de cocaină

26 oct. 2023
Vizualizari: 186

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit joi la Bruxelles, cu Paolo Gentiloni, comisar pentru Afaceri Economice și Financiare și cu Adina Vălean, comisar pentru Transport, unul dintre subiectele în discuție fiind noua formă a PNRR, revizuită de România.

„Am căzut de acord cu comisarul Gentiloni că este esențial ca România să continue traiectoria corectă în privința ținerii sub control a deficitului bugetar. Am apreciat atât semnalul pozitiv transmis de domnul Gentiloni cu privire la forma revizuită a PNRR depusă de România, cât și progresele recunoscute de Comisie în privința noii legi a pensiilor. Mai mult, am discutat în detaliu viziunea economică a Guvernului României și am reafirmat dorința noastră fermă de a proteja veniturile românilor în acest context global și regional dificil. Este clar că România are în Comisia Europeană un partener cu care poate să construiască credibil, folosind toți banii europeni disponibili”, a anunțat premierul Ciolacu într-un mesaj postat pe Facebook, scrie România liberă.

„Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a reconfirmat reușita fără precedent a României în materie de absorbție de fonduri europene în acest an, asigurându-ne totodată că va căuta, alături de ministrul Grindeanu, soluții pentru suplimentarea fondurilor necesare marilor proiecte de infrastructură ale țării noastre”, a mai afirmat premierul Ciolacu, notează România liberă.

Măsurile propuse de Guvern vor avea consecințe grave, a afirmat miercuri liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

„Tema concertelor și a festivalurilor interzise, a pixurilor și a mobilierului de birou este o temă falsă. Măsurile prevăzute de Guvern vor avea consecințe mult mai grave despre care nu se vorbește deloc. Cetățenii vor simți consecințele acestor măsuri care vor încetini funcționarea primăriilor și vor conduce la blocarea investițiilor publice și la blocarea dezvoltării României”, a arătat Cseke Attila, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Potrivit liderului senatorilor UDMR, măsurile luate de Guvern ar interzice plata facturilor lucrărilor la investițiile publice derulate de unitățile administrațiilor publice locale, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

„Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvența companiilor de construcții și va lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni”, a explicat senatorul UDMR, mai scrie Agerpres.

Aproape 60 de organizații neguvernamentale și persoane din mediul academic susțin introducerea cotelor de gen pe listele de candidați la alegerile parlamentare.

„Susținem proiectul de lege Pl-x 308/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, în forma adoptată de Senat, cu articolul care asigură alternanța genurilor pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Subliniem că în absența acestui sistem de tip fermoar (liste care nu conțin mai mult de două persoane de același sex consecutiv), legea este complet ineficientă și în niciun caz nu susține egalitatea de gen”, prevede scrisoarea deschisă inițiată de Centrul Filia și sprijinită de Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, notează Agerpres.

„Deși procentul candidaților femei a crescut la alegerile parlamentare din 2020 față de alegerile parlamentare din 2016, reprezentarea femeilor la nivelul Parlamentului a scăzut, România înregistrând un regres. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016, la 18,5% în 2020, plasându-se pe locul 124 în lume, precizează semnatarii scrisorii. România este pe ultimul loc în ceea ce privește egalitatea de gen, potrivit celui mai recent raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen și pe penultimul loc privind puterea politică a femeilor”, se mai arată în scrisoare, scrie Agerpres.

Presa scrie azi despre un oligarh rus din energie care a decedat.

„Șeful Lukoil, Vladimir Nekrasov, care a preluat conducerea companiei în urmă cu un an, în urma morții neașteptate a unui alt oligarh rus care a căzut de pe geam, a fost descoperit decedat marți, conform anunțului oficial al companiei. Conform declarației emise de Lukoil, se pare că șeful companiei a fost afectat de o insuficiență cardiacă acută. În ciuda solicitărilor Reuters, compania a ales să rămână discretă și să nu ofere detalii suplimentare cu privire la dispariția lui Nekrasov”, scrie Evenimentul zilei.

„În septembrie 2022, fostul președinte al consiliului de administrație al Lukoil, Ravil Maganov, a suferit un tragic incident când a căzut de la fereastra unui spital din Moscova și și-a pierdut viața. Acest eveniment a condus la numirea lui Vladimir Nekrasov în funcția sa”, mai arată Evenimentul zilei.

„Oameni de știință brazilieni dezvoltă un vaccin terapeutic care promite să inhibe dependența de cocaină și să prelungească abstinența consumatorilor”, scrie AFP, citată de Cotidianul.

„Concret, acest vaccin urmărește să blocheze senzația de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acționează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de «circuitul recompensei». În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de știință au observat o producție semnificativă a acestor anticorpi anti-dependență, cu puține efecte secundare. Vaccinul a avut, de asemenea, efecte pozitive asupra fetușilor de șoarece. Acest aspect ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de dependență de cocaină sau de derivați ai acesteia, cum ar fi crack-ul. Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecți umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia”, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Brazilia, teste pentru un vaccin care să inhibe dependența de cocaină was last modified: octombrie 26th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: