S-a înfiinţat Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

3 iun. 2022
Vizualizari: 400

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o Ordonanță de urgență care prevede acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei pentru toți pensionarii din sistemul public și militar, care au mai puțin de 2.000 de lei pe lună, măsură care se încadrează în programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

„Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a precizat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că impactul financiar pentru acest ajutor este de 2,3 miliarde de lei. Impactul total cu pensiile în România este, în 2022, de 110 miliarde de lei. Sursa citată a precizat că Ordonanța de urgență, inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială”, scrie News.ro. 

Și tot joi, Guvernul a aprobat, joi, înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, pentru facilitarea investițiilor în sănătate.

„A fost anunțat încă de zilele trecute acest fapt că urmează să intre în dezbatere și pentru aprobare de către Guvern o ordonanță de urgență care face posibilă funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), este și un jalon pentru noi care trebuia îndeplinit. Dincolo de acest lucru, cel mai important element este că sperăm să avem la dispoziție un instrument care să facă posibilă accelerarea investițiilor în sectorul sanitar, mă refer, în primul rând, la cele trei spitale regionale, care, practic, trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătății la această agenție, dar și a minim trei obiective de investiții din cadrul PNRR”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, după ședința Executivului, notează Digi 24.

Ministrul Rafila a evidențiat că este important ca într-o astfel de agenție specializată în investiții să lucreze specialiști.

„Lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul la servicii de sănătate. Este important să avem o astfel de structură. Este important să găsim, însă, și mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialiști în structurile acestei agenții. Până la urmă, o structură fără profesioniști nu poate să își îndeplinească rolul și cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil”, a mai adăugat Alexandru Rafila, notează Digi 24, citând Agerpres.

După discuțiile din USR și demisiile din acest partid, Dacian Cioloș și susținătorii săi înființează un nou partid: REPER.

„Cererea de înființare a Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER) a fost depusă și înregistrată, joi, la Tribunalul București, au anunțat fondatorii formațiunii. Cei cinci membri fondatori sunt europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Potrivit actului constitutiv al REPER, conducerea interimară a formațiunii politice va fi asigurată, până la primul Congres, în copreședinție, de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru”, relatează Agerpres.

„Ne dorim să devenim un reper pentru egalitatea de gen și de șanse. Eu sper ca acest model de copreședinție femeie – bărbat, în care deciziile se iau prin consens și cu mandate egale, să fie păstrat și după primul Congres, în care se va alege conducerea REPER. Astăzi îl avem în Statut. Femeile sunt peste 50% din populația României și ele sunt subreprezentate în politică și în administrația din România. Vom încerca să schimbăm această stare de fapt”, a declarat Ramona Strugariu, potrivit paginii de Facebook a REPER, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, o Lege ce interzice difuzarea de emisiuni de știri rusești în această țară.

 „Potrivit acestei legi asupra «securității informației», este interzisă «transmiterea la radio și la televiziune a emisiunilor de știri, militare, politice și analitice ale unei țări care nu a ratificat convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră». De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din țări semnatare ale acestei convenții europene, conform Agerpres. În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse. În fapt, interdicția de a difuza emisiuni de știri – care a fost deja decisă în 2017 și apoi anulată în 2020 – este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina”, scrie Digi 24.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a fost exceptat de la noile sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană Rusiei, la intervenția Ungariei.

„Reprezentanții celor 27 de state membre ale UE au aprobat, joi, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv un embargo petrolier cu scutiri, dar au renunțat la includerea Patriarhului rus pe lista neagră, potrivit unor surse diplomatice. Ungaria a întârziat finalizarea pachetului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, insistând asupra eliminării șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, de pe lista persoanelor sancționate”, au declarat trei diplomați pentru Reuters, relatează Cotidianul.

Turcia deschide sezonul estival renunțând la toate restricțiile sanitare anti-Covid.

„Autoritățile de la Ankara au anunțat că renunță la toate restricțiile pentru călătorii care vin din străinătate. Măsura este în vigoare începând cu data de 1 iunie. Se renunță astfel la un raport negativ al testului PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte de intrare dar și la un test antigen rapid negativ efectuat în maximum 48 de ore de la intrare. La începutul acestei săptămâni, Turcia a eliminat și una dintre ultimele două cerințe rămase în legătură cu purtarea măștii. Astfel, masca de protecție nu mai este obligatorie în mijloacele de transport în comun. Regula purtării măștilor este încă în vigoare în unitățile sanitare”, scrie Cotidianul.

Weekend plăcut!

S-a înființat Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate was last modified: iunie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: