După pensionări, criză de personal în justiţie

16 iun. 2023
Vizualizari: 337

Guvernul a aprobat joi, prin Ordonanță de urgență, noua structură a Executivului.

„Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanța a fost adoptată având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, prin care au fost aprobate structura și componența Executivului, precum și Programul de guvernare.
Astfel, s-a aprobat reorganizarea Ministerului Economiei ca urmare a fuziunii prin absorbție cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care se desființează.(…)Totodată, se înființează Agenția Națională pentru Sport, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, ca urmare a desființării Ministerului Sportului”
, scrie Agerpres.

Odată cu reformele anunțate în justiție, sute de judecători și procurori care au împlinit 25 de ani vechime s-au grăbit să iasă la pensie, înainte de a fi făcute modificări la vârsta de pensionare, fapt ce determină o lipsă de personal în justiție. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, spune că situația este și acum foarte gravă în instanțe, unde este o criză majoră de personal, mai ales după ultimele pensionări, iar judecătorii rămași nu fac față fizic volumului foarte mare de dosare.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că, în prezent, din aproape 7.000 de posturi de magistrați, sunt ocupate aproximativ 5.000, fiind nevoie de încă 2.000 pentru a acoperi nevoile urgente de personal și a reduce volumul foarte mare de activitate existent acum în instanțe și parchete”, notează Gândul.

„Acesta va fi un efect, dacă nu suntem atenți și nu facem ceva ca să ocupăm locurile și să promovăm și profesia asta de magistrat, să fie atractivă, că și aici este o problemă. În condițiile actuale, aici se va ajunge, pentru că nu o să ai capacitatea fizic să judeci aceste dosare. Se vor acorda termene din ce în ce mai lungi și, într-adevăr, se vor ajunge, probabil, la ani de zile. Oricum, acum instanțele sunt într-o situație destul de gravă chiar”, a spus președintele CSM, Daniel Grădinaru, mai scrie Gândul.

Listarea la bursa a unui pachet din acțiunile Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească, intră în linie dreaptă

„Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica, să știți, este cea mai valoroasă companie românească. Dacă nu mă înșel, are active de 56 de miliarde de lei, a depășit chiar și OMV Petrom. Este prima companie românească și sunt convins că va fi un real succes. Nu vă pot da date, nu că nu aș ști date, dar nu vă pot da date… Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea își listează probabil întreaga participație pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că așa a aprobat Adunarea Generală a Acționarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piață, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alți acționari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, notează Agerpres.

„Pe data de 6 iunie, Hidroelectrica a anunțat, într-un comunicat, intenția Fondului Proprietatea de a desfășura o ofertă publică inițială având drept obiect acțiuni ordinare existente”, mai scrie Agerpres.

La încheierea mandatului său, ministrul Energiei, Virgil Popescu a vorbit și despre extragerea gazelor din Marea Neagră.

„În anul 2020, în plină pandemie am spus, când compania americană Exxon a anunțat că dorește să plece din România, că mi-aș dori ca Romgaz să cumpere participația Exxon. S-a intrat într-o discuție, s-a intrat într-o negociere între Romgaz și Exxon și în anul 2021, dacă nu mă înșel, această achiziție a fost făcută. Cred că a fost finalizată în prima parte a anului trecut, în anul 2022. Producția și extracția de gaze din Marea Neagră au fost, în sfârșit, puse de direcția cea bună. Am vorbit despre gazele din Marea Neagră și aici nu pot să nu spun că, probabil în cursul săptămânii viitoare, o să vedeți anunțuri cu privire la decizia de investiție pentru gazele din Marea Neagră. Poate că mulți dintre dumneavoastră nu mai credeați, se întâmplă acest lucru. Se va întâmpla cu certitudine acest lucru și cele două mari companii, Romgaz și OMV Petrom, vor începe investițiile în Marea Neagră. La sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027, România va extrage gaze din Marea Neagră și vorbim de gaze mai mult decât putem consuma. Sunt mândru, pentru că Romgaz a devenit al doilea mare producător din Europa de gaze naturale și sunt convins că Romgaz are capacitate, după extracția gazelor Mare Neagră, să devină primul producător de gaze naturale din Europa”, a mai spus ministrul Popescu, scrie Agerpres.

„În același context al producției de energie electrică, fostul ministru al Energiei a apreciat că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar urma să fie puse în funcțiune în anii 2030 și 2031”, mai notează Agerpres.

Și Bulgaria este preocupată de asigurarea necesarului său de energie.

„Consorțiul nuclear american Westinghouse a anunțat joi că a semnat cu Bulgaria un acord preliminar pentru inițierea construcției la centrala atomoelectrică de la Kozlodui a unui nou reactor, de tipul AP-1000, cu o putere de 1.000 de Megawați”, transmite agenția EFE, citată de Cotidianul.

„Părțile au semnat un acord pentru construcția unui reactor, cu o opțiune pentru un al doilea reactor, acestea urmând să fie blocul 7 și, respectiv, 8 al centralei. Construită cu tehnologie sovietică în anii ’70, centrala de la Kozlodui a fost prevăzută cu 6 reactoare. Patru reactoare vechi și considerate periculoase au fost închise între anii 2002 și 2006. În prezent sunt operaționale celelalte două reactoare, Unitățile 5 și 6, care furnizează împreună 35-40% din necesarul de energie electrică al Bulgariei”, mai scrie Cotidianul.

Presa scrie azi despre inaugurarea aeroportului Ghimbav din vecinătatea Brasovului.

„Primul avion cu pasageri a aterizat joi dimineață pe Aeroportul Brașov Ghimbav. Aeronava a fost pilotată de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu. A avut la bord 100 de persoane, presă, oficialități și politicieni.  La Ghimbav au venit, printre alții, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Potrivit președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea,  investiția în aeroportul  de la Ghimbav se ridică la  la 140 de milioane de euro.Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat, acum câteva zile  că a semnat Ordinul de ministru prin care Aeroportul Brașov-Ghimbav ca putea opera curse internaționale, de la mijlocul lunii iunie”, notează Cotidianul.

Seară liniștită!

După pensionări, criză de personal în justiție was last modified: iunie 16th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: