Încep înscrierile în Programul Rabla pentru autoturisme

23 mart. 2023
Vizualizari: 130

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat, miercuri, legea prin care limba română devine limbă de stat în Republica Moldova.

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce»”, a declarat Maia Sandu, conform unui comunicat de presă transmis de Președinția Republicii Moldova, scrie News.ro.

„Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a mai arătat Maia Sandu, notează News.ro.

Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, la TVR Info, că pentru un Guvern stabil în 2024 ar opta pentru anticipate în 2023.

„Dacă eu aș fi cel care decide singur, eu aș face anticipate în acest an. De ce aș face eu anticipate, dacă ar fi după mine? 2024 este un an electoral, se întâmplă foarte rar să avem toate alegerile într-un singur an, din mai până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administrația centrală în primul rând se va așeza. Vom aștepta să vedem ce se întâmplă”, a spus Kelemen Hunor, scrie Libertatea.

„Nu va fi o instabilitate, ci, pur și simplu, va fi o stagnare. Trebuie să ai într-un astfel de an ceva foarte solid și foarte bine stabilit: guvernul și parlamentul. Poți să faci anticipate cu această idee. În 2024 să fie guvern stabil, parlament și majoritate votată legitimă, și administrația funcționează. Trebuie să ai 3-4 proiecte pentru care nu trebuie să ne oprim un an, inclusiv PNRR-ul, inclusiv alte lucruri importante, fondurile structurale, Schengen ș.a.m.d. Nu poți să pierzi un an”, a precizat Kelemen Hunor, mai notează Libertatea.

Presa scrie, azi, că se reia programul Rabla pentru autoturisme. Ministerul Mediului anunța, miercuri seară, că noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2023 au fost publicate în Monitorul Oficial al României.

„Începând de vineri, 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programme”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Mediului.

„În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate. La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, notează News.ro.

România ajută în continuare Ucraina.

„Executivul a aprobat, miercuri, hotărârea privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecției populației în contextul conflictului din Ucraina. Astfel, România va acorda Ucrainei un ajutor umanitar cu titlu gratuit, constând în acordarea unor produse alimentare, în valoare de 562 milioane lei, fără TVA”, scrie News.ro.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de H.G. care stabilește practicarea de către asigurătorii RCA a propriilor tarife de primă care au fost practicate la data de 1 martie 2022.

„Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…). Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menționează în proiect, notează România liberă.

„Documentul prevede că, în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Încep înscrierile în Programul Rabla pentru autoturisme was last modified: martie 23rd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: