S-a înfiinţat Garda Forestieră Națională

1 iul. 2021
Vizualizari: 303

Deschidem Revista din această seară cu o serie de Ordonanțe de Guvern, aprobate de Executiv, care produc schimbări majore.

Pentru început, ne oprim la O.U.G. prin care, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se înființează Garda Forestieră Națională.

«Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier», a subliniat ministrul Barna Tanczos”, scrie Digi24.

Garda Forestieră Națională este o instituție publică ce va funcționa ca structură de specialitate a administrației publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat și se va afla în subordinea autorității publice centrale pentru silvicultură. Conducerea Gărzii Forestiere Naționale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajați în condițiile legii”, mai scrie Digi24.

O altă ordonanță aprobată de Guvern vrea să rezolve problema lipsei arhitecților șefi, anunță ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

12 județe din România nu au arhitecți șefi la nivelul consiliilor județene, iar în Gorj și Buzău această funcție nu este ocupată în nicio unitate administrativ-teritorială. Aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecți șefi, dar și un sector din capitală este în această situație. În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect șef. Reglementările sunt prea birocratice și împiedică buna dezvoltare a localităților”, explică ministrul Cseke Attila, scrie România liberă.

Noile reglementări prevăd extinderea categoriei de studii și către alte domenii de specializare conexe arhitecturii și urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcții, în cazul municipiilor, altele decât cele reședință de județ, orașelor și comunelor, cu condiția ca, în primul an de la numirea în funcția de arhitect șef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor. Totodată, în cazul în care la concursul pentru ocuparea funcției de arhitect-șef la nivelul altor municipii decât reședințele de județ, orașe și comune nu se prezintă persoane cu 7 ani de experiență în domeniu, necesare conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă și candidați cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani. Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor și orașelor de a avea arhitect șef prin asociații de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unități administrativ-teritoriale și elimină necesitatea atestării arhitecților șefi de către Registrul Urbaniștilor din România”, arată România liberă.

Poluarea este pe agenda oficialilor UE, iar aceștia deja au ajuns la un acord cu privire la reducerea poluării.

Cum vrea UE să reducă poluarea în Europa prin taxarea centralelor de apartament, a mașinilor și transporturilor navale”, titrează Digi24.

Recent, UE a ajuns la un acord vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă țintă mai ambițioasă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură și până la industria grea. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, cu o singură abținere (Bulgaria), textul legislativ prin care țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic. Executivul Uniunii Europene va propune luna viitoare cea mai amplă revizuire a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), de la lansarea sa în 2005, care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2”, mai notează Digi24.

România liberă scrie că Agenția Națională de Integritate (ANI) are un nou președinte.

Senatul l-a numit, miercuri, pe Florin Moise în funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), un număr de 78 de senatori votând pentru numirea lui, în timp ce opt s-au abținut. (…) Consiliul Național de Integritate a adoptat hotărârea de a valida rezultatele examenului pentru ocuparea funcției de președinte al Agenție Naționale de Integritate, iar candidatul declarat admis a fost Florin Moise. Prin urmare, Consiliul a propus Senatului numirea acestuia în funcția de președinte al ANI pentru un mandat de patru ani. Moise este absolvent de ASE și lucrează la ANI încă de la înființarea instituției”, scrie România liberă.

Seară frumoasă!

S-a înființat Garda Forestieră Națională was last modified: iulie 1st, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: